TSK, kuşatma altındaki gözlem noktalarının yerine yenilerini kuruyor

Askerler 2018'den itibaren gözlem noktalarına gitmeye başladı

TSK, kuşatma altındaki gözlem noktalarının yerine yenilerini kuruyor


TSK, kuşatma altındaki gözlem noktalarının yerine yenilerini kuruyor

TSK, İdlib'deki 4 gözlem noktasını boşalttı, 1'ini ise boşaltılmaya hazırlanıyor. Türkiye, boşaltılan gözlem yerlerinin yerine yenilerini inşa edecek, muhalifler ise büyük bir savaşın kapıda olduğunu düşünüyor

Yetkililer, Suriye rejim unsurlarunun çemberi altında kalan gözlem noktalarında kalmanın anlamlı olmadığını belirtiyor / Fotoğraf: AFP

Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan Astana ve Soçi Mutabakatı gereği Suriye'nin kuzeyine kurulan gözlem noktaları, aradan geçen aylar ve savaş haritasının değişmesiyle birlikte işlevsizleşti. 

Rusya ve İran, bölgedeki tansiyonu düşürerek ateşkesi sağlamak amacıyla kurulan bu gözlem noktalarından Suriye rejim güçlerinin askeri hatlarına kurmuştu.

Askerler 2018'den itibaren gözlem noktalarına gitmeye başladı

Muhalif hatlarda ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait gözlem noktaları vardı.

TSK, 2018'den itibaren 12 gözlem noktasına askerlerini sevk etmeye başladı.  

2019'un ardından Suriye hükümet birliklerinin İdlib'e yönelik askeri harekat başlatması ve İdlib kent merkezine doğru ilerlemeye başlamasıyla 5 gözlem noktası rejim askerleri, Şam ve Tahran'a bağlı paramiliter güçlerin çemberine girdi. 

Çatışmaların yoğun yaşandığı günlerde, TSK'ya ait gözlem noktaları birçok kez saldırıların hedefi oldu.

Bölge Şam güçlerinin eline geçince gözlenecek ateşkes kalmadı

Gözlem noktalarının çevresinde herhangi bir muhalif unsur kalmaması ve bölgenin rejim güçleri tarafından zapt edilmesiyle ortada "gözlenecek" bir ateşkes de kalmadı. 

Rejim çemberine giren noktalar da TSK tarafından boşaltılmaya başlandı. 

Boşaltılan gözlem noktaları arasında Şir Maar, Surman ve Maaret'un Muman dışında en büyük gözlem noktalarından biri olan Morek de bulunuyor.

Askeri kaynaklar, Morek'in tam olarak boşaltılmadığını ama boşaltma işleminin başladığını bildiriyor. 

Geri çekilen gözlem noktalarının yerine yenileri kurulacak

Rejim çemberindeki gözlem noktaları boşaltılsa da, bu durum buralardaki Türk askerinin eve döneceği anlamına gelmiyor.

Türkiye'nin kuzey hatta 5 yeni gözlem noktası kurmak için çalışmalara başladığı öğrenildi. 

TSK'nın İdlib'deki asker sayısına yönelik net bir bilgi yok.

Resmi kaynaklar asker sayısına yönelik açıklama yapmaktan kaçınıyor. Yerel kaynaklara göre ise bu sayı yaklaşık 24 bin.

Savaş kapıda

Suriye Milli Ordusu (SMO) yetkilileri, kasım ayının sonu ile aralık ayının başı gibi Şam ve Rusya'nın M4 Karayolu'nu kontrol altına almak için bir hücum başlatacağından eminler. 

Rusya'nın son dönemde Eriha ve Batı İdlib'de yoğunlaşan hava saldırılarının bu kara harekatı öncesi bölgedeki savunma hatlarını imha etmek üzere kurguladığı da ifade edilenler arasında.

Rejim güçlerinin de muhaliflerin elinde tuttuğu bölgelere saldırıları gözle görünür şekilde arttı. Dünkü saldırıların ardından TSK, Fırtına obüsleriyle rejim güçlerine karşılık verdi. 

Öte yandan Moskova'nın TSK ve SMO'ya "M4 Karayolu'nun 15 kilometre kuzeyine çekilin" teklifi yaptığı ancak bunun kabul görmediği belirtiliyor. 

Eriha - Fureyka - Cisreşşuğur - Bidama hattının muhaliflerin elinde bulunması ve Türkiye'nin bu bölgede pek çok askeri kontrol noktası kurmuş olması Rusya açısından zorlayıcı görünüyor.

The Independentturkish