Türk Oftalmoloji Derneği, göz hekimlerine özel yüz kalkanı üretilmesini sağladı

Covid-19 ile savaşan hekimlere ücretsiz olarak dağıtıldı.

Türk Oftalmoloji Derneği, göz hekimlerine özel yüz kalkanı üretilmesini sağladı




Hem üyelerin hem de hastaların Covid-19’a karşı sağlığını koruyabilmek için çeşitli önlemler alan Türk Oftalmoloji Derneği, göz doktorlarına özel yüz kalkanı üretilmesini sağladı. Daha temiz görüş sağlayan ve dezenfekte etmeye uygun malzemeden üretilen 1000 adet kalkan, özellikle Covid-19 ile savaşan hekimlere ücretsiz olarak dağıtıldı.

 

Koronavirüs salgını, muayene ve tedavilerini yakın mesafeden yapmak zorunda olan göz hekimlerini de risk grubuna sokuyor. Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), hem üyelerin hem de hastaların Covid-19’a karşı sağlığını koruyabilmek için çeşitli önlemler aldı. Bu önlemlerden biri de innovatif dokunuşlarla göz doktorları için üretilen özel yüz kalkanı oldu.

Bu konuda Gaziantep Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisi Target ile işbirliği yapıldı. Göz hekimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda; daha temiz görüş sağlayan, dezenfekte etmeye uygun malzemeyle hazırlanan, indirip kaldırılarak hareketli şekilde kullanılabilen, hem muayene hem ameliyatlarda kullanmaya uygun yüz kalkanı üretildi.

 

1000 adet üretildi, ücretsiz olarak Covid-19 ile savaşan hekimlere dağıtıldı

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr İzzet Can, doğru bilgilendirme ve Target’in dinamik altyapısıyla bu özel yüz kalkanının çok hızlı şekilde, 2 hafta içinde tasarlandığını ve dağıtıldığını söyledi.

Can, “Pek çok göz hekimi, Covid-19 sürecinde, bu virüsle mücadelede görev yapıyor. Hem bu arkadaşlarımıza, hem normal muayenesini sürdüren meslektaşlarımıza, hem de istekte bulunan hekim arkadaşlarımıza imkanlarımız ölçüsünde sosyal sorumluluk anlayışıyla bu yüz maskelerini dağıttık” diye konuştu.

 

Başka önlemler de alındı, eğitimler online yapılmaya başlandı

Türk Oftalmoloji Derneği, Covid-19 öncesinde üyelerine her ay 10, yıl boyunca ise ortalama 120 eğitim toplantısı düzenliyordu. Bu eğitimlerle göz doktorlarının becerilerini geliştirmeye ve deneyimlerini paylaşmaya odaklanan TOD, salgın döneminde ara vermek yerine eğitim toplantılarını dijital olarak webinar şeklinde uzaktan yapmaya başladı. İzzet Can, toplantıların online yapılmasıyla hem katılımın arttığını, hem de ABD ya da Hindistan gibi uzak ülkelerden de konuşmacıların dahil olabildiğini dile getirdi.

 

Özel web sayfası oluşturuldu

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı, ayrıca COVİD-19 sürecinde bilgi birikimi oluşması açısından özel bir web sayfası hazırladıklarını paylaştı. “Covid -19 konusunda önlem ve mücadele yöntemleriyle ilgili deneyim artmaya başladı. Bunun için bir dijital Covid-19 kütüphanesi oluşturmaya karar verdik. Başta göz hekimleri olmak üzere ilgili doktorlarımızın faydalanabileceği gelişmeleri sürekli güncelliyoruz. Global iletişim açısından sayfamızı İngilizce olarak da kullanıma sunduk” bilgisini paylaştı.