Tayvan'da son 25 yılın en şiddetli depremi
Deprem Çin’de de hissedildi
Tayvan'da son 25 yılın en şiddetli depremi
Tayvan'da bugün mesai saatinin başlangıcında meydana gelen son 25 yılın en büyük depremi, yedi kişinin ölümüne neden oldu, bina ve otoyollara zarar verdi.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na (USGS) göre depremin büyüklüğü 7,4.
Hükümete göre depremde 736 kişinin yaralandı ve 77 kişi mahsur kaldı. Deprem ve artçı şoklar ayrıca 24 toprak kaymasına ve 35 yol, köprü ve tünelde hasara neden oldu.
Deprem Doğu Tayvan’ın en büyük kenti Hualien'in yaklaşık 18 kilometre güneybatısında meydana geldi ve yaklaşık 35 kilometre derinlikteydi. Bunu çok sayıda artçı sarsıntı izledi. USGS, artçı depremlerden birinin 6,5 büyüklüğünde ve 11,8 kilometre derinliğinde olduğunu duyurdu.
Uzmanlar, daha sığ depremlerin daha fazla yüzey hasarına neden olma eğiliminde olduğunu söylüyor.
Tayvan'ın Deprem İzleme Ajansı’na göre ise depremin büyüklüğü 7,2. Depremden nedeniyle yapılan tsunami uyarısı daha sonra iptal edildi.
Diğer taraftan Japonya Meteoroloji Ajansı, depremden yaklaşık 15 dakika sonra Japonya’daki Yonaguni adası sahilinde 30 santimetrelik bir tsunami dalgası tespit edildiğini söyledi. Ishigaki ve Miyako adalarında daha küçük dalgalar ölçüldü.
Tayvan ulusal itfaiye teşkilatı, sabah 8'den hemen önce meydana gelen depremde yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yerel United Daily News, Taroko Ulusal Parkı'ndaki düşen kayaların, üç yürüyüşçünün ve bir minibüs sürücüsünün öldürdüğünü bildirdi.
Yetkililer 4 büyüklüğünde nispeten hafif bir deprem beklediklerini ve bu nedenle uyarı göndermediklerini söyledi. Yine de deprem, bu tür sarsıntılara alışkın olan insanları korkutacak kadar güçlüydü.
Deprem, başkent Taipei'nin tümünü sarsarken eski binalardan kiremitler düştü ve okullar öğrencilerini sarı kasklarla donatarak spor alanlarına tahliye etti. Artçı sarsıntılar devam ederken bazı çocuklar düşen nesnelere karşı korunmak için ders kitaplarını kalkan gibi kullandı örttü.
Depremin açık denizdeki merkez üssüne yakın olan Hualien İlçesinde beş katlı bir bina 45 derecelik bir açıyla yattı.
Taipei'de beşinci katta bir dairede yaşayan Hsien-hsuen Keng, "Depremler olağan bir durum ve ben bunlara alıştım. Ancak bugün ilk kez bir depremden çok korktum" dedi.
Televizyon görüntülerinde insanların apartman pencerelerindden sokağa çıkardıklarını gösteriyordu. Hepsi hareket halindeydi, şoktaydılar ama ciddi yaralanma yoktu. Kapılar eğilmenin yarattığı basınçla eriyerek kapanmıştı.
2. Dünya Savaşı'ndan önce inşa edilmiş bir okuldan dönüştürülen Ulusal Meclis ve Taipei'nin hemen güneyindeki Taoyuan'daki ana havalimanının bazı bölümleri de küçük çaplı hasar gördü.
Depremin ardından doğu kıyısı boyunca trafik neredeyse durma noktasına gelirken, toprak kaymaları ve düşen molozlar dağlık bölgedeki tünelleri ve otoyolları vurdu. Yeni inşa edilen bir yer üstü hattının kısmen ayrıldığı başkent Taipei'deki metro hizmeti ve 23 milyon nüfuslu ada ülkesinde tren seferleri de askıya alındı.
Deprem Çin’de de hissedildi
Çin medyasına göre deprem Şanghay'da ve Çin'in güneydoğu kıyısındaki birkaç ilde hissedildi. Çin ve Tayvan arasında yaklaşık 160 kilometre mesafe bulunuyor. Çin anakara için tsunami uyarısında bulunmadı ve bölgedeki tüm uyarılar öğleden sonra kaldırıldı.
Depremin ardından yaşanan ilk panik, düzenli olarak sarsıntılarla sarsılan ve okullarda yapılan tatbikatlar ve kamu medyası ve cep telefonu aracılığıyla yayınlanan bildirimlerle bunlara hazırlanan adada hızla azaldı.
ABD’deki Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde sismolog ve profesör olan Stephen Gao, Tayvan'ın depreme hazırlık konusunda dünyadaki en ileri ülkeler arasında yer aldığını, katı bina yönetmelikleri, dünya standartlarında bir sismoloji ağı ve deprem güvenliği konusunda yaygın halk eğitimi bulunduğunu söyledi.
Hualien en son 2018’de , tarihi bir oteli ve diğer binaları çökerten ölümcül bir depremle sarsılmıştı. Tayvan'ın son yıllardaki en büyük depremi 21 Eylül 1999'da 7,7 büyüklüğünde meydana gelmiş ve 2 bin 400 kişinin ölümüne, yaklaşık 100 bin kişinin yaralanmasına ve binlerce binanın yıkılmasına neden olmuştu.
Tayvan, dünyadaki depremlerin çoğunun meydana geldiği Pasifik Okyanusu'nu çevreleyen sismik fay hattı olan Pasifik "Ateş Çemberi" boyunca uzanmaktadır.
VOA