TİM’den "Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü”ne tam destek
İş Birliği Protokolü”ne tam destek veriyoruz
TİM Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye'nin ihracatının 2023 yılında 226 milyar dolara, 2030'da ise 350 milyar dolara yükselmesi adına, mesleki yeterliliğe sahip çok sayıda dış ticaret uzmanlarımızı seferber etmemiz gerekiyor. Bu nedenle Ticaret Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımız arasında imzalanan "Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü”ne tam destek veriyoruz” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı Arasında Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü İmzalandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, dün Ankara’da imzalanan protokolle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
2023 ve sonrasında Türkiye'nin ihracatçı firma sayısını 200 bin firmaya taşımayı hedeflediklerini belirten İsmail Gülle şunları söyledi: “Bu durum, önce 30 bin, ardından 50 bin ve 2030 yılına doğru 100 bin yeni dış ticaret ve uluslararası ticaret uzmanı yetiştirmemizi gerekiyor. Bu hedefi gerçekleştirmek ise, iki temel alanda önemli çalışmaları tamamlamamızı gerektiriyor. Birincisi, dış ticaret ve uluslararası ticaret programlarından mezun olacak olan uzmanlar ile ilgili 'mesleki yeterlilik' kriterlerinin belirlenmesi ve tam olarak uygulanması. İkinci önemli başlık ise, farklı düzeyde ara, orta ve üst düzey uzman dış ticaret uzmanı yetiştirebilmek için, öncelikle 1 milyar doları aşan illerimizden, şehirlerimizden başlayarak, Türkiye sathında çok sayıda Dış Ticaret Lisesi açılmasına öncülük etmek.
Dış ticaret süreçlerinden nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak, mesleki yeterlilikleri çok iyi belirlenmiş, en az 2, hatta 3 yabancı dil bilgisi ile güçlendirilmiş, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birliklerimiz ile birliklerimiz nezdindeki 90 bin mal ve hizmet ihracatçısının sunacakları staj ve burs imkanlarından yararlanarak kendilerini iyi geliştirmiş çok sayıda yeni uzmana ihracatımızın ve dış ticaretimizin kavuşabilmesi adına, Ticaret Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımız arasında imzalanan "Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü”ne tam destek veriyoruz ve bu amaçla üzerimize düşen görevleri üstlenmeye hazırız.TİM olarak, kuruluş kanunumuzda da ifade edildiği üzere, “mevcut eğitim ve öğretim kurumlarına yardımda bulunmak, yenilerinin kurulmasına öncülük etmek ve katkıda bulunmak” adına, Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte, kuruluşlarına öncülük ettiğimiz, katkıda bulunduğumuz Meslek Liseleri, bugüne kadar sektörel bazda dış ticaret ve bilhassa ihracat alanına genç beyinlerin kazandırılmasına ve İhracatçı sektörlerimin kalifikasyonunda iş gücünün oluşmasına başarı ile katkı verdiler. Bilhassa, 223 ülke ve bölgede, ihracatçımız aracılığı ile Türkiye'nin bayrağını dalgalandırırken, sahada Türkiye adına etkin bir ticaret diplomasisi yürütürken, ihracatçımızın saha çalışmalarında uzmanlıklarını pekiştirmek ve Türkiye'nin ihracatının 2023 yılında 226 milyar dolara, 2030'da ise 350 milyar dolara yükselmesi adına, mesleki yeterliliğe haiz çok sayıda dış ticaret uzmanlarımızı seferber etmemiz gerekiyor. Moda tasarımı, endüstriyel tasarım gibi farklı alanlarda yetiştireceğimiz tasarıma odaklanmış uzmanlarımızla; mühendislik ve teknik programlarda inovasyon ve bilişime, dijitalleşmeye odaklanmış uzmanlarımızla, Türkiye'nin ihracattaki kg başına katma değerini de arttırmaya kararlıyız. Bu konuda TİM çatısı altında, İnovasyon ve Girişimcilik Akademisi'ndeki programlarımızı geliştirip, güçlendirerek, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağı için 7/24 esasıyla yeni projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.”