“Türk Yurtlarında Neler Oluyor?”

BASKILAR, İŞGALLER, ZULÜMLER: “TÜRK YURTLARINDA NELER OLUYOR?”

“Türk Yurtlarında Neler Oluyor?”


21. Yüzyıl Enstitüsü’nün “17. Strateji Günü” çerçevesinde Ankara’da “Türk Yurtlarında Neler Oluyor?” paneli gerçekleştirildi.  

 

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Özkan’ın yönettiği panelin konuşmacıları; Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü ve Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Cevizci’ydi.

Panelin açılış konuşmasını 21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı ve Yeniçağ yazarı Cahit Armağan Dilek yaptı. Dilek, program katılımcılarına teşekkür ettikten sonra İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın babası Muzaffer Özdağ için hazırlanan kısa filmin tanıtım gösterimi yapıldı.

Daha sonra her bir isim, doğudan batıya, kuzeyden güneye Türk yurtlarında nelerin yaşandığını ve tarihten günümüze uzanan hangi baskılara maruz kalındığını anlattı.

KIRIM TATARLARININ TARİHİ MÜCADELESİ

Prof. Dr. Hakan Kırımlı,  Kırım Tatarlarının Sovyet baskılarına karşı koyarak sürgün edildikleri vatanlarına dönmüş bir halk olduğunu ifade etti.

Rusya’nın Putin’in iktidara geldiği 2000’den itibaren saldırgan politikalarıyla hem Kırım’ı hem de Ukrayna’yı hedef aldığını ifade eden Kırımlı,  Kırım Tatarlarının hem geçmişteki Rusya’yı hem de Putin Rusyası’nı iti tanıdıkları için Rusya’yı asla istemediklerini belirtti.

Rusya’nın Kırım’da, Akyar’da bulunan ve İstanbul için kurulduğunu hiçbir zaman gizlemediği üssünü Ukrayna’ya bırakmamak için 2014’te 30 bin Rus askeriyle işgale başladığını hatırlatan Kırımlı, “Bu kimliği bilinmeyen askerler gittiği her yere Rus bayrağını çektiler ve Rusya bayrağı altında Kırım’ı bağımsız olarak ilan ettiler. O sırada Kırım’da bulunan bütün Ukrayna askerleri Rusya tarafına geçti. Kırım bu şekilde işgal edildi.” diye kaydetti.

Ayrıca Rusya’nın Kırım’da Kırım Tatarcayı nasıl baskı altında tuttuğunu ve yarımadanın insanlar için nasıl ”Sovyet hapishanesi”ne çevrildiğini anlattı.

DOĞU TÜRKİSTAN’DAN TÜRKMENELİ’NE

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem konuşmasında, Doğu Türkistan’ın önemini Doğu Türkistan’da kavradığını vurgulayarak burasının da tıpkı Musul ve Kırım gibi Türk dünyasının kapılarından olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ekrem, “Doğu Türkistan’da şu an yaşanan insanlık dışı bir zulüm var.” diyerek Çin yönetiminin bölgedeki ceza kamplarını ve Uygur Türklerinin buralarda ne şartlarda alıkonulduğunu anlattı.

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü ve Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Cevizci ise Irak ve Suriye Türkmenlerine yönelik baskıları ve buradaki Türk varlığının yaşadığı sıkıntıları dile getirdiler.

QHA.COM.TR