TBMM’de 9. Yargı Paketi ve Bütçe Görüşmeleri Bu Hafta Gündemde
9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başlıyor
TBMM’de 9. Yargı Paketi ve Bütçe Görüşmeleri Bu Hafta Gündemde
YEREL GÜNDEM / ANKARA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta yoğun bir gündeme hazırlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle çarşamba günü başlayacak olan Genel Kurul çalışmalarında, kamuoyunda merakla beklenen '9'uncu Yargı Paketi' görüşülecek. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve diğer önemli mali raporların görüşmelerine devam edecek.
9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başlıyor
Genel Kurul'un en önemli gündem maddesi olan '9'uncu Yargı Paketi,' 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' olarak gündeme gelecek. Bu paketin içeriğinde özellikle kadınların soyadı kullanımı ve avukatlık kanunuyla ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor:
-
Kadının Soyadı Düzenlemesi: Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) daha önce iptal ettiği 'Evlenen kadının kocasının soyadını alacağı' hükmü doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılacak. Bu değişiklikle kadın, evlendikten sonra kocasının soyadını alabilecek. Ancak, kadının evlendirme memuruna veya Nüfus Müdürlüğü'ne yapacağı başvuru ile kendi soyadını da kullanma hakkı olacak.
-
Avukatlık Kanunu Düzenlemesi: AYM kararına uygun olarak Avukatlık Kanunu'nda da değişiklik yapılacak. Bu değişiklik, adli yardım ödeneğinin dağıtımıyla ilgili olacak ve birden fazla baronun bulunduğu illerde dağıtımın nasıl yapılacağını belirleyecek.
-
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Değişiklikleri: Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda sorulacak alanlara yeni hukuk dalları eklenecek. Bunlar arasında milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk, genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukuku bulunuyor. İhtiyaç duyulması halinde yönetmelikle yeni alanlar da eklenebilecek.
Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri Sürüyor
Bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da yoğun bir gündem var. Komisyon, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ni ve 2023 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’ni ele almaya devam edecek. Sayıştay Raporu ve TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Sayıştay'ın bütçe, özel bütçe ve kesin hesap raporları da detaylı olarak incelenecek. Bu kapsamda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis bütçesi üzerine bir sunum yapması bekleniyor.
Komisyonlarda Önemli Konular Tartışılacak
TBMM’de bu hafta komisyonlar da aktif olacak. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı raporlarını görüşecek. Basına kapalı olarak gerçekleşecek bu toplantıda, ülkenin güvenlik ve istihbarat alanındaki gelişmeler değerlendirilecek.
-
İnsan Hakları ve Göç: İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu, Türkiye’de bulunan sığınmacılara yönelik çalışmalar ve sosyal uyum yardımları konusunu ele alacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerinin bu konudaki faaliyetleri hakkında bilgi vermesi bekleniyor.
-
Dış İlişkiler: Dışişleri Komisyonu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasıyla sunulan uluslararası anlaşmalara dair kanun tekliflerini ele alacak.
-
Karma Komisyon: Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyon, başkan seçimi ve 12 kamu denetçisi adayının seçimi gündemiyle toplanacak.
Siyasi Partilerin Grup Toplantıları
TBMM'de salı günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle grup toplantıları yapılmayacak. Ancak çarşamba günü siyasi partiler, grup toplantıları için bir araya gelecek. Partilerin grup başkan vekilleri, gündemdeki konularla ilgili basın toplantıları düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirecek.
Yeni Anayasa ve Hukuki Düzenlemeler
Bu hafta TBMM’nin gündemi sadece bütçe ve yargı paketleriyle sınırlı değil. Türkiye’nin gündemine oturan yeni anayasa tartışmaları ve yapılması planlanan hukuki düzenlemeler, kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. İktidarın önerdiği değişiklikler ve muhalefetin bu değişikliklere yaklaşımı, önümüzdeki haftalarda Meclis’te daha geniş bir şekilde tartışılacak gibi görünüyor.
Enerji ve Zaman Dilimi Konusu
Türkiye'nin 2016 yılından bu yana sabit GMT+3 zaman diliminde kalma kararı da bu hafta gündemde yer bulacak konular arasında. Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla başlatılan bu uygulamanın etkileri, enerji tasarrufu ve toplum üzerindeki sonuçları Meclis’te tartışılacak.
TBMM’nin bu haftaki yoğun gündemi, hem hukuk hem de ekonomi alanında önemli düzenlemeler içeriyor. Gözler, özellikle 9. Yargı Paketi’ne çevrilmiş durumda. Toplumun merakla beklediği düzenlemelerin nasıl şekilleneceği, yargı alanında atılacak adımların ne yönde olacağı ve bütçe görüşmelerinden çıkacak sonuçlar, ülke gündemini belirleyecek konular arasında yer alıyor.