Tayvan Cumhurbaşkanı’nın ABD Durakları Çin’i Kızdırdı
Güvenlik kurumları tedirgin
Tayvan Cumhurbaşkanı’nın ABD Durakları Çin’i Kızdırdı
Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen yurtdışı seyahatlerinde ABD’de duraklayarak bazı Amerikalı yetkililerle görüşmeyi planlarken, Çin Tsai’nin ziyaretlerine tepki gösterdi. Tayvan Cumhurbaşkanı, dış baskıların ülkesinin dünya ile ilişkilerini durduramayacağını söyledi.
Tsai, Guatemala ve Belize’de temaslarda bulunacak ancak bu ziyaretleri sırasında önce New York’ta, dönüşte ise Los Angeles’ta duraklayacak.
Tsai’nin resmi olarak teyit edilmemiş olsa da California'da ABD’de Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi bekleniyor.
“Ordu tetikte”
ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen yıl Tayvan’ı ziyaretinin ardından Çin, askeri tatbikatlar düzenlemişti. Dolayısıyla Tayvan ordusu, Tsai yurt dışındayken Çin'in herhangi bir hamlesine karşı tetikte olduğunu açıkladı.
Ziyaretleri öncesi Tayvan'ın Taoyuan'daki havaalanında yaptığı açıklamada Tsai, "Dış baskı dünyaya açılma kararlılığımızı engellemeyecek. Sakiniz ve kendimize güveniyoruz, ne boyun eğeceğiz ne de kışkırtacağız. Tayvan özgürlük ve demokrasi yolunda kararlılıkla yürüyecek ve dünyaya açılacaktır. Bu yol zorlu olsa da Tayvan yalnız değildir” diye konuştu.
"Tsai McCarthy ile görüşmemeli"
Çin ise Tsai’nin ABD ziyaretinden rahatsız. Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, "Eğer Tsai ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile temas kurarsa, bu tek Çin ilkesini ciddi şekilde ihlal eden, Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar veren ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı yok eden başka bir provokasyon olacaktır" dedi.
Zhu ayrıca, "Buna kesinlikle karşı çıkıyoruz ve kesinlikle kararlılıkla karşılık vermek için önlemler alacağız" diye ekledi.
ABD, Tayvan'ın bu tür geçişlerinin rutin olduğunu ve Çin'in Tsai'nin gezisini Tayvan'a karşı saldırgan adımlar atmak için kullanmaması gerektiğini söylüyor.
Üst düzey bir ABD'li yetkili, Tsai'nin önceki geçişlerinde de Kongre üyeleri, Tayvan diasporası ve diğer gruplarla toplantılar da dahil olmak üzere bir dizi faaliyette bulunduğunu anımsattı.
Tayvan devlet başkanları Latin Amerika, Karayipler ve Pasifik'teki diplomatik müttefiklerini ziyaret ederken rutin olarak ABD'den transit geçiyor ve bu geçişler resmi ziyaretler olmasa da her iki tarafça üst düzey görüşmeler için sıklıkla kullanılıyor.
Tayvan hükümeti Çin'in egemenlik iddialarını reddediyor ve Tsai defalarca Pekin ile görüşmeyi teklif etse de geleceklerine sadece Tayvan halkının karar verebileceğini dile getiriyor.
Güvenlik kurumları tedirgin
Bir kopyası Reuters haber ajansı tarafından incelenen Tayvan güvenlik ajansının iç yazışmasına göre, Tsai'nin seyahati Tayvan'daki güvenlik kurumlarını tedirgin etti ve Çin'in Tsai'nin ABD transitine ilişkin kamuoyu algısını değiştirmek için sosyal medya platformlarında yanlış bilgi yaymak da dahil olmak üzere bir dizi etki kampanyası başlatabileceği endişesine neden oldu.
Notta Çin'in geçen yıl Pelosi'nin ziyareti sırasında Tayvan'a karşı siber saldırılar da dahil olmak üzere geniş çaplı etki kampanyaları yürüttüğü ve Tayvanlı yetkililerin Pekin'in önümüzdeki günlerde "bilişsel operasyonlarını" derinleştirmesini beklediği belirtildi.
voa