TÜRKİYE-UKRAYNA İKİLİ İLİŞKİLERİNİN YIL DÖNÜMÜ
KARŞILIKLI ELÇİ ATAMALARI
Ahmet Özay yazdı...
TÜRKİYE-UKRAYNA İKİLİ İLİŞKİLERİNİN YIL DÖNÜMÜ
Ağustos ayı Ukrayna’nın bağımsızlığının yıl dönümü olduğu kadar Türkiye – Ukrayna ilişkileri açısından da önemli bir ay. I. Dünya Savaşı’nın son günlerinde bağımsızlık mücadelesi başlatan Ukrayna halkının temsilcileri 1917 yılında Ukrayna Halk Cumhuriyetine giden ilk adımı attılar.
22 Ağustos 1918 tarihinde tam 101 yıl önce iki ülke karşılıklı olarak “sefir” yani büyükelçi atadılar. Osmanlı Sefiri Ahmet Muhtar Bey Eylül 1918’de Kıyiv’de görev yapan ilk Türk Büyükelçimiz olarak tarihe geçti.
KARŞILIKLI ELÇİ ATAMALARI
Bolşevik Devriminin gerçekleştiği yıllarda Mihail Sergiyeviç Hruşevskiy , 1917 yılında Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin temelini attı. Ukrayna’yı tanıyan ilk devletlerden biri Osmanlı Devleti oldu. Ahmet Muhtar Bey (Mollaoğlu) büyükelçi, Ahmed Ferid Bey (Tek) konsolos olarak Kıyiv’e gönderildi. Ukrayna devleti de önce Mihail Sukovkin, ardından da tanınmış bilim adamı Oleksandr Lototski’yi Büyükelçi olarak İstanbul’a atadı.
İki ülke arasında karşılıklı siyasî, ekonomik ve kültürel antlaşmalar yapıldı. Ukrayna Halk Cumhuriyeti, Rus işgaliyle tarih sahnesinden çekildi.
22 Ağustos 1918’de iki ülke karşılıklı olarak ilk büyükelçilerini atadı. Ahmet Muhtar Bey büyükelçi, Ahmed Ferid Bey konsolos olarak Kiev’e geldi. Ukrayna da önce Mihail Sukovkin, ardından bilim adamı Aleksandr Lototsky’i İstanbul’a gönderdi.
DİPLOMATİK PASAPORTLARDA “UKRAYNA HALK CUMHURİYETİ” İBARESİ
UKRAYNA’YI İLK TANIYAN DEVLETLERDEN BİRİ TÜRKİYE
Sovyetler Birliğinin dağılmasının akabinde Ukrayna’yı ilk tanıyan devletlerden biri Türkiye Cumhuriyeti oldu. İlk atanan Kıyiv Büyükelçisi 1992 yılında Acar Germen (1992-1997) olurken; Eylül 2018 itibarıyla bu vazifeye Büyükelçi Ahmet Yağmur Güldere atandı.
Resimler: Kırım Haber Ajansı Arşivi, Türkiye Cumhuriyeti Kıyiv Büyükelçiliği, Ukrayna Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği
AHMET ÖZAY / QHA