TBMM kanun teklifleri: Meclis Haziran'da toplandığında, AKP'nin öncelikleri neler olacak?

TBMM'nin yaz gündemine ilişkin AKP'de yapılacak yasal düzenlemeler konusunda çalışma yürütülüyor.

TBMM kanun teklifleri: Meclis Haziran'da toplandığında, AKP'nin öncelikleri neler olacak?


AKP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, İş Bankası'ndaki "CHP hisselerinin" Hazine'ye devrine ilişkin düzenlemeyi yeniden gündemine alırken; baro ve bazı meslek odalarının seçim sisteminin değiştirilmesi, erken yaşta evlilikler nedeniyle cinsel istismar suçu işleyenlere af gibi kamuoyunda tartışma yaratan düzenlemelerin de Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

TBMM'nin yaz gündemine ilişkin AKP'de yapılacak yasal düzenlemeler konusunda çalışma yürütülüyor.

Meclis gündeminde halen komisyon çalışması tamamlanan mahalle bekçilerine ilişkin yasa teklifi bulunuyor. İnfaz düzenlemesi nedeniyle görüşmeleri ertelenen ve ağırlıklı olarak Hukuk Muhakemeleri Yasası'nda değişiklik içeren 2. yargı paketinin de Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi planlanıyor.

AKP ayrıca, kamuoyunda daha önce de tartışılan ancak beklemeye alınan bazı düzenlemeleri de raftan indirmeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan

CHP hisselerinin Hazine'ye devrine formül aranıyor

Bu kapsamda AKP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda daha önce de bir kaç kez gündeme gelen ve tartışma konusu olan İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin Hazine'ye devrine ilişkin yasa değişikliği konusundaki çalışmaları hızlandırma kararı aldı.

Son olarak geçen Şubat ayında Erdoğan'ın talimatıyla parti içinde bir komisyon kurulmuş ve bu konuda yasal düzenleme için çalışma yapılması kararlaştırılmıştı.

AKP'nin son MYK toplantısında parti içi komisyonda yer alan Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Nurettin Canikli'nin bir sunum yaptığı, Erdoğan'ın da bu konudaki çalışmaların TBMM'nin yeniden çalışmaya başlayacağı Haziran ayına kadar tamamlanması talimatı verdiği bilgisi kulislere yansıdı.

Uzun süredir bu düzenleme üzerinde çalışan ve miras hukukunun konusu olduğu için Anayasa Mahkemesi'nden dönmeyecek bir formül arayışını sürdüren AKP'de, Siyasi Partiler Yasası'nın, siyasi partilere ticaret yasağı içeren 67. maddesinde değişiklik yapılarak, "Siyasi partiler sahip oldukları hisseleri Hazine'ye devreder" ifadesinin eklenmesi seçeneği duruluyor.

Ancak, geçmiş yıllarda da, Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda İş Bankası'ndaki CHP tarafından temsil edilen hisselerin Hazine'ye devri işlemi Anayasa Mahkemesi'nden döndüğü için, bu formülün çözüm olup olmayacağı konusunda bir netlik bulunmuyor.

AKP'li bazı kaynaklar, kesin hukuki bir çözüm bulunamadığı taktirde, Erdoğan'a da bunun anlatılıp, değişiklikten vazgeçilmesinin de ihtimal dahilinde olduğna dikkat çekiyorlar.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Baro seçimi ve TMMOB Yasası değişikliği: MHP, 'alternatif baroya' mesafeli

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Ankara Barosu arasında yaşanan tartışma sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Avukatlık Yasası değişikliği ile baro seçimlerinin "nisbi temsil" sistemine göre yapılması, ayrıca Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yasası'nda yapılacak değişikliklere ilişkin çalışmanın da tamamlanarak Haziran ayı içinde yasa teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulması hedefleniyor.

Erdoğan'ın, baro seçim sistemi değişikliğinin yanı sıra, İstanbul, Ankara gibi avukat sayısının yüksek olduğu illerde sendika örgütlenmelerinde olduğu gibi ikinci bir "alternatif baro" kurulmasına dönük de hukuki çalışma yapılması talimatı verdiği belirtiliyor.

Cumhur İttifakı ortağı MHP de gerek TMMOB, gerekse baro seçim sistemine ilişkin yasa değişikliğine destek veriyor ve bu konuda hazırlık yapıyor. Ancak MHP'de "alternatif baro" konusunda yapılacak düzenlemeye, sıcak bakılmıyor.

MHP'de bu konuda, "Bunun yargılamaya, hakime, savcıya yansıması nasıl olacak? İki baro olduğu zaman başsavcı mesela, bir barodan gelen avukata 'bu beklesin, görüşmüyorum' mu diyecek, diğer baronun avukatını kapılarda mı karşılayacak? Bu iki başlılığa ve ayrışmaya yol açabilir" endişesi dile getiriliyor.

TBMM Genel Kurulu

Cinsel istismar suçuna af düzenlemesi yine gündemde

AKP; ilk başta Meclis'ten geçen infaz düzenlemesi içinde koymak istediği ancak muhalefet ve kamuoyu tepkisi üzerine vazgeçtiği, erken yaşta evlilikler nedeniyle cinsel istismar suçu işleyenlere af düzenlemesini de gündeminden çıkarmış değil.

AKP Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da infaz düzenlemesinin Meclis'te yasalaşmasından sonra sosyal medya hesabından, "Erken yaşta evlilik mağdurlarından haklı olarak çok fazla mesaj alıyorum. Arkadaşlar son infaz paketinde yer alsın diye çabaladık. Ancak bazı sebeplerden ötürü yetişmedi. Bayramdan sonraki ilk genel kurul çalışmalarında en öncelikli konularımızdan olduğunu bilmenizi isterim" açıklaması yapmıştı.

İktidar partisinde bazı yetkililer, "kendi rızasıyla evlendiğini" iddia ettiği ancak yaş koşulu nedeniyle nikahını yapamamış çok sayıda ailenin "mağdur olduğu" gerekçesiyle bu düzenlemenin yapılması gerektiğini savunuyor. Bu kapsamda, çiftler arasındaki yaş farkının 10 yaş ve altında olması ve "rızaya dayalı evlilik" olması koşulunu taşıyanların bir kereye mahsus olmak üzere affedilebileceği görüşünü savunuluyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP: Çöküntüyü saklama çabası

AKP'nin İş Bankası'ndaki "CHP hisselerinin" Hazine'ye devrini de içeren bazı tartışmalı düzenlemeleri gündemine alması CHP'de, "gündem değiştirme, ekonomik çöküntüyü gizleme çabası" olarak yorumlanıyor.

CHP'de AKP'nin daha önce de bu konularda tartışma başlattığını anımsatılarak, şu görüşler dile getiriliyor:

"İş Bankası meselesi sanki özellikle tartışılsın diye sızdırılmış gibi. Baro ve meslek odaları ile ilgili hazırlık konusu da öyle. Ama ortada bir şey yok. Eğer bir teklif hazırlarlar da Meclis'e getirirlerse, görüşümüzü söyleriz, onun dışında biz, bir tartışmanın içine girmeyeceğiz. AKP bir anlamda 'cambaza bak' oyunu sergiliyor.

"Toplumun sinir uçlarıyla oynayarak yaşanan çöküntüyü, ekonomik felaketi saklamak istiyorlar. Oyları eriyor. Buna karşı kendi tabanlarını konsolide etmek istiyorlar. Bir diğer hedefleri de getirecekleri düzenlemeler ile otoriter yönetimi yerleştirmek."

BBC TÜRKÇE