Türkiye Kırımoğlu'na sahip çıktı

Türkiye’deki siyaset, fikir ve sanat dünyasından çok sayıda katılım gerçekleşti.

Türkiye Kırımoğlu'na  sahip çıktı


Kırım Tatarlarının milli lideri Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun doğumunun 76. yıl dönümü dolayısı ile Üsküdar Belediyesi ve Emel Kırım Vakfı ortaklığında “Kırımoğlu’na Saygı Gecesi” büyük bir coşkuya sahne oldu. Etkinliğe Türkiye’deki siyaset, fikir ve sanat dünyasından çok sayıda katılım gerçekleşti.

Saygı gecesine; Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ve Türkiye’deki Kırım Tatarları başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.

KIRIMOĞLU, PROGRAM ÖNCESİ SERGİYİ GEZDİ

Program öncesi, Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu, kendisi ve Kırım Tatar milli mücadelesini anlatan fotoğraf sergisini gezdi. Sergi, Kırımoğlu’nun kurdeleyi kesmesiyle açıldı.

KIRIMOĞLU BELGESELİNDEN KESİTLER GÖSTERİLDİ

Türkiye ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başlayan saygı gecesi, yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay’ın yaptığı “Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi” adlı belgesel gösterimiyle başladı. Saygı gecesinde, 9 bölümlük Kırımoğlu belgeselinden program için hazırlanan kesitler gösterildi.

“KIRIM SERBEST OLUNCAYA KADAR, NE OLURSA OLSUN YAŞAMAYA ÇALIŞACAĞIM”

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, adına düzenlenen saygı gecesinde yaptığı konuşmada; “76 yaşına geldim. Doğrusunu söylemek gerekirse Sovyetler Birliğine karşı başkaldıranlar çok fazla yaşamazdı. Ama Allah’ın emri böyleymiş bu yaşa geldim. Aldığım terbiye ve kendi prensiplerime göre yaşamaya çalıştım. Hayatımda hiçbir kahramanlık yapmadım. Yalnız kendi milli ve manevi borcumu imkanlarıma, gücüme göre yerine getirmeye çalıştım. Bu yüzden, ister sıradan olsun ister bakan olsun herkes kendi milli borcunu yerine getirmeye çalışmalı. Ben de bu milletimin böyle olmasını isterim. 2013 yılında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlığından istifa ettim ve yerime Refat Çubarov kardeşimiz seçildi. Sonra zannettim ki; çocuklarımla torunlarımla uğraşacağım ama öyle olmadı…Bir kaç ay sonra işgal başladı toprağımıza askerler geldi bir çok insanımızı kaçırdılar, öldürdüler. Bizler bu işgali tanımadık. Onların sahte referandumlarını protesto ettim. Sonra mücadele yeniden başladı.

“KIRIM İŞGALDEN KURTARILINCAYA KADAR KİMSENİN ÖLMEYE HAKKI YOKTUR”

Bana, Refat Çubarov ve birçok arkadaşımıza Kırım’a giriş yasağı çıkardılar. Şimdi Ukrayna’nın ana kısmında yaşıyoruz. Biz, vatanımıza döndükten sonra adım adım bile olsa Kırım’da kendi milli hayatımızı kurmaya başlamıştık ama şimdi sanki sıfırdan başlıyoruz. Kırım yine işgal altında. Ben bir kaç yıl önce televizyonda arkadaşlarımıza seslendim dedim ki: ‘Kırım yarımadası işgalden kurtarılıncaya kadar kimsenin ölmeye hakkı yoktur.’ Kırım serbest oluncaya kadar ne olursa olsun hayatta kalmaya çalışacağım ve mutlaka Kırım’dan bu işgalci Rusları kovacağız. Türkiye Cumhuriyetine de bu süreçte minnettarız. İnsallah, öz toprağımızın sahibi olacağız. Ben, bundan eminim çünkü kocaman Sovyetler Birliği ile savaştık onlar bizi yok etmek istediler bunu başaramadılar kendileri yok oldu. Şimdi bu, Putin’in Rusya’sı da inşallah böyle olacak.”  ifadelerini kullandı.

BAŞKAN HİLMİ TÜRKMEN, KIRIMOĞLU’NA “EVİNİZE HOŞ GELDİNİZ” DEDİ

Saygı gecesindeki açılış konuşmalarının ilki Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından yapıldı. Konuşmasında Kırımoğlu’na hitap ederek “evinize hoş geldiniz” diyen Türkmen, 2007 yılında Üsküdar ile Bahçesaray’ın kardeş şehir olma protokolü için Kırım’a gittikleri sırada Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu ile tanıştıklarını hatırlattı. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 1944 yılındaki Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımını hatırlatarak, Kırımoğlu’nun hayatının da Kırım Tatarlarının çileli yoluyla başlamış bir hayat olduğunu kaydetti.

Türkmen, “(Kırımoğlu) Onunla ne kadar iftihar etsek ne kadar gurur duysak azdır. Hiçbir zaman mücadelesinden azminden geri durmadı, taviz vermedi. İnancı ve imanıyla arkasında kale gibi duran aziz milletiyle birlikte olduğunu hiçbir zaman unutmadı. O milletinden, milleti de ondan güç aldı. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 76 yaşında, Allah sağlıklı uzun ömürler versin.” dedi.

Onur konuğunun Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu olduğu gecede, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay, Kırımoğlu’nun yaşamını ve mücadelesini değerlendiren konuşmalar yaptılar.

KARATAY: İNŞALLAH BİR SONRAKİ YAŞ GÜNÜNÜ ÖZGÜR KIRIM’DA KUTLAMAK NASİP OLUR

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen’in ardından Emel Kırım Vakfı Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay kürsüye geldi. Karatay, konuşmasında, “Mustafa Ağa’yı (Kırımoğlu) anlatmak hakikaten kolay değil. Onu yakından tanımak lazım. Her Türk genci gibi ben de onun 1976 yıllarındaki açlık grevini takip etmiştim. O yıllardan sonra hep onun mücadelesini yakından takip ettik. Hakikaten bakıldığında, Mustafa Ağa, güzel vatanı Kırım’da sadece 24 sene yaşayabildi. Geri kalan yılları hapishanelerde ve sürgünde geçti.” ifadelerini kullandı.

Kırımoğlu’nun milli mücadele hayatındaki evreleri anlatan Karatay, Kırımoğlu’na Sovyet rejimi tarafından yürüttülen baskı politikalarını aktardı. Karatay, Kırımoğlu’nun 1991 yılında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı olması, dünyadaki Kırım Tatarları arasında yolbaşçı konumuna gelmesi ve milli hareketin bugünlere gelen süreçte yaşadığı kırılma noktalarını anlattı. Karatay, konuşmasının sonunda “İnşallah bir sonraki yaş gününü özgür Kırım’da kutlamak nasip olur” dedi.

KTMM BAŞKANI REFAT ÇUBAROV: DESTEK VERENLER ARASINDA BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİSİ TÜRKİYE CUMHURİYETİYDİ

Ardından kürsüye Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov gelerek konuşmalarını gerçekleştirdi. Kırım ve Kırım Tatarlarının dünden bugüne yaşadığı olayları ve Kırım Tatar Milli Hareketinde Kırımoğlu’nun yerini anlatan Refat Çubarov’un konuşmasından satır başları şu şekilde:

“1944’te Sovyetler Birliği son noktayı koymak için geçmişteki politikalarının devamı olarak, kendi toprağında çok az kalan Kırım Tatar milletini sürgün etti. Bu duruma uğrayan milletler yeniden canlanabilir ancak bunun için iki şart gerek. Birleşmek ve kendi içinden bir lider çıkarmak. İşte, bizim milletimiz bunu başardı ve sürgündeki milletimiz, Kırım’a yeniden dönmek için birleşti. Ve bu davanın içinden yeni liderler çıktı. O liderler içinde en parlağı Mustafa Aga’mız oldu ve biz vatanımız Kırım’a döndük.

2014’te Rus işgalciler Kırım’a geldiğinde milletimize karşı çeşitli planları vardı. Onlar Kırım Tatarlarının kendi vatanlarından gitmesini istediler. O dönemde Mustafa Aga’nın başında olduğu milli davamız pek çok destekçi buldu. Bu destekçiler arasında bizim için en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti’ydi.”

SIBİGA: İNANIYORUM Kİ, KIRIM BİR GÜN İŞGALDEN KURTARILACAK

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga da, konuşmasında Kırımoğlu’nun doğum gününü Kırım Tatarca kutladı. Büyükelçi Sıbiga, “Sevgili Mustafa Agam, doğum gününüzde size sağlık ve selametlik diliyorum. Allah uzun ömür versin. Doğum gününüz hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Sıbiga, konuşmasına Ukraince devam ederek, “Sizin hakkınızda çekilen belgeseli izlerken, şunu anladım siz gerçek bir zafer sembolüsünüz. Size tüm kalbimle uzun ömürler diliyorum. Kırım’da işgal devam ediyor ve sizin misyonunuz daha bitmedi. İnanıyorum ki Kırım bir gün işgalden kurtarılacak. Kırım Tatar halkı hakkettikleri vatanına geri dönebilecekler. Yaşasın Türkiye, Yaşasın Kırım, Yaşasın Ukrayna” dedi.

Ardından, Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva da, Kırımoğlu’na Saygı Gecesi’nde duygularını ifade etti. Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar halkının içinden çıkan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun geçmişten günümüze vatan Kırım’a dönüş için gerçekleştirdiği çabaları ve milletinin hakları için hiçbir zaman eğilmemesine dikkat çekti. Son olarak, Kırım Rusya tarafından işgal edildikten sonra da mücadeleye devam ettiklerini aktaran Cemileva, “İnsanlarımız hiçbir zaman mücadeleyi bitirmediler.” dedi.

KONUŞMALARIN ARDINDAN KIRIMOĞLU’NA HEDİYE TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından, Kırımoğlu ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen sahneye davet edilerek hediye takdimi gerçekleştirildi.

Hediye takdimi sonrası Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü kürsüye davet edildi. Özlü, Kırımoğlu’nun doğum gününü kutlayarak, Düzce’de Kırımoğlu adına bir park yapacaklarının müjdesini verdi.

KIRIM YIRLARI VE HALK DANSLARI GECEYE RENK KATTI

Kırım yırlarının (şarkılarının) çınladığı gecede, tanınmış Kırım Tatar sanatçı Metin Batur kemanıyla, Dilaver Osman yır icralarıyla, Kırım Gelişim Vakfı müzisyenleri seslendirdikleri yırlar ve Kırım halk oyunları ekibinin gösterileriyle katılımcıları kendilerine hayran bıraktı.

Etkinlik katılımcıları, Kırımoğlu ve Kırım Tatarlarının mücadelesi konulu bir fotoğraf sergisini de gezme imkanı buldu.

qha