TBB'de bir istifa daha: Karar hukuka aykırı

Avukat Mustafa Ruhan Erdem, kararın hukuka aykırı olduğunu savunarak istifa etti.

TBB'de bir istifa daha: Karar hukuka aykırı


Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB), 12 baro şartı sağlanmasına rağmen olağanüstü kongre çağrısını reddetmesine yönelik tepki istifaları sürüyor. TBB İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Ruhan Erdem, kararın hukuka aykırı olduğunu savunarak istifa etti.

Mustafa Ruhan Erdem istifa etti.

 

ANKARA – Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetiminin, 12 baronun ‘olağanüstü genel kurula gitme’ çağrısını reddetmesi üzerine istifalar sürüyor. TBB CMK Komisyonu Yürütme Kurulu üyesi avukat Erkan Şenses’in istifasının ardından avukat Mustafa Ruhan Erdem de TBB İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyeliğinden istifa etti.

 

Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem istfasında, TBB’nin 12 baronun ‘olağanüstü genel kurul’ çağrısını reddettiğini hatırlatarak şöyle dedi: “Bilindiği üzere Avukatlık Kanunu 115/2’de ‘Birlik Yönetim Kurulu en az on baronun yönetim kurulları yazı ile isterse Genel Kurulu olağanüstü toplanmaya çağırır’ denilmektedir. ‘Çağırır’ denilmiş olmasından da açıkça anlaşılacağı üzere, TBB Yönetim Kurulu’na herhangi bir inisiyatif tanınmış olmayıp, bu hükmün gereği olarak TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantıya çağrılması zorunlu olduğu halde, bazı mülahazalarla Avukatlık Kanunu’nun bu hükmüne aykırı olarak genel kurulun toplantıya çağrılmaması bende derin kaygı ve üzüntü yaratmıştır. Bu nedenlerle Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyeliğinden istifa ettiğimi belirtir, saygılarımı sunarım.”

ESKİŞEHİR BAROSU’NDAN DA İSTİFA GELDİ

Diğer yandan TBB’yi olağanüstü genel kurula çağıran 12 baroya karşı aralarında Eskişehir’in de bulunduğu bazı barolar Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü genel kurula götürülmesine yönelik girişimleri doğru bulmadıklarını ifade ederek TBB lehine açıklama yaptı. Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Betül Duman, mensubu olduğu baro tarafından yapılan ‘TBB’yi destek’ açıklamasının bilgisi dışında, fikri sorulmadan yapıldığını savunarak istifa ettiğini duyurdu.

‘BİLGİM DIŞINDA FİKRİM SORULMADAN AÇIKLAMA YAPILDI’

Türkiye Barolar Birliği’nin 12 baronun çağrısını reddetmesinin açıkça bir yetki gaspı ve hukuka aykırı bir karar olduğunu belirten Duman, şöyle konuştu:

“Hukukun üstünlüğünü savunmakla mükellef ve savunmayı temsil eden en üst organ olan Türkiye Barolar Birliği’nin, hukuku açıkça çiğnemesi ve 35 Baro’nun da bu kararı, aynı kalemden çıkmış açıklamalarla desteklemesi, dahası mensubu olduğum ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığım Eskişehir Barosu’nun da bu hukuk dışı duruşun yanında yer alması tarafımda derin bir hayal kırıklığına sebep olmuştur. Bu hususta Eskişehir Barosu tarafından yapılan açıklamada, fikrimin alınmamış olması hatta böyle bir açıklama yapılacağının bilgisinin dahi tarafımla paylaşılmamış olması da ayrı bir hukuk ve etik dışı davranış olup, yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmamı imkansız ve anlamsız hale getirmektedir.”

‘HUKUKA AYKIRI DURUŞUN YANINDA YER ALAMAM’

Avukatlık Kanunu’nun 76. Maddesine göre; barolara hukukun üstünlüğünü savunmak ve korumak görevi verildiğini hatırlatan Duman, “Söz konusu maddeler ile tarafıma yüklenen ödevler ve “Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma and içerim” diyerek ettiğim meslek yeminim karşısında hukuka aykırı bulduğum bir duruşun yanında yer alabilmem mümkün değildir. Bu sebeplerle, Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ediyorum” dedi. (DUVAR)