TTK ile TDK'ya verilen 1 milyar dolar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mı devrediliyor?

"Anayasaya aykırı"

TTK ile TDK'ya  verilen  1 milyar dolar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mı devrediliyor?




TTK ile TDK'ya CHP'nin İş Bankası hissesinden verilen ve kasada biriken 1 milyar dolar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mı devrediliyor?

İYİ Partili İsmail Koncuk, CHP'nin İş Bankası'ndaki hissesinden Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na aktarılıp biriken 1 milyar doların üzerindeki paranın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılmasının anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyor

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, İş Bankası'ndan pay alan Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Türk Dil Kurumu'nda(TDK) biriken 1 milyar doları aşkın paranın Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın denetimindeki tek hazine hesabına aktarılmak istendiğini ifade etti. 

"Anayasaya aykırı"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 Eylül 1938'de hazırladığı vasiyetnamesinde yer alan "Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil kurumlarına tahsis edilecektir" maddesiyle mali yapısı oluşturulan iki kurumun hesabında biriken paranın hazine hesabına alınmak istediğini belirten İYİ Partili Koncuk, bunun anayasanın 134. maddesine aykırı olduğunu belirtti. 

Anayasanın 134. maddesi şöyle:

Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını, Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak amacıyla; Atatürk’ün manevî himayelerinde, Cumhurbaşkanının gözetim ve desteğinde, Başbakanlığa bağlı; Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinden oluşan, kamu tüzel kişiliğine sahip “Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu” kurulur.
Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu için Atatürk’ün vasiyetnamesinde belirtilen malî menfaatler saklı olup kendilerine tahsis edilir.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin İş Bankası'ndaki hissesine düşen yıllık pay, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na gönderiliyor.

Eski TTK Başkanı: 2008'de hesapta 267 milyon lira vardı

Türk Tarih Kurumu'nun 1993 - 2008 yılları arasında başkanlığını yapan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, görevde olduğu son yıl İş Bankası'ndaki CHP hisselerinden yıllık 80 milyon lira civarında bir para geldiğini ve görevden ayrılırken kasada 267 milyon lira olduğunu belirtti. Halaçoğlu, "Çalışmalarımız için gelen paranın çok küçük bir bölümü yeterli oluyordu. Kalan para hesaplarda birikiyordu." dedi.

Tek hazine hesabı nedir?

9 Ağustos 2018'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla oluşturulan Tek Hazine Kurumlar Hesabı'nda İşsizlik Sigortası Fonu hariç kamu idarelerinin mali kaynakları toplanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yönetilecek hesabın kapsamına, genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları, özel yasayla ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlar ile döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, KİT’ler giriyor.

The Independentturkish