Türkiye ve Suudi Arabistan arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşması neleri kapsıyor?
Suudi Arabistan’ın savunma kapasitesinin arttırılmasının hedeflendiği ifade edildi
Türkiye ve Suudi Arabistan arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşması neleri kapsıyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkeleri ziyaretinin ilk durağı Suudi Arabistan ile Türkiye arasında savunma, enerji ve doğrudan yatırım alanlarında çok sayıda anlaşma imzalandı.
Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA, Suudi Arabistan’ın Baykar şirketinden insansız hava aracı satın almak üzere iki ayrı anlaşma da imzalandığını bildirdi. Bu sayede Suudi Arabistan’ın savunma kapasitesinin arttırılmasının hedeflendiği ifade edildi
Suudi Arabistan’ın Türk İHA'ları satın almasına yönelik bu adım Türkiye'nin satış yaptığı en büyük savunma anlaşması olarak değerlendiriliyor.
İmza töreni Cidde’de, iki ülke heyetlerinin görüşmeleri sonrasında düzenlendi. İşbirliği anlaşmasını Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzaladı.
İmza törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ da katıldı.
Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, bunun Türkiye tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi olduğunu söyledi.
Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Bayraktar Akıncı (insansız savaş hava aracı) ihracatı ve işbirliği için sözleşme imzaladık" dedi.
Bayraktar ayrıca, "İki ülke arasındaki derin bağları güçlendiren önemli bir adım atıyoruz. İmzaladığımız anlaşma, insansız hava araçları teknolojisi alanında yeteneklerimizi artırırken, Suudi Arabistan'ın yüksek teknoloji geliştirme kabiliyetinin gelişmesine katkıda bulunacak" ifadelerini kullandı.
Baykar tarafından yapılan yazılı açıklamada da, "Yapılan kapsamlı anlaşmayla birlikte önümüzdeki süreçte iki ülkenin yüksek teknoloji geliştirme yeteneğini ileriye taşımak için teknoloji transferi ve ortak üretim konusunda da işbirliği gerçekleştirilecek" denildi.
Ayrıca anlaşma kapsamında ihraç edilecek Akıncı taktik İHA'ların Suudi Arabistan hava ve deniz kuvvetlerinde görev yapacağı belirtildi.
Askeri sanayiyi geliştirmek, Prens Muhammed'in krallığın ekonomisini petrolden uzaklaştırmaya yönelik iddialı planının bir parçası olarak görülüyor.
Baykar’ın açıklamasına göre TB2 ve Akıncı İHA'ları üreten şirket, geçen yıl kaydettiği 1,4 milyar dolar cironun 1,2 milyar dolarını ihracattan elde etti. Daha hafif bir İHA modeli olan TB2'nin ihraç edildiği ülke sayısı 30, daha yüksek miktarda yük ve mühimmat taşıyabilen Akıncı'nın ihraç edildiği ülke sayısı altı oldu.
Erdoğan, Körfez ülkeleri turu kapsamında Suudi Arabistan’ın ardından ikinci durağı Katar'a geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’ın başkenti Doha’da Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani tarafından Lusail Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan'ın bir sonraki durağı Birleşik Arap Emirlikleri olacak.
VOA