Tavanı çöken yargı… Dün neler yaşandı… Bugün ne oldu
ADLİYEYİ YAPAN ŞİRKETLER
Tavanı çöken yargı… Dün neler yaşandı… Bugün ne oldu
Adliye personelinin iş çıkış saatinden sonra gerçekleşen olayda şans eseri yaralanan olmadı.
Koridorda bulunan hâkimlerin odaları, mahkemelerin kalemleri ve tuvaletlerin sular içinde kalması sonucu, görevliler tüm gece çalışarak koridorları temizlemeye çalıştı.
ADLİYEYİ YAPAN ŞİRKETLER
İstanbul Anadolu Adliyesi, İstanbul'daki ilçe adliye binalarının dağınık ve yetersiz olması nedeniyle inşa edildi. İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan tüm ilçe adliyeleri burada toplandı.
Adliyenin üzerinde bulunduğu arazi, Milli Emlak Daire Başkanlığının 1 Temmuz 2003’te Adalet Bakanlığı’na devredildi. Adliyenin projesi için, beş mimarın yer aldığı yarışma sonucunda mimar Haldun Erdoğan'a ait olan proje uygulanmak üzere seçildi.
Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Başkanlığı’nın yüklenici firma olduğu inşaatta projenin taahhüdünü Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, mekanik projesini Abdullah Bilgin ve Mahmut Ayık, mekanik taşeronluğunu ise Şahi̇nmek Yapı Ve Tesi̇sat Hi̇zmetleri̇ Sanayi̇ Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇ üstlendi.
İnşaat, inşaat sırasında yüksekten düşme riskinin olması ve tedbir alınmamış olması nedeniyle, ölümcül ve ağır yaralanmalı kazaların önlenmesi gerekçesiyle 24-30 Haziran 2010 tarihleri arasında mühürlendi. Yine de bir işçi 27 Ekim 2010 tarihinde sekizinci kattan merdiven boşluğuna düşerek öldü. 13 Eylül 2011 tarihinde ise adliyenin çatısında yangın çıktı. Yangın başladıktan bir saat sonra itfaiye ekiplerince söndürüldü.
YANGIN ÇIKTI
Adliyenin inşaatı 2013 yılı başında tamamlandı, 5 Şubat 2013'te geçici kabulü yapıldı ve duruşmalar başladı.
Adliyenin açılmasıyla birlikte, İstanbul'un Anadolu Yakasındaki Kartal, Pendik, Tuzla, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Sultanbeyli adliyeleri kapatılarak İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'na bağlandı.
Adliyede inşaatın tamamlanmasından kısa bir süre sonra yangın çıktı. D Blokta çıkan yangın nedeniyle o gün görülecek olan duruşmalar ertelenirken, adliye de tatil edildi.
Adliye hizmete açıldıktan sonra binanın durumu nedeniyle basında bazı eleştiriler çıktı. Adliyenin büyüklüğü ile adliyeye ulaşım ve adliyenin içerisindeki yürüme mesafesinin fazla olması, bu yolların yaşlı ve engelli kullanımına uygun olmaması ve adliyenin çevresinde yeşillendirilmiş alan olmaması sebepleriyle adliye binası eleştirildi.
SAVCILIK BİNAYA SORUŞTURMA BAŞLATTI
Bunun dışında, 2013 yazında adliyedeki havalandırma sisteminin bozuk olması nedeniyle çalışanların havasızlıktan dolayı çalışmakta güçlük çektikleri vurgulandı. Ayrıca bina içerisinde bloklar arasındaki bağlantı eksiklikleri, asansör arızaları ve inşaatta kullanan malzemelerin kalitesi de eleştirildi.
Adliyenin inşaatının tam olarak bitirilmediği, buna rağmen yüklenici firmanın inşaat tamamlanmış gibi göstererek geçici kabul yaptırdığı ve hak edişlerini aldığı iddiasıyla, firmanın yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianame kabul edilerek kovuşturmaya başlandı. Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, eksik işlerin tespiti için dört kişiden oluşan bir bilirkişi heyeti görevlendirildi. Bilirkişi heyeti, geçici kabulden sonra yapılan işlemlere dair bir liste oluşturdu. Heyetçe hazırlanan raporda adliyede bazı peyzaj, mimari, mekanik ve elektrik kalemlerde yapılan bazı işlerde eksiklikler olduğu ve bu eksikliklerin giderilmediği, ayrıca yangın sistemleri çalışmadığı için yangın algılama sistemi ile entegrasyonunun yapılamadığı tespit edildi. Raporda, bu eksikliklerin adliyenin teknik personeli tarafından ve dışarıdan alınan hizmetlerle giderildiği ifade edildi. Mahkeme, ihalenin sonlandırılmamış olması ve kesin kabulün yapılmamış olması nedenleriyle, üzerlerine atılı ve sabit olan eylemlerinin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması gerekçesiyle sanıkların beraatine karar verdi.
Ayrıca Kartal Hukukçular Derneği, adliyenin fiziki koşullarının iş sağlığı ve güvenliği yasalarına aykırı olması nedeniyle Çalışma Bakanlığına başvurulacağını açıkladı.
YARGILANANLAR ARASINDAKİ BAKAN YARDIMCISI
Anadolu Adalet Sarayı 18. Asliye Ceza Mahkemesindeki davada Mehmet Emin Birpınar, Eray Angı, Burhanettin Haldun Erdoğan, Haluk Kemal Can, Emrah Tolu ve Reşat Hamutcu katıldı. Tutuksuz sanık Muharrem İlkar yargılandı. Yargılananlar arasındaki Mehmet Emin Birpınar şuanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı görevinde bulunuyor.
HAKİM: ADLİYE DEĞİL AVM
Binayla ilgili açılan dava esnasında Hâkim Remzi Özdemir adliyenin kullanımının zorluğundan bahsederek sanıklara karşı "Biz adliyede kayboluyoruz. Yanlış asansöre bindiğimizde yanlış katta kendimizi buluyoruz. Adliye olarak değil ama alışveriş merkezi olarak kullanılabilir burası. Mimari açıdan baktığınızda çok zor ve güzel bir proje ama adliyenin de kendine göre ihtiyaçları var" ifadelerini kullanmıştı.
Odatv.com