Tsai-McCarthy Görüşmesi Öncesi Çin'den Gözdağı
ABD’de mola vermişti.
Tsai-McCarthy Görüşmesi Öncesi Çin'den Gözdağı
Tayvan Savunma Bakanlığı, bugün dokuz Çin uçağının muharebeye hazırlık devriye görevi için Tayvan Boğazı'nda Çin ve Tayvan'ı birbirinden ayıran gayriresmi orta sınırı geçtiğini bildirdi. Pekin hükümeti, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'yle görüşmesi durumunda buna misilleme yapacağı tehdidinde bulunmuştu.
Demokrasiyle yönetilen Tayvan'ın kendi toprağı olduğunu iddia eden Çin, Amerika'nın Tayvan'a verdiği desteği arttırdığını kabul ediyor ve bundan ötürü öfke duyuyor.
Tsai Ing-wen, Orta Amerika ziyaretine başlamadan önce Çarşamba günü ABD’de mola vermişti.
Tayvan Cumhurbaşkanı'nın Taipei'ye dönmeden önce önümüzdeki hafta Los Angeles'ta vereceği mola sırasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'yle görüşmesi bekleniyor. Çin, bu görüşmenin gerçekleşmesi halinde buna misilleme yapacağını kaydetmiş ancak ayrıntı vermemişti.
Tayvan Savunma Bakanlığı, dokuz Çin uçağının Tayvan Boğazı'ndaki gayriresmi orta sınırın kuzey, orta ve güney noktalarını aştığını kaydetti.
Bakanlık, Tayvan silahlı kuvvetlerinin, "anlaşmazlıkları tırmandırmama ya da anlaşmazlığa yol açmama" ilkesi çerçevesinde durumu gözlemlemek için kendi uçak ve gemilerini kullandığını bildirdi.
Tayvan Savunma Bakanlığı açıklamasında, "Komünist ordunun kuvvetlerini harekete geçirmesi Tayvan Boğazı'nda kasti gerginliğe yol açtı. Bu durum barış ve istikrara zarar vermekle kalmadı, bölgesel güvenlik ve ekonomik kalkınmayı da olumsuz etkiledi" dedi.
Bakanlık "bu gibi mantıksız eylemleri" kınadığını kaydetti.
Çin'den konuya ilişkin açıklama gelmedi.
Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai, 2019 yılından beri Amerikan topraklarında verdiği bu ilk molada dün New York'taki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, tırmanan gerginliklerin sorumlusunun Çin olduğunu belirtti.
Tsai, "Çin kasten gerginlikleri tırmandırıyor ancak Tayvan buna her defasında itidalle karşılık veriyor. Tüm dünya sorumluluk sahibi tarafın Tayvan olduğunu görebilir" dedi.
Güvenlikten sorumlu üst düzey Tayvanlı bir yetkili, Reuters haber ajansına, Çin uçağının, Tayvan Boğazı'ndaki orta sınırı "hafif" geçtiğini, Çin gemilerinin olağandışı seyirde bulunmadığını söyledi.
Çin, Temsilciler Meclisi'nin eski Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen Ağustos'ta Taipei'ye ziyareti sonrasında Tayvan civarında savaş oyunları sahnelemiş ve o dönemden bu yana daha düşük seviyede askeri faaliyetlerine devam etmişti.
Tayvanlı yetkili, yabancı siyasi liderlere ve iş adamlarına karşı hoş görünme çabasına giren Çin'in benzer büyük çaplı askeri tatbikatları yineleme olasılığının düşük olduğunu, askeri gerginlikleri tırmandırmanın tüm dünyaya "çelişkili mesajlar" vermek anlamına geleceğini söyledi.
Kaynak, "Ancak Çin'in olası mantıksız davranışlarına karşı tüm hazırlıklarımızı yaptık. Uluslararası toplum Tayvan'a ilgi gösterdikçe Çin'in rahatsızlığı artıyor" şeklinde konuştu.
Bugün Taipei'de gazetecilere konuşan Tayvan Başbakanı Chen Chien-jen, Tayvan'ın dünyaya açılma hakkı olan "demokratik bir ülke" olduğunun altını çizdi.
Chen Chien-jen, Pekin'in misilleme tehdidine ilişkin bir soruya, "Umarım Çin kışkırtıcı olma bahanesi aramaz. Çin'in otoriter yayılma girişimi gereksiz sorunlara yol açar. İşte görüyorsunuz bugün burada yine aynı çağrıyı yapıyor ve Çin'in kışkırtıcı eylemlerini azaltmasını söylüyoruz" dedi.
Çin, Soğuk Savaş'ın en şiddetli dönemlerinin yaşandığı 1954'te Amerikalı bir general tarafından hazırlanan Tayvan Boğazı orta sınırını resmi olarak kabul etmedi. Ancak Çin ordusu kısa zamana kadar Çin ve Tayvan'ı ayıran bu gayriresmi deniz sınırını ihlal edici hamlelerde bulunmamıştı.
voa