"Terör Örgütlerine Katılmayı Yasaklıyoruz"
Terör örgütlerinin finans kaynakları
"Terör Örgütlerine Katılmayı Yasaklıyoruz"
PARİS —
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, 9 Mart Perşembe günü, Türkiye ve İsveç ile beraber NATO karargahında yeniden başlayan müzakereler öncesinde, "terör örgütlerine katılmayı ve finans sağlamayı" yasaklayan düzenlemeyi parlamentodan geçireceklerini dile getirdi.
Kristersson, İsveç'in terörle mücadele konusunu bugüne kadar yeterince ciddiye almadığını, ancak artık NATO'ya aday bir ülke olarak, bu konuda daha ciddi adımlar atacaklarını da açıkladı.
Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmasına karşı koyduğu vetonun kaldırılması için başlatılan, ancak İsveç'te aşırı sağcı bir militanın Kuran yakması nedeniyle kesintiye uğrayan müzakereler yarın yeniden başlıyor. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın'ın başkanlık ettiği Türkiye heyeti, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle Brüksel'de NATO karargahında biraraya geliyor.
Terör örgütlerinin finans kaynakları
Yarın yapılacak toplantı öncesi Ankara, Helsinki ve Stockholm arasında adeta "mekik diplomasisi" yürüten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ankara ve Helsinki'deki temaslarının ardından dün de Stockholm'e geçti. Burada Avrupa Birliği Savunma Bakanları toplantısına katılan Genel Sekreter, aynı zamanda AB dönem başkanlığı görevini de yürüten İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştü.
Görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Kristersson, çıkarmak istedikleri yeni terörle mücadele yasası hakkında bilgi verdi:
"İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki Üçlü Muhtıra terör örgütleriyle beraber mücadele etmeyi gerektiriyor. Diğer bazı ülkelerde halihazırda benzer yasalar yürürlüktedir. Terörist bir gruba katılmak İsveç'te de yasaklanmalıdır. Türkiye, başta PKK olmak üzere, terör örgütlerin tehditlerini iyi biliyor. İsveç makamları terör örgütü üyesi olanlar ve terör için para toplayan PKK'lılara karşı daha sert önlemler alıyor. Daha önceden terör örgütlerinin İsveç'teki finans faaliyetlerini yeterince ciddiye almadık. Şimdi bunu ciddiye alıyoruz. PKK için para toplayan kişilerin çeşitli kriminal yöntemleri kullandıklarını ve bu yolla terörü finans ettiklerini biliyoruz. Hükümetin organize suçla mücadeleye odaklanması PKK'nın işini zorlaştıracaktır. Brüksel'de yasaya ve hangi adımları atacağımıza dair bütün detayları sunacağız."
Kristersson, sözkonusu yasal düzenlemeyi 9 Mart'ta İsveç parlamentosunda görüşülecek ceza yasa tasarısına ekleyeceklerini belirterek, "Bu yasa ile birlikte terör örgütlerine katılmak ve finans sağlamak yasaklanacak. Yasa, 1 Haziran'dan itibaren uygulamaya girecek" dedi.
Kristersson, İsveç parlamentosunun birkaç hafta içinde NATO üyeliğine ilişkin yasayı da görüşerek onaylayacağını kaydetti. Başbakan, "Ardından, Macaristan ve Türkiye'nin onayını bekleyeceğiz, onay geldiğinde Finlandiya gibi, biz de, tümüyle hazır olacağız. Üçlü Muhtıra terör örgütleriyle beraber mücadele etmeyi gerektiriyor. Bu yasa da onu kapsıyor. Bu yasa ile birlikte NATO konusunda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdiğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg: "Türkiye ile ilerleme var"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımının "bir numaralı öncelikleri" olduğunu belirterek, "Bu konuda ilerleme kaydediyoruz. Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. İsveç'in yeni terör yasasını çıkararak ve Ankara ile terörle mücadele işbirliğini güçlendirerek PKK dahil terörle mücadelede hızlanmasını, İsveç'in Türkiye'ye silah ihracatına herhangi bir kısıtlama getirmemesini de memnuniyetle karşılıyorum. İsveç, Üçlü Mutabakat Zaptı kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdi. Ve onay sürecini tamamlamanın zamanı geldi" dedi.
Stoltenberg, Perşembe günü NATO Karargahı'nda Türkiye, Finlandiya ve İsveç temsilcileriyle biraraya geleceğini de belireterek, "Sürecin kısa sürede tamamlanmasını bekliyorum. Son derece yetenekli güçlere sahip, gelişmiş bir savunma sanayisiyle İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği, ittifakımızı daha da güçlendirecektir" dedi.
"Beklentiler yüksek değil"
Basın toplantısında gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Başbakan Ulf Kristersson'a bir gazeteci, "Perşembe günkü toplantıya ilişkin nasıl bir beklenti içindesiniz? Türkiye'nin seçimlerden önce Meclis oturumunu durduracağını düşünürsek, takvim nasıl işler?" sorusunu yöneltti.
İsveç Başbakanı Kristersson bu soruya, "Beklentiler temelde yüksek değil, sadece yeniden başlamak ve iyi bir diyalog kurmak istiyoruz. Bu daha önce söylediğim bir şey, tartışmaların durdurulduğu bazı sorunlu haftalar geçirdik, bu yüzden toplantıların yeniden başlaması iyi bir gelişme. Bu aşamada Türkiye'ye söylenecek çok şey var, özellikle terör yasası artık çok daha belirgin. Ancak henüz seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağı teyit edilmedi. Ama onaylanana kadar bekleyeceğiz ve TBMM'nin seçimden önce ne zaman kapanacağını, seçimden sonra ne zaman toplanacağını öğreneceğiz. Bizim temel hedefimiz, İsveç ve Finlandiya'nın Vilnius Zirvesi ile birlikte NATO'ya katılmasıdır" yanıtını verdi.
Kristersson, "Yeni terör eyleminin PKK'nın İsveç'teki faaliyetlerine ağır bir darbe indireceğine inanıyor musunuz? sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Spesifik sonuçları şu anda görmek oldukça zor. Ama bu terör faaliyetlerine katılanlara ciddi bir darbe olur, buna eminim. Diğer ülkelerin bu tür mevzuatlara sahip olmasının nedenleri vardır. Böyle bir yasayı çıkarmak istememizin, temel yasamızı değiştirmemizin bir nedeni var. İsveç'le ilgili sorun, bizim bu konuyu yeterince ciddiye almamış olmamızdı. Terör örgütlerinin, bu tür terör faaliyetleri veya katılımı veya finansmanı gibi konular İsveç'in değil, diğer ülkelerin konusuydu. Şimdi bunu gerçekten ciddiye alıyoruz ve eminim ki mevzuat yürürlüğe girdikten sonra fark edilir hale gelecektir."
"Soru, İsveç'in ne zaman üye olacağıdır"
Bir başka gazetecinin "İsveç ve Finlandiya, Vilnius Zirvesi'ne kadar NATO'ya katılmazlarsa, bu ne anlama gelir?" sorusuna da Genel Sekreter Stoltenberg, "Benim amacım, her iki ülkenin de bir an önce, en azından Vilnius'e kadar NATO'nun tam üyesi olmaları. Herhangi bir garanti veremem. Geçen zirvede, tüm üye ülkeler üyelik protokollerini imzaladı. Şimdi olması gereken iç kararı da 28 ülke onayladı. Unutmayalım, bu katılım süreci, NATO'nun modern tarihindeki en hızlı üyelik sürecidir. Onay sürecini bir an önce sonuçlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Soru, İsveç üye olacak mı değil, ne zaman üye olacağı" dedi.
Bir başka gazetecinin, "Türkiye'nin bunu kabul etmesi umudu var mı?" sorusuna Stoltenberg, "Bu toplantıdan ne çıkacağını önceden duyurmak konusunda dikkatli olmak istiyorum, bu işleri daha da zorlaştırır. Önemli olan bir görüşmenin olması, sürecin yeniden başlaması. Artık İsveç ve Finlandiya'yı onaylama zamanı gelmiştir" şeklinde yanıt verdi.