Termal Dronlar Orman Yangınlarının Kontrolünde Büyük Rol Oynuyor
Dronlarla Çernobil Bölgesine Kritik Müdahale
Özellikle yaz mevsimlerinde artan orman yangınları, orman ekosistemine ve ormanda yaşayan canlılara büyük zarar veriyor. Termal dronlarla yangınlar erkenden tespit edilebiliyor ve büyümeden müdahale edilebiliyor.
Nisan ayında Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında bulunan Çernobil Nükleer Santrali etrafında korumaya alınan bölgedeki orman yangını, radyoaktif kalıntılara yaklaşarak nükleer santral alanını tehdit edecek boyuta geldi. 1000'den fazla personel, 120 itfaiye aracı, helikopter ve uçak yardımıyla yangını 10 gün içinde kontrol altına alarak yangının hem nükleer santrale hem de bölgedeki diğer tesislere yayılmasını önledi.
Koruma Bölgesi Yönetimi, Ukrayna Devlet Acil Servisi, Ukrayna Devlet Dairesi ve Devlet Orman Muhafızları tarafından 10 drondan oluşan bir filo kuruldu. Bu dronlarla alınan hava istihbaratları durumu hızlı bir şekilde değerlendirerek doğru kararları almalarına yardımcı oldu.
Dronlarla Çernobil Bölgesine Kritik Müdahale
Çernobil Koruma Bölgesi Yönetimi'nde yer alan Ukrayna Devlet Ajansı Kamu Konseyi Başkanı Alexander Sirota konu hakkında fikirlerini “Bu kadar yoğun dumanda görüş almak imkansızdı. Durumun üstesinden gelmek için net ve hızlı bir çözüme ihtiyacımız vardı ve bunun için DJI 2 Mavic 2 Enterprise Dual kullandık. Termal kameralarla dumanların içinden görüntü aldık. Bu da daha hızlı ve daha stratejik olmamıza yardımcı oldu. Dronlardan aldığımız verilerle sorumlu personelin müdahale edeceği bölgeleri ve insanlı uçakları konuşlandırılacağı yerleri belirledik." sözleriyle aktardı.
M2E Duals ile gerçek zamanlı termal görüntüler elde edildi, ısı ölçümleri yapıldı ve dakikalar içindekritik noktalar tespit edildi.
Alexander Sirota: “Ateş olmasa bile Çernobil bölgesinin bazı bölümlerinde bulunmak hiç güvenli değil. Yangının yanı sıra müdahale eden ekipler için ek risklerle karşı karşıyayız. Dronlar,ekiplerin radyoaktif alanlarda geçirmeleri gereken süreyi kısaltmaya ve potansiyel zararı azaltmaya yardımcı oldu. ” dedi.
Kolektif Çalışmayla Bilgi Eksikliği Giderildi
Alexander Sirota:"Kara ve hava ekipleri arasındaki koordinasyonu sağlamak için insansız hava araçları konuşlandırdık ve ekiplere bilinçli bir rehberlik sağladık. Her dron operatörü için saha radyo istasyonları olan yer ekipleri vardı. Keşfedilen kritik bölgelerin koordinatları ve yangınının gidiş yönü bu radyo kanalları aracılığıyla paylaşıldı. Dronlardan elde ettiğimiz verileri yangına suyla müdahale eden uçakları doğru noktalara yönlendirmek için de kullandık." dedi.
Yangınla Mücadelede Dronlar Olmazsa Olmaz Araçlar Haline Geldi
Çernobil bölgesindeki yangınlar her mevsimde olağan bir şekilde yaşanırken, bu yılki yangının boyutundaki faktörler hala belirsizliğini koruyor. Alexander Sirota Ukrayna Koruma Bölgesi Yönetimi Dairesi'nin 2016 yılından bu yana bu bölgede düzenli olarak insansız hava araçlarıyla bölgeyi izlediğini ve erken aşamalarında anormal ısı ölçümlerini ve yangınları tespit ettiğini belirtti.
Alexander Sirota: “Dronlar, yangınla mücadele için olmazsa olmaz araçlar.Termal kameralarda aldığımız görüntüler bu noktada kritik önem taşıyor. Yıllardır orman yangınlarını izlemek için insansız hava araçlarını kullanıyoruz fakat M2ED ile çalıştıktan sonra bu zamana kadar sağlıklı veri alamadığımızı gördük." dedi.
Dronlar itfaiyecilere arazinin kuşbakışı görünümünü veriyor ve kimin tahliye edilmesi gerektiği konusunda hızlı karar almalarını sağlıyor. Dronlar, hızlı bir şekilde kontrolden çıkan orman yangınları için en iyi çözüm olmayı sürdüyor.