Türkiye-AB Diyaloğu Strasbourg’da Sonuçsuz Kaldı
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantıları Strasbourg'da yapıldı. Gümrük Birliği, vize serbestisi ve temel haklar gibi konular ele alınsa da ortak sonuç bildirgesi yayımlanamadı. Strasbourg'daki Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantıları, Gümrük Birliği, vize serbestisi ve Kıbrıs gibi konularda uzlaşma sağlanamamasıyla sonuçlandı. Kadın hakları ve demokrasi eleştirileri gündeme damga vurdu.
Türkiye-AB Diyaloğu Strasbourg’da Sonuçsuz Kaldı
YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE
Bir yıl aradan sonra Strasbourg'da düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantıları, taraflar arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle ortak bir sonuç bildirgesi yayımlanamadan sona erdi. Toplantılarda, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, vize serbestisi, Kıbrıs sorunu ve Türkiye'de temel hak ve özgürlükler gibi konular ele alındı.
Vize ve Gümrük Birliği Tartışmaları
Türk heyeti, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize serbestisi konularında ilerleme sağlanması gerektiğini vurguladı. KPK Eş Başkanı İsmail Emrah Karayel, Türkiye’nin vize serbestisi olmayan tek aday ülke olduğunu hatırlatarak, bu sürecin siyasi engellerle sekteye uğratıldığını ifade etti. Karayel, “Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, ticari ilişkiler ve müzakerelerde yaşanan tıkanıklıklar nedeniyle bir ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.
AP'den Demokrasi Vurgusu
Avrupa Parlamentosu kanadında ise Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde ilerleme kaydetmesi gerektiği ifade edildi. Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, AB’nin bir "demokrasi kulübü" olduğunu belirterek, “Batı medeniyetine karşı olumsuz açıklamalar yapıyorsunuz, öyleyse neden AB’ye üye olmak istiyorsunuz?” diye sordu.
Kıbrıs Sorunu Çıkmazı
Toplantılarda Yunan ve Kıbrıslı üyeler, Kıbrıs sorununun çözülmeden Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme kaydedilemeyeceğini savundu. Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı ise bu eleştirilere tepki göstererek, “Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu tarafından rehin alınmamalıdır” dedi.
Kadın Hakları ve Demokrasi Eleştirileri
Türkiye’de kadın hakları konusu da masaya yatırıldı. AKP Milletvekili Meryem Göka, Türkiye'nin bu alanda model ülke olduğunu savunurken, Polonyalı vekil Joanna Scheuring-Wielgus Türkiye’yi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve kadın temsilinin düşük olması nedeniyle eleştirdi.
CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu ise, reform sürecinin yeniden ivme kazanması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymakla yükümlü olduğunu hatırlattı. DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar ise kayyum atamalarını insan hakları ihlali olarak nitelendirdi.
Bir Sonraki Toplantı Türkiye’de
Strasbourg’da yapılan toplantılar, tarafların önemli konularda uzlaşma sağlayamaması nedeniyle hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Bir sonraki Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının 2025 yılı ilkbaharında Türkiye’de yapılması planlanıyor.
Kaynak: www.yerelgundem.com