Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'den destek
Türkiye'ye karşı Kongre'nin iki kanadında iki partili yaptırım paketi
Türkiye'ye karşı Kongre'nin iki kanadında iki partili yaptırım paketine Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'den destek
Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi ile muhalefetteki Demokrat Parti, Türkiye'ye karşı Kongre'nin hem alt hem de üst kanatlarında partilerüstü ortak yaptırım kararı çıkarma konusunda uzlaştı. Cumhuriyetçi Senatör Graham'in görüştüğü Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Beyaz Saray'ın önerdiğinden daha sert, en güçlü yaptırım paketini istediğini duyurdu.
İlkin Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen Senatörü Lindsey Graham, Temsilciler Meclisi Başkanı ve Demokrat çoğunluk lideri Nancy Pelosi ile konuştuğunu ve Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı nedeniyle iki partinin ortak yaptırım çıkarmasını Pelosi'nin desteklediğini duyurdu.
Graham Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:
"Demin Meclis Başkanı Pelosi ile Türkiye'nin Suriye'ye girmesiyle ilgili Kongre'nin eylemi konusunda konuştum. Meclis Başkanı, Türkiye'nin Suriye'ye tecavüzüne karşı iki partili yaptırımları destekliyor. Aynı zamanda Kürt müttefikler için destek göstermemiz gerektiğine inanıyor ve IŞİD'in dirilmesinden endişeleniyor."
"Başkan Trump'ın Kongre ile birlikte çalışma istekliliğini takdir ederek yaptırım taslağı hazırlayıp hızla geçirmek için iki parti arasında mekik dokuyarak Kongre'nin her iki kanadı düzeyinde çalışacağım. Meclis Başkanı, konuşmamızda, kaybedecek vakit olmadığına işaret etti."
Ardından Pelosi'den Graham'i teyit eden tweetler geldi:
"Bu sabah Senatör Lindsey Graham ile sohbet etmekten memnun kaldım. İlk iş olarak, Başkan'ın tehlikeli Suriye kararını tersine çevirmek için Kongre'nin iki kanadında iki partili ortak karar çıkarmak konusunda anlaştık."
"Ardından Temsilciler Meclisi'nde ilerleyen iki partili yaptırım paketine benzer en güçlü iki partili, iki kanatlı yaptırım paketini biraraya getirmeliyiz."
"Kendimizi Başkan'ın Türklere bombardıman yapması için yeşil ışık yaktığı ve IŞİD'i etkin şekilde zincirlerinden kurtardığı bir durumda bulduğumuzdan, Beyaz Saray'ın önerdiğinden daha güçlü bir yaptırım paketi çıkarmalıyız."
Daha önce Cumhuriyetçi Senatör Graham ile Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen, her iki partinin destek verdiği bir yaptırım paketi hazırladıklarını ilan etmişti.
Başkan Donald Trump'ın AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'le telefon görüşmesinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna harekatına yeşil ışık yakmasına ve ardından Barış Pınarı'nın başlamasına ABD'den en sert tepkiyi Trump yanlısı bir senatör olmasına rağmen Graham gösterdi.
TRUMP'IN VETO YETKİSİ
Yaptırım tasarısının Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçip yasalaşması halinde ABD Başkanı'nın veto yetkisi bulunuyor.
KONGRE'NİN VETOYU AŞMA İMKANI
Ama Trump veto etse bile, belli koşullar altında Kongre'nin yeterli çoğunluğa ulaşıp vetoyu aşması ve bu yaptırımları yürürlüğe koyması mümkün.
Bunun için Kongre'nin her iki kanadında Trump'ın olası vetosunu geçersiz kılacak çoğunluğa ulaşılması gerek.
ABD Anayasası'na göre, Başkan tarafından veto edilen tasarının hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da üçte iki çoğunlukla bir daha kabulü halinde, veto geçersiz oluyor.
Gerek Temsilciler Meclisi gerekse de Senato'da Türkiye'ye çok ciddi tepki olduğundan vetoyu geçersiz kılacak üçte ikilik çoğunluğa ulaşılabileceği konuşuluyor.
Trump'ın veto etmesi halinde, ikinci oylamada, Temsilciler Meclisi'nde en az 290, Senato'da da en az 67 oyla kabul gerekiyor.
Bu durumda, Kongre, Trump döneminde ilk kez vetoyu geçersiz kılmış olacak.
SPUTNIK