TBMM’de dördüncü muhalefet grubu DEVA’sız kuruldu

Özdağ TBMM’de ilk konuşmayı yaptı

TBMM’de dördüncü muhalefet grubu DEVA’sız kuruldu




TBMM’de dördüncü muhalefet grubu DEVA’sız kuruldu

ANKARA- CHP listesinden seçilmiş Gelecek Partisi milletvekillerinin katılımıyla Saadet Partisi, Meclis'te AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı karşısında dördüncü muhalefet grubunu kurdu.

Millet İttifakı adı altında Altılı Masa işbirliğinde yer alan ancak 14 Mayıs 28. Dönem TBMM Genel Seçimi'nde üçlü ittifak listesinde anlaşamayan Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi arasında ortak grup kurulması konusunda çatı parti anlaşmazlığı yaşanmıştı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu bugün Meclis'te, Saadet Partisi çatısı altında muhalefet görevini birlikte yerine getireceklerini açıkladı. Liderler ortak protokolü imza attıktan sonra basın açıklamasında bulundu.

Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi ise kendi logosuyla parti grubu olmaksızın Meclis'te var olma kararını Kurban Bayramı tatili öncesinde kamuoyuyla paylaşmıştı.

Bu arada Saadet Partisi logosu altında Meclis'te muhalefet grubu oluşturulması, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu siyasi parti temsilcilerine 14 Mayıs'taki seçimde CHP listesinde yer verilmesi kararına yönelik eleştirilere yanıt vermesini de kolaylaştıracağı yorumu yapıldı.

Kılıçdaroğlu'na yönelik sağ muhafazakar isimleri CHP seçmeni oylarıyla Meclis'e taşıma eleştirisi, partideki "değişim" tartışmasıyla gündemde.

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu, “Seçmen, aslında çok büyük bir oy farkı olmaksızın, güçlü alternatifler görmek arzusunda. 14 Mayıs seçimleri sonrası ortaya çıkan karamsar tabloyu dağıtmak ve en önemlisi de iktidarın yanlışlıkları karşısında TBMM'nin denetim gücünü arttırmak üzere iki parti olarak çok önemli bir adım attık. Gelecek ve Saadet Partisi milletvekilleri ortak bir grup çalışması içine girecekler. Görüş ayrılıklarımız doğaldır. Şu andaki atmosfer biraraya gelmeyi ve işbirliği yapabilmeyi, ortada söz konusu olan dağınıklığı ortadan kaldırmayı zorunlu kılıyor” dedi.

Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu da, “Seçimler yapıldı, beklediğimiz neticeyi elde edemedik ama önemli bir merhaleyi katettik. Grup oluşturacak kadar vekilimiz var. Biraraya gelmeyi ülkemiz için bir ihtiyaç olarak gördük. Grup olmadan yapılan çalışmalar çok zayıf kalıyor. Onlar da bir fedakarlıkta bulundular. Türkiye çapında çok daha eskiden beri teşkilatlanmış bir yapıya sahip olduğumuz için nezaket gösterdiler, bizim amblemimiz altında Meclis'te grup oluşturmaya karar verdik. Meclis'te en ciddi ve verimli çalışmaları yapan grup inanıyorum ki bu grup olacak. Fikirlerde bazı farklılıkların olmasını bakış açısına göre değerlendirmek mümkün. Bunu bir çatlak vesilesi olarak görmek de mümkün bir zenginlik olarak da görmek mümkün. Farklı kanaatlerin olması birlikte çalışıldığı sürece büyük bir zenginliktir diye düşünüyorum" diye konuştu.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; Meclis’teki Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ (Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı) olacak. Grup Başkanvekillikleri için ise Gelecek Partisi’nden Selim Temurci ile İsa Mesih Şahin'in ve Saadet Partisi'nden Bülent Kaya ile Mesut Doğan'ın adı geçiyor.

Şahin: Önümüzdeki gelişmelere, seçeneklere bakacağız

DEVA Partisi sözcüsü İdris Şahin ise, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Her iki siyasi partimize de hayırlı olsun diyoruz seçim öncesindeki milletvekili aday listesinde ortaklaşma arayışında olduğu gibi Saadet Partisi'nin kendi logosu altında buluşulması talebi vardı. O zaman da bu yaklaşım nedeniyle uzlaşma sağlanamamıştı. Şimdi de üçlü görüşmelerimiz yanı sıra Gelecek Partisi ile Saadet Partisi ikili görüşmeler de yürütüyordu. Biz DEVA Partisi kadrolarıyla Gelecek Partisi kadroları arasındaki yakınlığı her zaman ifade ediyoruz ancak Saadet Partisi çatısı altında olabilmemiz mümkün değildi. Biz ise yeni bir parti olarak yola çıktığımız DEVA Partisi çatısı altında 15 milletvekilimizle en etkin şekilde muhalefet yapmaya devam edeceğiz. Ancak biz grup kurulmasına kapıyı tümüyle kapatmış değiliz gelecek günlerde önümüzdeki seçeneklerimize bakacağız ancak o zamana kadar milletimizin bize verdiği temsil etme görevini Meclis’te en iyi şekilde yerine getireceğiz” dedi.

Şahin, DEVA Partisi’ne başka siyasi partilerden beş milletvekili katılımı sağlanarak grup kurulması ihtimali olup olmadığını sorumuz üzerine, “Bu ihtimal de her zaman var biz grup kurarak etkin muhalefet yapılabileceği görüşünü inkar etmiyoruz. Önümüzdeki dönem gelişmeleri değerlendireceğiz” yanıtını verdi.

Mecliste ortak grup çalışması nasıl işleyecek?

Saadet Partisi çatısı altındaki ortak grup, ilk yasama yılı boyunca faaliyette olacak ve ardından her iki parti işleyişi yeniden değerlendirecek.

Karamollaoğlu ve Davutoğlu milletvekili olmadığı için Meclis'te Saadet Partisi Grubu Başkanı Gelecek Partisi adına seçilen bir milletvekili olacak.

Grup başkanvekilliklerinden birisi Saadet Partisi milletvekilleri, diğeri Gelecek Partili milletvekilleri arasından seçilecektir. Grup oluştuktan sonra idari amirliği ve katip üyeliği gibi gruba tahsis edilecek yeni siyasi makamlara, komisyon üyeliklerine ve diğer TBMM kadrolarına da ehliyet ve liyakat temelinde iki parti arasında adil bir şekilde atamalar yapılacak.

Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu, “Saadet-Gelecek” ittifakının ortakları olarak her iki partinin bayrak, flama, amblem ve benzeri emarelerinin ortak şekilde kullanıldığı haftalık grup toplantılarında iki partinin milletvekillerine ve kamuoyuna seslenecekler.

Milletvekilleri, kendi partilerindeki görev ve sorumluluklarını hiçbir değişiklik olmadan sürdürecekler, yürüttükleri siyasi çalışmalarda kendi genel başkanlarına ve parti kurullarına karşı sorumlu olacaklar.

Protokolde yerel seçim ittifakı mesajı da verildi

Liderlerce imzalanan protokolde; "İttifak, Meclis çalışmalarının yanı sıra 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde de “seçim ittifakı” dahil her türlü işbirliğini kapsamaktadır" mesajı dikkat çekti.

Protokolde, "14/28 Mayıs seçimleri sonuçları ve halkın bize verdiği mesajları değerlendirildi" diyen Gelecek ve Saadet partileri, ortak grup kurma kararındaki gerekçelerini şöyle sıraladı:

"- Geniş toplum kesimlerinin önüne daha güçlü bir alternatif koyabilmek,

- Siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderebilmek,

- Muhalefetin TBMM’ndeki denetim gücünü artırabilmek,

- Genel seçimler sonrası oluşan alternatifsizlik duygusuna dayalı karamsar toplumsal psikolojiyi dağıtarak yeni bir umut ve vizyon dalgası oluşturmak,

- Yerel seçimlere hazırlıkları daha etkin şekilde yürütebilmek,

- İktidarın milli ve manevi değerlerimizi istismar ederek sürdürdüğü otoriter yolsuzluk düzenine karşı siyasi ahlak başta olmak üzere ortak değerlerimizi siyasi hayatımıza egemen kılmak,

- Yanlış ekonomik politikaların yol açtığı yoksullaşma süreci ile büyük bir çoğunluğu açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakılan halkımızın gür sesi olmak,

- Temel hak ve özgürlükler bağlamında siyasi çıkarları değil insan onurunu ve adaleti yücelten bir siyasi iklimin oluşmasını sağlamak,

- İktidarın kutuplaştırmaya, sloganlara ve kaba hakaret diline dayalı siyaset yöntemine karşı ortak aidiyet bilincine, akla, vicdana ve siyasi nezakete dayalı bir siyaset yöntemine öncülük edebilmek."

Özdağ TBMM’de ilk konuşmayı yaptı

Bu arada Selçuk Özdağ, Saadet Partisi Grubu adına TBMM’de ilk konuşmayı bugün öğleden sonra gerçekleştirdi.

Özdağ, “Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Seçimler olmuştur ve 16 parti milletvekilleriyle TBMM’de temsil edilmektedir. Eğer demokrasiden bahsediyorsak iktidar ve muhalefet varsa bahsedebiliriz. Grup imkanlarından faydalanan partiler olduğu gibi, 51 milletvekilinin partileri de grup imkanlarından faydalanamamaktadır. Bu, İç Tüzük’ün bir noktada azizliği gibidir” dedi.

“Burada bugün itibarıyla Gelecek Partisi milletvekilleri olarak “Saadet Partisi” adıyla bir grup kurmuş bulunmaktayız. Demokraside denetim mekanizmaları çok önemlidir. Bunlar zaman zaman Sayıştay’la yapılır -iktidarlar- zaman zaman da burada, müfettişlerle, medyayla, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılır ama gördüğümüz odur ki bu noktada, bunlar sınıfta kalmış vaziyettedirler. O zaman bizler burada, TBMM’nin imkanlarından faydalanmak istiyoruz ve bu faydalanmayı da demokrasinin bir gereği olarak istiyoruz” ifadelerini kullanan Özdağ, “Problemleri dile getiren, çözüm önerilerini sunan, aynı zamanda bu iktidara karşı denetim mekanizmasını, demokrasinin imkan verdiği kadarıyla yapabilen ve yapmak isteyenler olarak burada, TBMM’de yer almış bulunmaktayız” diye konuştu.

Yıldız Yazıcıoğlu / VOA