Tunus'ta cumhurbaşkanlığı yarışı: Seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor

Arap Baharı'nın doğum yeri ve son kalesi olarak görülen Tunus’ta seçmen, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti.

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı yarışı: Seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor




Arap Baharı'nın doğum yeri ve son kalesi olarak görülen Tunus’ta seçmen, cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Oy verme işlemi yerel saatle 18:00'de sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı görevi için 24 adayın yarıştığı seçimlere katılım oranı yüzde 45'te kaldı. Katılım düşük seviyelerde kalınca, Yüksek Seçim Kurulu, oy verme işleminin tamamlanmasına saatler kala gençlerden sandık başına gitmelerini isteyip demokratik haklarını kullanmaya çağırdı.

Arap Baharı'nın ardından, 2014 yılında yapılan ilk demokratik seçimlere katılım oranı ise yüzde 70'e yakındı.

İkinci demokratik yarış olan bu seçimlerde, adaylardan hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy toplayamayacağına ve dolayısıyla ikinci tura gidileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Parti ve adayların sandık çıkışı anket sonuçları beklenirken, resmi sonuçlarsa en geç salı günü açıklanacak. İlk iki adayın yarışacağı ikinci tur ise 13 Ekim'de yapılacak.

Resmi olmayan sonuçlara göre Said ve Karvi ikinci tura kaldı

Tunus televizyon kanalı El Hiwar Ettounsi'nin açıkladığı ilk sonuçlara göre adaylar arasından, siyasi arenada adı pek duyulmayan Anayasa Profesörü Kays Said oyların yüzde 19,5'ini topladı. Said'i, yüzde 15,5'lik oy oranıyla Tunus'un Kalbi Partisi Genel Başkanı Nebil Karvi takip ediyor.

Muhafazakar görüşlü Profesör Said, bir radyoya verdiği demeçte, "Benim galibiyetim büyük sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Tunus tarihinde yeni bir adım atıyoruz, yeni bir devrim gibi." yorumunu yaptı.

Medya patronu Karvi'nin sözcüsü Hatem Maliki de Karvi ile (Said'in adını vermeden) diğer bir adayın ikinci turda yarışmaya hak kazandığı duyurdu. 56 yaşındaki Karvi, vergi kaçırma ve kara para aklama iddiasıyla geçen ay tutuklanmıştı. Destekçileri, favori adaylardan biri olan medya patronunun 'susturulmaya' çalışıldığını savunuyor.

Cumhurbaşkanı Baci Kaid el-Sibsi'nin 25 Temmuz'da hayatını kaybetmesiyle kasım ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi anayasa gereği öne alınmıştı.

Sekiz yıl önceki ayaklanmalarla otoriter rejime son verilen Tunus, Arap Baharı'nın yaşandığı diğer ülkelerin aksine demokrasiye barışçıl geçiş yaptı. Ülkede rejim değişirken yüksek işsizlik ve enflasyon rakamları Tunusluların siyasilere olan güvenini sarstı.

Seçmen, gelecek hükümetten kemer sıkma politikalarına son vermesini isterken, yabancı kreditörlerin talebi ise kamu harcamalarında kesintiye gidilmesi yönünde. Seçimin galibi sadece iktidar bayrağını değil, ekonomi ve güvenlik sıkıntılarını da devralacak.

Tunus’ta halkın öncelikli çözüm istediği sorunlar ne?

Komşusu Mısır gibi Tunus, son dönemde liberalleşme adına kamu harcamalarını düşürüp, vergileri artırdı. Ancak bunun sonucu işsizlik yüzde 12’den yüzde 19’a çıktı.

Ekonomik sıkıntıların dışında güvenlik önemli bir sorun olarak Tunus halkını etkiliyor.

2013 yılında muhalefet lideri Şükrü Belayid bir suikast sonucu hayatını kaybetti. 2015 yılında ise Tunus’taki Bardo müzesine IŞİD’in yaptığı saldırılarda 60’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Yusuf Şahid, bu yüzden güvenlik konusunu seçim kampanyasının en önemli unsuru haline getirmişti.

 

EURO NEWS