TBB genel kurulu başladı: Gazeteciler salona alınmadı

GAZETECİLER GENEL KURUL SALONUNA ALINMADI

TBB genel kurulu başladı: Gazeteciler salona alınmadı




TBB genel kurulu başladı: Gazeteciler salona alınmadı

TBB 36. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da başladı. Metin Feyzioğlu ile Erinç Sağkan’ın aday olduğu genel kurulda, gazeteciler salona alınmadı.


Gazetecilerin alınmadığı genel kurul salonuna avukatlar kartlarını okutarak girdi.

ANKARA -
 Covid-19 salgını gerekçesiyle bir yıl ertelenen Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da yapılıyor.Müzeyyen Yüce

GAZETECİLER GENEL KURUL SALONUNA ALINMADI

TBB Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen genel kurul girişine kurulan sistemle, avukatlar kartlarını okutarak genel kurul salonuna girdi.

Gazeteciler, salgın tedbirleri gerekçe gösterilerek Genel Kurul salonuna alınmadı. Kongre merkezinde yer alan duyuru panolarında, “Genel Kurul salonu, pandemi önlemleri nedeniyle sadece TBB delegelerine ayrılmıştır. Genel kurul, görüntülü ve sesli olarak kongre merkezimizin pek çok yerinde kurulu sistemler vasıtasıyla takip edilebilecektir” ifadelerine yer verildi.

Basın mensupları, genel kurulu ayrı bir salonda kurulan ekranlardan takip edebilecek. Bu ekranlarda kongre öncesinde Metin Feyzioğlu’nun gazetelere verdiği röportajlar, hakkında çıkan haberler yayınlanırken, Erinç Sağkan, tanıtımını broşürlerinin yer aldığı stantla yapıyor.

‘ÇOKLU BARO’ DÜZENLEMESİ GÖRÜŞÜLECEK

Genel kurulda ilk gün, Başkanlık Divanı seçilecek ve geçmiş dönem raporları ile genel kurul gündemi görüşülecek. Ayrıca tartışmalarla yasalaşan ‘çoklu baro’ düzenlemesinin kaldırılması için de yeni yönetimin kanun taslağı hazırlaması karara bağlanacak. İkinci gün ise başkanlık seçimi yapılacak, yönetim, disiplin ve denetleme kurulları belirlenecek.

TBB BAŞKANLIĞINA FEYZİOĞLU VE SAĞKAN ADAY

348 delegenin oy kullanacağı TBB Genel Kurulu’nda, TBB Başkanlığı için mevcut Başkan Metin Feyzioğlu ile Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan adaylığını açıkladı.

‘İSTANBUL 2 NOLU BAROSU İLK KEZ GENEL KURULDA’

‘Çoklu baro’ düzenlemesi sonrası kurulan İstanbul 2 No'lu Barosu da ilk kez genel kurula katılacak. Baro, doğal delege olan baro başkanı ile birlikte 4 delege ile temsil edilecek. Yakın zamanda Ankara’da kurulan Ankara 2 No'lu Barosu ise, ilk genel kurulunu zamanında yapamadığı için genel kurula katılamıyor.

DİVAN BAŞKANI, MUĞLA BAROSU BAŞKANI UZUN OLDU

TBB Genel Kurulu, 348 delegeden 325’inin mevcudiyeti ile açıldı. Divan Kurulu, Erinç Sağkan'ın önergesiyle oybirliğiyle kabul edildi. Divan Başkanlığı’na Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun getirildi.

FEYZİOĞLU KENDİSİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

TBB Başkanı ve adayı Metin Feyzioğlu, açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Geçmiş dönem icraatlarını anlatan Feyzioğlu, konuşmasının devamında daha çok avukatlar tarafından eleştirildiği konular hakkında konuştu.

‘Çoklu baro’ düzenleme sürecine ilişkin de konuşan Feyzioğlu, baro başkanlarının Ankara girişinde 27 saat bekletildiği dönemde yanlarına geç gittiği için hatalı olduğunu söyledi.

‘BEN DE ÖTEKİLEŞTİRMEDEN NASİBİNİ ALAN BİR MESLEKTAŞINIZIM’

Salonda bulunan delegelerden, ‘beni önyargısız dinleyin’ talebinde bulunan Feyzioğlu,

“Son yıllarda çok büyük bir ötekileştirme sorunu ile karşı karşıyayız. Yapılmak istenen algıların, gerçeğin yerine geçmesidir. Biz avukatı; sorgularız, itiraz ederiz. Çünkü biz daima gerçeği ararız. Ben de ötekileştirmeden nasibini almış bir meslektaşınızım. Bununla, daha çok çözüm odaklı çalışarak, hizmet üreterek, her meslektaşım için ulaşılabilir olarak baş ettim” dedi.

‘KHK İLE İHRAÇ EDİLEN HUKUKÇULARA KARŞI GELİŞEN YARGISAL İÇTİHATLARIN KARŞISINDA DURDUK’

Feyzioğlu, hizmet döneminde Türkiye’nin içinden geçtiği zor sürecin satır başlarını da hatırlatmak gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Ankara Barosu Başkanlığı adaylığım sürecinde iken, “konuşanı götürüyorlar” denilen zamanlarda, “yetmez ama evetçi”lerin ortağı olduğu ve bugün hukuk devletinin işleyişine ilişkin sorunların temel kaynağı olan 2010 Anayasa değişikliği referandumunda gövdemizle taşın altına girdik. FETÖ’nün kumpas davalarında en etkili duruşu sergiledik. Kumpasın çökmesine en büyük katkıyı verdik. KHK ile ihraç edilen hukukçuların, baro levhalarına yazılmasına karşı gelişen idari ve yargısal içtihatın karşısında durduk. Neticede Anayasa Mahkemesi, Türkiye Barolar Birliği’nin gerekçelerini kullanarak bireysel başvuruları kabul etti.”

‘2018’DEKİ YIKIM PROJESİNİ ÖNLEDİK’

TBB başta olmak üzere barolar için 2018’de bir yıkım projesinin gündeme geldiğini, buna göre Türkiye Barolar Birliği’nin kapatılacağını, baroların ise lağvedileceğini ifade eden Feyzioğlu, bu girişimi yaptıkları mücadeleyle ortadan kaldırdıklarını kaydetti.

Feyzioğlu, “Bu süreçte bir yandan tüm iletişim kanallarını zorladık, diğer yandan da tarihimizin en büyük mitingini planladık. Hemen öncesinde, dönemin Başbakanı itirazlarımızın duyulduğunu ve projenin kanunlaşma sürecinin söz konusu olmayacağını ifade etti. Bunu mitingden önce toplantıya davet ettiğim 50’nin üzerindeki Sayın Baro Başkanımıza ifade ettim. Hazırladığım son derece sert konulma yerine, teşekkür edilmesinin faydalı olacağını söyledim. Sonrasında bazı baro başkanları beni ağır şekilde kınayan, hatta istifaya davet eden açıklamalar yaptılar” şeklinde konuştu.

‘ÇOKLU BARO’ ANKARA BAROSU-DİYANET TARTIŞMASIYLA GÜNDEME GELDİ'

TBB Başkanı Feyzioğlu, ‘çoklu baro’ düzenlemesi sürecine ilişkin de konuştu. Feyzioğlu şunları söyledi:

“Çoklu baro olarak anılan değişiklikle ilgili ana muhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi’ne verdiği iptal dilekçesinde aynen şöyle denilmektedir: “Dava konusu kanunun hangi koşullarda gündeme geldiği dikkate alındığında bu kanunun kamu yararı amacıyla çıkarılmadığı, iktidar partisinin ve liderinin, baro başkanlarının, özellikle de Ankara Barosu’nun bazı faaliyetlerine tepki olarak gündeme geldiği açıktır. Diyanet İşleri Başkanının açıklamalarına karşı Ankara Barosu tarafından yapılan açıklama, iktidar ile baroları karşı karşıya getirmiş ve Cumhurbaşkanının doğrudan baroları hedef almasının ardından yasa teklifi gelmiştir.” Açıkçası, bu dilekçede de yazıldığı üzere gündemde dahi olmayan çoklu baro düzenlemesi, bu şekilde bir anda gündeme bomba gibi düşmüştür.”

‘BARO BAŞKANLARI ANKARA’YA ALINMAZKEN YANLARINA GİTMEDİĞİM İÇİN HATALIYIM’

“19 Mayıs 2020’de barolarla birlikte açıklama yaptık, bu girişimin durdurularak geri çekilmesini talep ettik. Diyalog yollarının kapatılmaması gerektiğini ifade ettik. Biz yetkili organlanlarla tüm İletişim kanallarını zorlarken, bazı baro başkanları Ankara’ya yürüyüş planlamış. Ankara yürüyüşü bana haber verilmedi. Ankara Barosu üyesi olmam sebebiyle bana sadece SMS ile bu yürüyüş bildirildi. Biz o gün bazı baro başkanlarıyla Anıtkabir ziyaretinde Eskişehir yolu üzerinde baro başkanlarının durdurulduğunu öğrendik.
Hemen oraya hareket ettik; bana yönelik bazı baro başkanları tarafından çok sert tepki olduğunu söylediler. Baro başkanları Eskişehir yolundayken ben yetkili makamlarla görüşmeye gittim. Sabah 04.00’e kadar görüşmelerim sürdü, sabah 10:00’da işim bitti. Oraya gittiğimde bazı baro başkanları beni protesto ettiler. Ama önce baro başkanlarının yanına gitmeliydim. Çok büyük bir hata yaptım. Ama kanaatim o ki; yaşama şansı düşük doğdu.”

TBB GENEL KURULUNDA BİN 52 KADIN AVUKATTAN DEKLARASYON

Türkiye Barolar Birliği Olağan Genel Kurulu’nda bin 52 kadın avukat, cinsiyet eşitliğine yönelik deklarasyon yayınladı. Yayınlanan deklarasyonda kadın avukatlar, “Başta yönetim kurulu olmak üzere tüm kurul ve merkezlerde kadınların eşit temsili sağlanmalıdır. Meslek örgütümüzde gerçek eşitlik sağlanıncaya dek bu mücadeleyi sürdürecek ve sürecin takipçisi olacağız” ifadelerine yer verdi.

‘ÖZRÜNÜZÜ KABUL EDİYORUM; GÖREVDEN AFFINIZI İSTİYORUM SAYIN BAŞKAN!’

Genel Kurul’da gündem maddeleri kapsamında delegeler söz alarak konuşma yaptı.

Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, Metin Feyzioğlu’nun, “Ankara’da bekletilen baro başkanlarının yanına geç gitmem hata oldu” sözlerine tepki gösterdi.

“Eğer Ankara girişinde 27 saat bekletildiğimizde, bize getirilen sular, yemekler alana alınmadığında yanımızda olsaydınız biz de özür dilemenize şahit olmak zorunda kalmazdık” diyen Candemir, şöyle konuştu:

“Sizin o gün geç gelme hatanızı telafi etme şansınız vardı; 4 gün meclis bahçesinde, 2 gün de Kuğulu Park’ta kaldığımızda. Baro başkanlarının Ankara yürüyüşünden habersiz olduğunuzu söylediniz. Baro başkanlarının bulunduğu Whatsapp grubundan ilan edildi. Bu yürüyüşü bilmediğini söylediğinize dair açıklamanız fiili gerçekliğe aykırıdır. Sizin bizden haberiniz yok. Ben özrümüzü kabul ediyorum; bu görevden affınızı istiyorum Sayın Başkan.”

DURAKOĞLU: BİZ MAJESTELERİNİN BAROLARI OLAMAYIZ

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ise Feyzioğlu’na ‘çoklu baro’ düzenlemesi üzerinden yüklendi.

‘Çoklu baro’ düzenlemesi sürecine ilişkin konuşan Durakoğlu, “Bu değişikliğin ne anlama geldiğini sorgulamayacak mıyız? Bu düzenlemeye karşı Birlik başkanı ‘müzakere heyeti oluşturulacak’ dedi. Müzakere heyeti görüşmeler yaptı; o akşam AK Parti’den bir yetkili ‘Biz baro başkanlarının görüşünü aldık” dedi. Yarın bu salondan bir değişim yaratarak çıkamazsak; bu mesleğin bütün ruhu çarçur edilmiş olacak. Biz majestelerinin baroları olamayız” diye konuştu.

DUVAR