Topuk Dikeni Tedavisi
Topuk dikeni nasıl geçer?
Topuk dikeni nasıl geçer? Topuk dikeni her ne kadar dayanılmaz ağrılara yol açsa da, tedavisi mümkün olan bir sağlık problemidir. Topuk dikeni vakalarının yüzde 90’ı evde tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte, daha inatçı durumlarda da tıbbi yöntemler ya da cerrahi yöntemlerle iyileştirilebilmektedir.
Topuk dikeni tedavisine ne kadar erken başlanırsa, olumlu sonuçlar alınması o kadar mümkün olabilmektedir. Bu nedenle, sabah uyandığınızda ilk adımınız size ağrı veriyorsa ve topukta keskin bir titreme hissi oluşuyorsa, hemen tedaviye başlanmalıdır.
Plantar fasiit tedavisinde kullanılabilecek evde tedavi yöntemleri hem faydalı olmakta hem de ileride topuk dikeninin ortaya çıkmasını önleyebilmektedir. (1)
Topuk Dikeni Evde Tedavi Yöntemleri
Dinlenme: Yoğun fiziksel aktivite, uzun süre ayakta durma veya ağır cisimlerin kaldırılması gibi durumlar plantar fasya ve çevresindeki dokunun hasar görmesine yol açabilmektedir. Sonuç olarak da topuk dikeni gelişmektedir. Bu nedenle, ağır fiziksel aktivitelerden sonra tamamen dinlenildiğinden emin olmak, mümkünse vücudu zorlayacak kadar ağır egzersizler yapmamak faydalı olabilmektedir.
Buz uygulaması: Özellikle topuk bölgesinde meydana gelen kızarıklık veya iltihap gördüğünüzde, 20 dakikada bir soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Soğukluk antienflamatuar ve analjezik olarak bilindiğinden hasarlı dokunun iyileşmesini hızlandırmakta ve ağrıyı hafifletmektedir. (2)
Özel ortez cihazlar: Ayağa takılan ortez, hasarlı plantar fasia ligamentini kaldırmakta ve yastık görevi görmektedir. Böylece topuklardaki baskı azalmakta ve ağrı hafiflemektedir.
Germe egzersizleri: Germe egzersizleri, plantar fasia ligament ve çevresindeki dokudaki esnekliği güçlendirmektedir. Böylece vücudun topuk dikeni oluşturmak için yanlış yönlendirilmiş olan iyileştirme tepkisi azaltılmaktadır.
Diyet: Topuk dikeni problemi yaşayan bazı kişilerde vücuttaki kalsiyum emilimi kontrol altına alınarak problem hafifletilebilmektedir. Topuk dikeninin kalsiyum emilim sorunlarından veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığını şüpheleniyorsanız, uygun bir diyet faydalı olabilmektedir.
Aynı zamanda, kemik gücünü ve kalsiyum emilimini artıran magnezyum gibi takviyeler de bazı kişilere yardımcı olabilmektedir. (3)
Antienflamatuar ilaçlar: Ağrı ve şişkinliği azaltmak için antienflamatuar ilaçlar kullanılabilmektedir. (4)
Tıbbi Tedavisi
Topuk dikenini iyileştirmenin bir yöntemi topuk dikeninin ilerlemesini engellemektedir. Bunu yapmanın en iyi yolu ayak altındaki destekleyici kemeri (ayak önü ile topuk arasında kalan alan) korumaya almaktır. Yastık görevi görebilecek bir katman faydalı olacaktır. Sıklıkla ortez kullanılmaktadır.
Ortez: Ortez isimli cihaz ayağa yerleştirilmektedir. Kalsiyumun topuk altında birikmesini önlemek için kemeri optimal yüksekliğe ulaştırmaktadır. Özellikle plantar fasiit tedavisi oldukça başarılı olabilmektedir. Hazır ortezler kullanmak yerine ayağınız ve topuğunuz için özel olarak tasarlanmış ortezleri tercih etmekte fayda vardır. (5)
Kortizon enjeksiyonları: Etkilenen bölgedeki şişliği ve ağrıları azaltmak için kullanılabilmektedir. Reçetesiz olarak satılan antienflamatuar ilaçlar etkili olmadığı takdirde, bu ilaçlar daha güçlü bir seçenek olabilmektedir. (6)
Topuk Dikeni Ameliyatı
Topuk dikeni için cerrahi yöntemler evde tedavi yöntemleri ve ortez tedavisi faydalı olmadığı takdirde tercih edilebilmektedir. Genellikle en az 1 yıl kadar diğer tedavi yöntemlerinin denenmesi tavsiye edilmektedir. Son seçenek olarak uygulandığında ise cerrahi müdahale ile topuk dikeni çıkarılabilmektedir.
Topuk dikeni ameliyatında, topuk altındaki kemiksi yapıyı keserek almak için hassas aletler kullanılmaktadır. Topuk dikenini alma ameliyatına sıklıkla plantar fasyasının bir kısmını topuk kemiğinden ayıran plantar fasyayı serbest bırakma ameliyatı da eşlik etmektedir, bu da kemer üzerindeki baskıyı ve gerginliği azaltmaktadır. (7)
Topuk Dikeni İçin Hangi Doktora Gidilir?
Topuk dikeni tanısı ve tedavisi için ortopedi uzmanına başvurabilirsiniz. (8)
Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni, topuktaki kalkaneus kemiğinde gelişen kemiksi bir büyümedir. Topuk dikenleri ya da çıkıntıları topuğun arkasında veya topuğun altında meydana gelebilmektedir. Oldukça ağrılı olan bu durum günlük hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. (9)
Topuk dikeni nedir hakkında detaylarını inceleyiniz
Topuk Dikeni Belirtileri
Topuk dikeni nasıl anlaşılır? Topuk dikeni başlangıcında ilk fark edilen, sabahları ya da dinlendikten sonra topuk altında hissedilen ağrıdır. Bu durum zamanla kötüleşmektedir. Topuk bölgesine dokunulduğunda kemiksi bir yumru fark edilmektedir. (10)
Topuk dikeni belirtileri hakkında daha fazla detay için
Topuk Dikeni Nedenleri
Topuk dikeni neden olur? Topuk dikeni topuk bölgesinin bir noktasında kalsiyumun birikmeye başlaması sonucu gelişmektedir. Bu durum topuğun aşırı zorlanması nedeniyle oluşmaktadır. Olası tetikleyiciler arasında, aşırı ve yıpratıcı koşma ve zıplama ya da uzun süre ayakta durma bulunmaktadır. (11)
Topuk dikeni nedenleri hakkında fazlası için tıklayınız
ACİL.NET