Türk ve Suriyeli depremzedeler, acil vizeyle Almanya’ya nasıl gelecek?

Kim acil vize için başvurabilir?

Türk ve Suriyeli depremzedeler, acil vizeyle Almanya’ya nasıl gelecek?




Türk ve Suriyeli depremzedeler, acil vizeyle Almanya’ya nasıl gelecek?

Almanya, ülkede yaşayan Türkler ve Suriyelilerin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen akrabalarını 3 aylık süreyle Almanya’ya getirebilmeleri için vize kolaylığı sağlamaya başladı.

Akrabaları Almanya’da olan depremzedelerin bunun için ne yapmaları gerektiğini sizler için derledik.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’na göre bu hızlı vizeler 31 Temmuz 2023'e kadar verilecek.

Vize başvurusunda Almanca bilme şartı aranmayacak. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, vize kolaylığının ilk yardımın bir parçası olduğunu belirterek, “Almanya'daki Türk veya Suriyeli ailelerin afet bölgesinden yakınlarını bürokrasi olmadan evlerine getirebilmelerini sağlamak istiyoruz.” dedi.

Almanya’da 2,9 milyon Türk kökenlinin yaşadığı tahmin edilirken, bunların yarısından fazlasının Türk vatandaşlığı bulunuyor.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2015 ve 2016 yılında Berlin’in sığınmacılara kapıları açma kararının ardından ülkedeki Suriyeli sayısının 924 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. 2014’te bu ülkedeki Suriyeli sayısı sadece 118 bindi.

Vize için nasıl başvuru yapmak gerekiyor?

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve İzmir'de, vize hizmetlerinin sağlanması için yetkili tek resmi kurum olan “iDATA” üzerinden başvurular yapılabilecek.

13 Şubat'tan itibaren vize başvuruları için randevular ülke genelindeki vize kabul merkezlerinin şubelerinden alınmaya başlandı.

Vize talebinde bulunanların ikamet ettikleri yerin deprem bölgesinde olduğunu ve depremden etkilendiklerini kanıtlamaları gerekiyor.

Bunun için iData yetkilileriyle kişisel bir görüşme şart koşuluyor. Çoğu depremzedenin aralarında pasaport gibi önemli evraklar da olmak üzere tüm eşyalarını kaybettiği özellikle göz önüne alınırken, afette seyahat belgelerini kaybeden insanlara hızlı bir şekilde yardımcı olabilmek için Alman Dışişleri Bakanlığı yetkililerine, Türk yetkililerle koordinasyon halinde çalışması istendi.

Alman Dışişleri Bakanlığı bu konuda yaptığı bir açıklamada, "Türk makamlarının işbirliğinin, söz konusu insanlara verilecek destek için çok önemli olduğunu" vurguladı.

Bunun bin anlamı da Almanya’ya gitmek isteyen depremzedelerin ilk olarak gerekli belgeleri Türk yetkililerinden alması anlamına geliyor.

Kim acil vize için başvurabilir?

Almanya’daki yakınlarının yanına gidebilmek isteyenlerin birinci veya ikinci dereceden akraba olmaları gerekiyor.

Birinci derece akrabalar kendi anne babanız veya çocuklarınız, ikinci derece akrabaları ise kardeşler, büyükanne ve büyükbaba ve torunları kapsıyor.

Akrabalarını Almanya'ya getirmek isteyenlerin ise yazılı bir belgeyle taahhütte bulunmaları gerekiyor.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın resmi haber sitesine göre, davette bulunacak kişinin tıbbi tedavi masrafları da dahil olmak üzere getireceği akrabasının ortaya çıkan tüm masraflarını ödemeyi taahhüt etmesi gerekiyor.

Bu beyannameyi davet eden akrabanın yerel göçmenlik makamına göndermesi gerekiyor.

Suriye’dekiler ne yapacak?

Suriye’dekiler için ise durum daha zor ve karışık.

Almanya’nın Şam’daki diplomatik temsilcilikleri kapalı olduğu için bu başvuruların Almanya’nın komşu ülkelerdeki temsilciliklerine yapılması gerekiyor. Bunun için de Suriyelilerin Almanya’ya gidebilmek için önce ya Lübnan’ın başkenti Beyrut, ya Ürdün’ün başkenti Amman veya İstanbul gibi kentlere yolculuk yapması gerekiyor.

Alman Dışişleri Bakanlığı, işlerin daha hızlı ve kolay yürütülebilmesi için bu misyonlardaki personelini artırırken, özellikle Türkiye'deki vize kabul merkezlerindeki kapasitelerini yeniden tahsis etme kararı aldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ne dedi?

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ülkede yaşayan Türkler ve Suriyelilerin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yakın akrabalarını Almanya’ya getirebilmelerine yönelik vize kolaylığı sağlanması için “görev gücü” oluşturulduğunu bildirdi.

Baerbock, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Almanya’daki Türk ve Suriyeli ailelerin depremden etkilenen yakınlarını, "barınma veya tıbbi tedavi ihtiyaçları" için bürokratik olmayan yollarla geçici olarak yanlarına almalarına yardım etmek istediklerini belirtti.

Baerbock, “Almanya Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile çalışmalarına hemen başlayan bir görev gücü oluşturduk. Amaç, depremden etkilenenler için vize prosedürlerini mümkün olduğunca bürokratik olmayan hale getirmek. Bunun için Türkiye'deki misyonlarımızda kadromuzu artırdık ve kapasiteleri yeniden tahsis ettik” ifadelerini kullandı.

EURO NEWS