Suriye'deki yangına benzin dökülüyor

Türkiye, Rusya’yı karşısına aldı ve bölgede ciddi bir askeri yığınak gerçekleştirdi.

Suriye'deki yangına benzin dökülüyor




Nejat Eslen yazdı

 İdlib’de gerginlik, Suriye ordusu, Türk gözlem noktalarını geçerek Halep’ten Lazkiye’ye yani, Akdeniz’e ve Şam’a uzanan kara yollarını kontrol etme gayretlerini pekiştirmeye başlayınca tırmandı.

Bu gelişme ile birlikte Türkiye, Rusya’yı karşısına aldı ve bölgede ciddi bir askeri yığınak gerçekleştirdi.

Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı bu gerginliği, iki ülkenin arasını daha da açmak için bir fırsat olarak gören ABD, süratle devreye girdi.

Halep şehrinin bulunduğu coğrafya Suriye’nin verimli tarım alanlarını kapsar ve Halep önemli bir sanayi şehridir. Bu nedenle Suriye ordusunun bu yolların kontrolünü yeniden sağlaması, bu ülke için yaşamsal önemdedir ve Şam rejiminin varlığını sürdürebilmesi, söz konusu yolların açık bulundurulmasını gerektirmektedir.

ÖNCELİKLİ AMAÇ

Türkiye’nin İdlib’deki öncelikli amacının ise Şam’ın Halep ile ve Halep’in ise Akdeniz ile bağını kesmek olduğu anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca, İdlib’deki gelişmeler nedeni ile bölgeden gelecek yeni göç dalgasını Türkiye’nin kaldırmasının mümkün olmadığı ve bu göçmenlerin, İdlib’in Türkiye’nin kontrolündeki sınıra yakın bir bölgesinde iskan edilmeleri gerektiği de unutulmamalıdır.

Gözlem noktaları, söz konusu yolları kontrol edecek şekilde planlanmıştır. Halep’ten Şam’a uzanan karayolu, aynı zamanda, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan önemli bir ticaret yolu olduğu için de önem kazanmaktadır.

İşte bu nedenle, Türkiye, Suriye ordusunun gözlem noktalarının gerisine çekilmesini istemektedir. 

Fabrice Balanche önemli bir Suriye analizcisidir ve onun 10 Şubat tarihinde The Wahington Instıtute’de yayımlanan "Latest Battle for Idlib Could Send Another Wave of Refugees to Europe" başlıklı yazısı, Idlib’deki ve Suriye’deki gelişmeleri anlamamızı kolaylaştırmaktır.

Balanche, yazısında, Türkiye’nin planının, Dicle nehrinin doğusundan başlayan, Suriye’nin kuzey doğusunu kapsayan ve İdlib’i de içinde alan otuz iki kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturmak ve mümkün olduğu kadar fazla göçmeni bu bölgeye yerleştirmek olduğunu ifade etmektedir. (Haritaya bakınız)

Şimdi, durumu sadeleştirerek meseleye bakalım.

Türkye’nin politik amacının, göçmen sorununu çözmek, bunun için Suriye’nin kuzeyinde otuz iki kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturmak; buna ilave olarak İdlib’de, Halep’ten Şam’a ve Akdeniz’e uzanan kara yollarını kontrol ederek Suriye yönetimini zora sokmak olduğunu ifade etmek mümkündür..

SON SÖZ:

İdlib’de Türkiye ile Rusya ilişkilerinin gerginleşmesini bir fırsat olarak gören ve Suriye’de PKK-YPG’ye sınırsız destek veren ABD’nin bu yangına benzin dökmesi engellenmeli; bu gerginliğin Rusya ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkilere ve projelere de zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Nejat Eslen

Odatv.com