Taha Akyol'un yeni kitabı çıktı: Neden 29 Ekim?

MUHALİFLERİN TUTUMLARI TAHLİL EDİLİYOR

Taha Akyol'un yeni kitabı çıktı: Neden 29 Ekim?




Taha Akyol'un yeni kitabı çıktı: Neden 29 Ekim?

KARAR yazarı Taha Akyol'un yeni kitabı 'Neden 29 Ekim?' kitapseverler ile buluşuyor. Akyol kitabında 1922 yılının sonlarından itibaren başlayan ve Lozan Antlaşmasıyla bağımsız devletin kurulmasını takiben yoğunlaşan rejim tartışmalarını, Hem Atatürk’ün cumhuriyet konusundaki görüşleri ve stratejisi hem de muhaliflerin görüşleriyle anlatıyor.

KARAR yazarı Taha Akyol, 1922 yılının sonlarında başlayan ve bağımsız Türkiye devletinin kurulmasıyla birlikte yoğun tartışma konusu olan cumhuriyet rejimini 'Neden 29 Ekim?' kitabında ele aldı. Alt başlığında "Cumhuriyet'e giden yol" ifadesi yer alan kitapta, 1922 ve 1923 dönemindeki iktidar yanlısı ve muhalif gazeteler, meclis zabıtları ve anıları yer alıyor.

15 bölümden oluşan kitabın birinci bölümü, Atatürk’ün 28 Ekim 1923 akşamı arkadaşlarına “Yarın cumhuriyet ilan ediyoruz” açıklamasıyla başlıyor. Nutuk’ta anlatıldığı gibi Gazi, Meclis’te muhalefetin güçlenmesinden ve muhalif Rauf Bey’in Meclis İkinci Başkanlığına seçmesinden endişelenmiştir.
Cumhuriyet’in ilanı, tarihimizdeki en büyük rejim değişim değişikliği ve gerçek bir inkılap olduğu gibi Meclis’te muhalefetin etkisizleştirilmesi anlamına da geliyor. Böylece devrimlerin önü açılıyor.

MUHALİFLERİN TUTUMLARI TAHLİL EDİLİYOR

Kitabın 15. Bölümünde muhalif İstanbul basını ile Rauf Bey ve Karabekir liderliğindeki muhaliflerin tutumları tahlil ediliyor. Bunların mürteci ve karşı-devrimci olmadıkları, “Cumhuriyet’in muhalif kanadı”nı oluşturdukları savunuluyor.

GENİŞ KAYNAKÇASIYLA KİTABINI HAZIRLADI

'Cumhuriyet’in 100 Yılı' başlıklı bir tahlilin yer aldığı son bölümde, yüzyılın değerlendirmesi yapılırken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de irdeleniyor. Akyol, 100 yılın bütün dönemlerinde iktisadi gelişme açısından başarının “vasat”ta kaldığını yazıyor ve hukuk devleti fikrini savunuyor.

Akyol’un, Doğan Kitap’tan çıkan kitabı 336 sayfa. Geniş bir kaynakça ve isimler indeksini de içeriyor.

KARAR