TBB'nin çağrısıyla toplanan avukatlar anayasa kitapçıklarıyla Yargıtay'a yürüdü: 'Bu sadece yargı krizi değil, çok büyük devlet krizi'

'Basit bir yargı krizi olarak nitelendirilemez'

TBB'nin çağrısıyla toplanan avukatlar anayasa kitapçıklarıyla Yargıtay'a yürüdü: 'Bu sadece yargı krizi değil, çok büyük devlet krizi'


TBB'nin çağrısıyla toplanan avukatlar anayasa kitapçıklarıyla Yargıtay'a yürüdü: 'Bu sadece yargı krizi değil, çok büyük devlet krizi'

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili olarak "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına hukukçuların tepkisi sürüyor. Sabah saatlerinde Ankara Adliyesi önünde toplanan yüzlerce avukat, ellerinde anayasa kitapçıklarıyla Yargıtay’a yürüdü.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay önünde yaptığı basın açıklamasında, “Bu krizin basit bir yargı krizi olarak nitelendirilemez, bu kriz çok büyük bir devlet krizidir ve Anayasa maalesef yargı eliyle açık şekilde ihlal edilmiştir” dedi.

Hukukçuların kalabalık yürüyüşüne dün gece çeşitli kentlerden Ankara’ya gelen diğer barolar da katıldı.

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, “Unuttukları Anayasa'yı bugün önlerine bırakarak hatırlatacağız” dedi.

Köroğlu, yargının “siyasi hedefler için kullanılmasını” eleştirerek, “Yargı eliyle Anayasa’nın tasfiye edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı:

“AYM kararlarının uygulanmadığı bir yerde hukuktan bahsedemezsiniz. Yaratılmak istenen hukuksuz bir düzendir, belki bir rejim değişikliğidir ama buna ortam hazırlamalarına izin vermiyoruz.

"Bu mücadele sadece avukatların mücadelesi değil, bir Anayasa mücadelesidir. O yüzden lütfen artık halk da temel hak ve özgürlükleri için sesini çıkarsın.”

Başkentin ana caddelerinde gerçekleşen yürüyüş için güvenlik önlemleri alan emniyet güçleri, ana arterlerdeki trafik akışının devamını sağladı.

Ankara Adliyesi’nden yürüyüşe başlayan barolar, kilometreler sonra Türkiye Barolar Birliği önünde bir açıklama daha gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili olarak "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin değerlendirmesinde, önce "Anayasa Mahkemesi maalesef birçok yanlışları arka arkaya yapar hale geldi; Yargıtay'ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez", sonra da "Biz tartışmada taraf değil hakem konumundayız" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili olarak, “Yargının kendi attığı düğümü kendisinin çözmesi gerekiyor” dedi.

“Siyaset kurumunun bu anlamda yaptığı yorumlar ya da müdahalelerden ziyade, bu sorunu çözecek olan merci Hakimler Savcılar Kurulu’dur ve Yargıtay’dır" diyen Sağkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyasetin müdahalesinden ziyade, yargının içerisinde bulunduğu ve kendisinin yarattığı bu sorunu yine yargının kendi organları vasıtasıyla çözmesi gerektiğine inanıyoruz.”

TBB 9 Kasım'da, AYM kararını uygulamayan 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında disiplin soruşturması ve görevden el çektirme için başvuruda bulunmuştu.

Özel, Erdoğan'a tepki gösterdi: 'Sen darbecisin, bu bir darbe girişimidir'

Yürüyüşleri sırasında "Savunma susmadı, susmayacak" sloganları atan avukatların eylemi AYM önünde devam etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de baroların Yargıtay'a yürüyüşüne destek vererek AYM önündeki Ahlatlıbel Parkı'nda açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarına sert bir karşılık veren Özel, "Sen darbecisin, bu bir darbe girişimidir" dedi:

"Erdoğan eliyle Anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, adeta halkın iradesine karşı Erdoğan liderliğinde bir kalkışmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor.

"Bu Anayasa'yı yok saymaya başlamak, esas Anayasa'dan en çok gücü ve yetkiyi alanın sorunudur. Ama o Anayasa'yı koruyacağına, Yargıtay ile birlikte Anayasa'nın bir hükmünü yok saymaktadır.

"Sen Anayasa'nın o hükmünü değiştirecek güçte değilsin, millet bu yetkiyi vermedi. Sen bu yüzden darbecisin, bu bir darbe girişimidir. Bu anayasayı askıya alma girişimi."

AKP ve MHP'nin, Anayasa'yı değiştirmek için yeterli sayıda milletvekili bulunmadığını hatırlatan Özel, Cumhurbaşkan Erdoğan'ın Anayasa'dan aldığı yetkiyle görev yaptığını söyledi:

"Anayasa'nın herhangi bir maddesini değiştirecek güçleri yokken, Anayasa'nın bazı maddeleri yok sayıyorlar ve buna ülkenin Cumhurbaşkanı, yani yetkisini bu Anayasa'dan alan Cumhurbaşkanı yol veriyor. Bir başkası da gelir, senin varlığını yok sayar.

"Tayyip Erdoğan'ı uyarıyorum, kendi meşruiyetini tartışmaya açma. bir maddeyi sen saymazsan, biz de sana yetki ve sorumluluk veren maddeyi saymayız. Millet sana oy verdi, bu Anayasa sayesinde görev yapıyorsun. Bu Anayasa'ya sahip çık, çıkmazsan sen de yok hükmündesin."

'Basit bir yargı krizi olarak nitelendirilemez'

Sabahın erken saatlerinde baroların Ankara Adliyesi önünden başlattığı “Hukukun Üstünlüğü” yürüyüşünde son durak Yargıtay oldu.

AYM ve Yargıtay önündeki basın açıklamalarına CHP'li milletvekilileri de katıldı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay’ın önünde yaptığı basın açıklamasında, bir kez daha Anayasa’nın 153. maddesini hatırlatarak, AYM kararının derhal uygulanması gerektiğini kaydetti.

Sağkan, “Bu kriz basit bir yargı krizi olarak nitelendirilemez, bu kriz çok büyük bir devlet krizidir" dedi.

"Anayasa maalesef yargı eliyle açık şekilde ihlal edilmiştir” diye konuşan Sağkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa’ya aykırı işlem yapmaktan hemen vazgeçin. Anayasa’nın 153. maddesi, AYM kararlarının bütün yargı organlarını bağlayacağını açık şekilde düzenlemiştir. Hemen, bugün Anayasa’nın 153. maddesi gereğince AYM kararını uygulayın.

“Yargıtay’ın ilgili ceza dairesinin Anayasa’yı açıkça ihlal etmesi ve Anayasal düzene açıkça başkaldırasına rağmen hala burada bir ceza mahkemesine Anayasa’nın ilgili hükmünü hatırlatmak zorunda kaldığımızdan dolayı çok büyük bir üzüntü duyuyorum.”

BBC TÜRKÇE