The Telegraph'tan ilginç seçim analizi

AVRUPA'NIN MÜLTECİ POLİTİKASINA ELEŞTİRİ

The Telegraph'tan ilginç seçim analizi


The Telegraph'tan ilginç seçim analizi

İngiliz The Telegraph gazetesi, kritik virajlardan biri olarak görülen 28 Mayıs seçimlerinin sonucunda Türkiye'nin 5 yıl daha Erdoğan'la devam kararının Avrupa'yı rahatlattığını yazdı. James Crisp imzalı makalede, 'Kabul etmeyebilirler ama kıtadaki liderlerin çoğu Türkiye AB'den uzak durduğunda daha rahat ediyor' ifadelerine yer verildi.

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği ikinci tur seçimi için sandığa gitti. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu geride bırakarak 13. cumhurbaşkanı seçildi.

Tarihi seçimlere ilişkin değerlendirmeler arasında en dikkat çekenlerden biri de İngiliz The Telegraph editörü James Crisp'in yazısı oldu.

Crisp ‘Erdoğan’ın Türkiye’de iktidarda kalmasıyla Avrupa rahat bir nefes aldı’ başlıklı yazısında, “Kabul etmeyebilirler ama kıtadaki liderlerin çoğu Türkiye AB’den uzak durduğunda daha rahat ediyor” görüşünü savundu.

“Yenilen aday Kemal Kılıçdaroğlu, eski otokratı devirmesi halinde Türkiye’yi Batı’ya geri döndürme sözü vermişti” diye yazan Crisp, “Ancak yirmi yıllık Erdoğan döneminden sonra Ankara’yı tekrar yanına alma ihtimalinden mest olacak çok az başbakan ya da cumhurbaşkanı var” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan’ın seçim galibiyetini resmi sonuçları açıklanmadan kutlayan Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı da değerlendiren yazar, Orban’ı sadece hız konusunda Katar Emiri’nin geçtiğini belirtti. Erdoğan’ın Avrupa ve ABD’yi kızdıran hamlelerinin sıralandığı yazı şöyle devam ediyor:

Çoğu NATO üyesinin aksine Türkiye, Ukrayna’yı yasadışı işgali nedeniyle Rusya’yı Batı tarzı yaptırımlarla vurmayı reddetti. Ancak Putin ve Volodimir Zelenski ile Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatı yapmasına izin veren anlaşmayı yapan da tatsız Erdoğan’dı. Dünya sahnesinde başka hiç kimse böyle bir başarıyı iddia edemez, bu da Sayın Erdoğan’ı barış zamanı geldiğinde değerli bir arabulucu yapar.”

AVRUPA'NIN MÜLTECİ POLİTİKASINA ELEŞTİRİ

Avrupa’nın mülteciler konusundaki politikasını da eleştiren yazar, Erdoğan'ı sevmenin imkansız olduğunu ancak göçmen politikasıyla vazgeçilmez hala getirdiğini savundu. Crisp, “Sayın Erdoğan uzun zamandır Türkiye’nin AB üyeliğinden vazgeçmiş durumda. Bu da Brüksel ve üye devletlerin işine geliyor. Avrupa Birliği demokratik değerler ve insan hakları konusunda iyi oynuyor. Ancak 2015 göçmen krizi sırasında Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapması için Sayın Erdoğan’a büyük meblağlar ödemekte bir sakınca görmedi. Türkiye ayrıca daha fazla para karşılığında Akdeniz’den yasadışı geçiş yapan göçmenleri geri almayı da kabul etti. Sayın Erdoğan’ı sevmek imkansız olabilir. Ancak kendisini çok kullanışlı hale getirdi.” ifadelerini kullandı.

KARAR