Türkiye ile Finlandiya ve İsveç Heyetleri Brüksel’de
Türkiye "kesin taahhüt" istiyor
Türkiye ile Finlandiya ve İsveç Heyetleri Brüksel’de
NATO'nun 28-30 Haziran'da Madrid'de yapacağı zirve için geri sayım başlarken, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusuna itirazlarının giderilmesi çalışmaları da hızlandı.
Ukrayna'daki savaşın ardından güvenlik kaygıları nedeniyle hızlı bir şekilde NATO'ya üye olabilmek için başvuran İsveç ve Finlandiya'nın umudu azalıyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önümüzdeki hafta Madrid'de yapılacak bir ittifak zirvesinden önce uzlaşma yakalayabilmek umuduyla, Türk, İsveç ve Fin temsilcilerini Brüksel'de NATO karargahında biraraya getirdi.
Stoltenberg'in başkanlık ettiği görüşmeye Ankara adına Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlığındaki heyet katıldı.
NATO yetkilileri, Türkiye'nin endişelerini "biraz geç dile getirmesinden ve zirve öncesi kendilerine uzlaşma için yeterli zaman bırakmamasından" yakınıyor.
Geçen hafta NATO Savunma Bakanları toplantısı sırasında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Stoltenberg, "Daha önce bu konunun Madrid zirvesine kadar çözülmesini umut ediyordum ancak sorunun çözümü Madrid zirvesine yetişmeyebilir. Türkiye'den böyle bir itiraz gelmesini beklemediğimiz için süreç uzadı. Ancak Türkiye'nin güvenlik kaygıları meşrudur ve ciddiye alınmalıdır. Sorunun giderilmesi için yoğun çalışıyoruz" dedi.
Türkiye "kesin taahhüt" istiyor
Ukrayna savaşı nedeniyle kendi sınırlarına dayanan Rus tehdidinden korkan Stockholm ve Helsinki, Madrid'de yapılacak NATO zirvesi öncesi, ittifaka hızlı bir katılım için başvurdu.
NATO üyesi 30 ülkenin onaylaması umuduyla başvuruyu yapan iki Kuzey ülkesi, Ankara'nın vetosuyla karşılaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle İsveç'i terör örgütlerine destek vermekle suçladı ve iki ülkeden "Türkiye'ye yazılı garanti vermesini" istedi.
Ankara, iki ülkenin terör örgütlerini desteklediğini ve üyelerine evsahipliği yaptığını savunarak geçen ay yapılan başvuruları engelleyeceğini açıkladı.
Türkiye, Stockholm ve Helsinki hükümetlerinden, ABD, AB ve bu iki ülkenin de terör örgütü olarak kabul ettiği PKK'nın yanısıra, "YPG, PYD, Fetö ve DHKP-C gibi örgütlere verdikleri desteği kesmelerini", İsveç'in terörle mücadele mevzuatını sıkılaştırılmasını ve terörist olarak tanımladığı kişilerin iadesini talep ediyor.
Hükümet ayrıca, Suriye'ye düzenlenen sınır ötesi harekatın ardından bu iki ülkenin Türkiye'ye uygulamaya başladığı silah ambargosunun da kaldırılmasını istiyor.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson geçen hafta yaptığı açıklamada, İsveç'in son yıllarda terörle mücadele yasasını sıkılaştırdığını ve yeni bir yasanın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini söyledi.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de anlaşmazlık zirveye kadar çözülmezse işlerin "donma" riskini kabul etti. "Madrid'den önce bu sorunları çözmezsek, durumun donma riski var. Ne kadar süreceğini bilmiyoruz ama biraz zaman alabilir" diyerek uzlaşma ihtimalinin zayıfladığının işaretlerini verdi.
ARZU ÇAKIR / VOA