Türkiye AB'den tam olarak ne istiyor; göçmen krizi nereye gidiyor ?

Ankara AB'den tam olarak ne istiyor ?

Türkiye AB'den tam olarak ne istiyor; göçmen krizi nereye gidiyor ?




Türkiye AB'den tam olarak ne istiyor; göçmen krizi nereye gidiyor ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyareti nasıl sonuçlandı ? Ankara Avrupa Birliği'nden tam olarak ne istiyor ?

Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacıları engellemeyeceğini açıklamasının ardından Yunanistan sınırında ciddi bir insani kriz patlak verdi. Bu durum Avrupa Birliği ile Ankara arasında diplomasi trafiğini yoğunlaştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de Avrupalı muhataplarıyla krizi görüştü.

Pazartesi günü Brüksel'de yapılan AB-Türkiye zirvesinde Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile sığınmacı anlaşması konusunda anlaşmazlıkları gidermek amacıyla sık sık bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki saat süren toplantının ardından basının sorularını cevaplamadan Avrupa Birliği Konseyi'nden ayrıdı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel basın toplantısını tek başlarına yaparak gazetecilere görüşmeler ile ilgili "diyaloğun devam ettiği, anlaşmazlıkların giderilmeye çalışıldığı mesajını" verdi.

Ankara AB'den tam olarak ne istiyor ?

Ankara, 2016 yılında Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının tamamen yenilenmesini istiyor, durum değişikliği yaşandığını, İdlib'de insani krizin ve Türkiye'nin Suriye'ye gerçekleştirdiği operasyonların sonradan ortaya çıktığını belirtiyor. Şartların değişmesi ile birlikte anlaşmanın da değişmesi gerektiğini savunuyor.

  • Ankara AB ile yeni bir sığınmacı anlaşması istiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinin hemen ardından Türk basınına konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği ile yeni bir yol haritası üzerinde çalışacağız. Anlaşmayı ümit ediyoruz. Bugünün şartları 2016'daki göçmenlerin ihtiyaçlarından farklı. Yeni şartlar çerçevesinde neler yapabiliriz bunları konuşacağız. 2016'da İdlib durumu yoktu, Barış Harekatı veya Zeytin Dalı da yok. Şimdi oralar güvenli bölge oldu." dedi.

  • Suriyelileri ülkelerine gönüllü olarak göndermek istiyor

Ankara Türkiye'de bulunan sığınmacıların askeri harekatlar ile birlikte Suriye'de oluşturulan güvenli bölgelere "gönüllü" olarak gönderilmesini istiyor ve bunun için Avrupa Birliği ile anlaşmayı planlıyor.

  • Ankara Brüksel'in terörle mücadele konusunda tutumunu değiştirmesini istiyor

  • Ankara daha fazla para yardımı talep ediyor Avrupa Birliği 2016'dan bu yana 3.7 milyon göçmenin bulunduğu Türkiye'ye taahhüt ettiği 6 milyar eurodan 3.2 milyar eurosunu serbest bıraktı.

AP Türkiye Raportörü: Üyelik müzakereleri sığınmacı anlaşmasından ayrı tutulmalı

  • Ankara vize muafiyeti talep ediyor ancak bunun için 72 kriterin yerine getirilmesi şartı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu vize muafiyeti için 72 kriterden sadece 6 kriter kaldığını söylemişti. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesajda üyelik müzakereleri, vize ve Gümrük Birliği tartışmalarının sığınmacı anlaşmasından ayrı tutulması gerektiğini savundu.

  • Üyelik müzakerelerinin canlandırılması ve yeni fasılların açılması talep ediliyor. Türkiye'de temel hak ve hürriyetlerin ihlal edilmesi gerekçesi ile yıllardır müzakere masasına oturulmuyor. Avrupa Birliği Ankara'ya yönelik ciddi anlamda fon kesintisine gitti. Uzun zamandır üst düzey görüşme yapılmıyordu. Kıbrıs ile yaşanan kriz kapsamında Türkiye'ye yaptırımlar da uygulandı.

  • Gümrük Birliği'nin yenilenmesi. Türkiye müzakerelerin donduğu bir süreçte Gümrük Birliği konusunu yeniden masaya yatırmak istiyor ancak Avrupa Birliği temel hak ve hürriyetlere uyulmadığı sürece bu konuda ilerleme sağlanamayacağı sinyalini veriyor.

Brüksel'de neler konuşuluyor ?

Türkiye'ye daha fazla para aktarmaya hazır olan Avrupa Komisyonu ile Avrupa Birliği dışişleri bakanları arasında fikir ayrılıkları bulunuyor. Avrupa ülkeleri Türkiye'ye daha fazla para yardımı yapma taraftarı değil. Konu önümüzdeki 26-27 Mart tarihinde Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesinde tartışılacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İstanbul'a gidecek.

Göçmen krizi salı günü Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun da gündemindeydi. İçişlerinden sorumlu Avrupa Komiseri Ylva Johansson, Türkiye ve Yunanistan'a yönelik attıkları adımlar konusunda Avrupa Parlamenterlerini bilgilendirdi. Johansson, "Avrupa Komisyonu dış sınırlarını korumak zorunda. Yunanistan'ı destekleyeceğiz. Atina'ya ilk aşamada hemen olmak üzere 350 milyon euro göndereceğiz." ifadelerini kullandı.

'Göçmen krizi 2015 yılı ile kıyaslanamaz'

Josansson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyaretine atıfta bulunarak, Türkiye ile diyalog kapılarının açık olduğunu, yapıcı görüşmeler yapıldığını söyledi.

Johansson ayrıca, krizin 2015 yılında yaşananlar ile kıyaslanamayacağını zira Avrupa Birliği'nin bu kez hazırlıklı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta AFP haber ajansı Avrupa Komisyonu'nun göçmen krizi nedeniyle yükselen tansiyonu düşürmek amacıyla Türkiye'ye 500 milyon euro para yardımı yapmaya hazırlandığını duyurmuştu.

AB Yunanistan'a 700 milyon euro verecek

Avrupa Komisyonu Yunanistan'a 350 milyon eurosu hemen olmak üzere toplam 700 milyon euro aktaracak. Ayrıca 100 sınır koruma görevlisi, 7 gemi, 2 helikopter, 1 uçak ve 3 özel araç verileceğini duyurmuştu.

Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise AB’nin Suriye’de insani koşulların iyileştirilmesi için 170 milyon euro yardım yapacağını açıklamıştı.

AB bin 500 göçmen çocuğa kapılarını açacak

Alman hükümeti Erdoğan'ın Brüksel ziyaretine saatler kala bir açıklama yaparak bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Yunan adalarında kötü şartlarda hayata tutunmaya çalışan bin 500 göçmen çocuğa kapılarını açmayı planladığını duyurdu. Hangi Avrupa Birliği ülkelerinin 'gönüllü' olarak göçmenleri kabul edeceği belirtilmedi. Alman hükümeti tarafından yapılan açıklamada, "İnsani koşulların giderek kötüleştiği Yunanistan'a destek olmak istiyoruz, çoğu kız çocuğu olmak üzere bin ila bin 500 çocuğu kabul etmeyi planlıyoruz. Söz konusu çocukların 14 yaşın altında olmaları, hasta veya anne babası olmaması gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.

EURO NEWS