Suriyeliler Ülkesine Geri Dönmek İstiyor!

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin büyük çoğunluğu Esad rejiminin sona ermesini olumlu buluyor ve ülkelerine dönmek istiyor. Areda Survey’in kapsamlı araştırma sonuçları.

Suriyeliler Ülkesine Geri Dönmek İstiyor!


Suriyeliler Ülkesine Geri Dönmek İstiyor!

İYİ PSİKOLOG / TÜRKİYE

Areda Survey’in gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmaya göre, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin büyük çoğunluğu devrik lider Beşar Esad rejiminin sona ermesini olumlu bir gelişme olarak görüyor. Araştırma sonuçları, Suriyelilerin ülkelerine dönme isteğini ve Suriye’nin geleceğine dair umutlarını net bir şekilde ortaya koyuyor.


Suriyeliler Suriye’nin Geleceğinden Umutlu

Araştırmaya katılan 1.100 Suriyelinin %91’i, Esad rejiminin sona ermesinden memnun olduğunu ifade etti. Katılımcıların %71,5’i Suriye’nin geleceğinden çok umutlu olduğunu belirtirken, %27,5’i ise kısmen umutlu olduğunu söyledi.

Suriye’ye dönüş konusunda ise:

  • %45,3’ü ülkedeki durumların iyileşmesi halinde dönmek istediğini,
  • %26,7’si ise en kısa sürede ülkesine dönmek istediğini belirtti.

Bu oranlar, Türkiye’de kalmak isteyenlerin %14,9’da kaldığını, %13,1’lik bir kesimin ise kararsız olduğunu ortaya koyuyor.


Suriye’nin Yeniden İnşasına Katkı Sağlamak İstiyorlar

Araştırmaya göre, Suriye’ye geri dönmek isteyenlerin %66,7’si ülkesine “çalışarak” katkı sağlamak istiyor. %21,1’i ise fikir ve projelerle inşa sürecine katılmayı planlıyor. Ancak dönmeyi düşünmeyenlerin %33,8’i olumsuz ekonomik koşulları, %30,6’sı ise güvenlik sorunlarını gerekçe olarak gösteriyor.


Türk Hükümetine ve HTŞ’ye Destek

Suriyeliler, Türk hükümetinin Esad sonrası attığı adımları büyük ölçüde olumlu buluyor:

  • %39,3’ü Türk hükümetinin politikalarını son derece olumlu bulurken,
  • %26,7’si kısmen olumlu bulduğunu belirtti.

Suriye’nin geleceğinde önemli bir aktör olarak görülen Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) için ise %46,4’ü bu grubun Suriye’nin geleceğinde etkili bir role sahip olacağına inanıyor.


Araştırmanın Metodolojisi

Areda Survey, 9-11 Aralık 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde yaşayan 1.100 Suriyeli ile dijital panel yöntemi (CAWI) kullanarak bu araştırmayı gerçekleştirdi.



www.iyipsikolog.com