Türkiye'de Enflasyon Yeniden Yükselişte

İTO: 12 Aylık Enflasyon Yüzde 79,68

Türkiye'de Enflasyon Yeniden Yükselişte


Türkiye'de Enflasyon Yeniden Yükselişte

Aralık ayında yüzde 48,69’a gerileyen enflasyon Ocak’ta yaşanan yüzde 6,65’lik aylık artışla yeniden yüzde 50’yi aşarak yüzde 57,68’e yükseldi.

Türkiye’de ana enflasyon verisi olarak kabul edilen Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) 12 aylık değişim ortalaması ise yüzde 72,45 oldu.

TÜİK bugün TÜFE ile birlikte Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ni (Yİ-ÜFE) de yayınladı. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yüzde 156’ya kadar yükselen Yİ-ÜFE Ocak’ta yüzde 86,46’ya kadar gerilemiş durumda.

Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verisini açıkladıktan sonra yaklaşık yarım saat kurumun internet sitesine giriş yapılamadı.

Nebati dün “Kasım ayında boynunu, Aralık ayında belini kırdık” demişti

TÜİK’in Ocak ayına ilişkin enflasyon verisi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Türkiye Yüzyılı ve Para Sohbetleri” adlı toplantıda “2022 yılını küresel sarsıntıların gölgesinde yüksek bir enflasyonla geçirmiş olsak da aldığımız önlemler ve beklentilerdeki iyileşmeyle birlikte kasım ayında düşüşe başladı. Bu eğilim aralık ayında da artarak devam etti. Kasım ayında boynunu, Aralık ayında belini kırdık. Bu iş sırayla. Enflasyonu inşallah çok daha aşağılara da indireceğiz” demesinden yaklaşık 12 saat sonra geldi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da 26 Ocak’ta “Enflasyon Raporu” toplantısında, “Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergeler, enflasyondaki belirgin yavaşlamayı teyit ediyor” dedikten sonra yıl sonu enflasyon hedefini 22,3 olarak teyit ettiklerini açıklamıştı.

Profesör Başlevent: “Hükümet seçim öncesi talebi kısmak istemiyor"

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Cem Başlevent, Ocak ayındaki yükselişin seçime kadar devam etmesinin mümkün göründüğünü, yıl sonu hedeflerine ulaşmanın zor olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Profesör Başlevent, şöyle konuştu:

“Kasım ve Aralık aylarında enflasyon baz etkisiyle düşüyor gibi görünüyordu. Ancak Ocak ayı ekonomi yönetimin beklentilerini biraz boşa düşürdü. TÜİK’in bile aylık enflasyonu yüzde 6,65 olarak açıklamasının ardında birçok etken var. Birincisi bildiğiniz gibi Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’yle Tüketici Fiyat Endeksi arasında geçtiğimiz yıl altmış puana yakın bir fark oluşmuştu. Bunlar şimdi fiyatlara yansıyor. İkincisi hükümet seçime giderken piyasayı canlı tutmaya çalışıyor. Politika faizinin yüzde 7,5’e kadar çekilmesinin ana nedeni belki de bu. Kredi kartında uygun faizden borçlanma imkanı varken yurttaşlar ‘yarın zam olur’ diye tüketime başvuruyor. Tabii asgari ücret artışı da tüketimi hızlandırdı. Bu durum arz enflasyonu dışında talep enflasyonu da yaratıyor. Hükümet bunu görüyor ama seçim öncesi talebi kısmak istemiyor, bu da enflasyonun ateşine odun atıyor. Hükümet böylelikle kendisini zor duruma sokuyor. İlk ay itibariyle enflasyon hedefinin tutturulmasının çok zor olacağını söyleyebiliriz."

Son 12 ayda en çok sağlık harcamaları arttı

12 aylık verilere bakıldığında ana harcama grupları bakımından en yüksek artış sağlıkta gerçekleşti.

Sağlık harcamaları yüzde 77,22 artış ile ilk sırada yer alırken lokanta ve otel harcamaları yüzde 75,13 ile ikinci sırada, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 71 ile onu takip ediyor.

En düşük artış ise yüzde 24,24 ile giyim ve ayakkabıda görülüyor.

ENAG: Aylık enflasyon yüzde 9,26 iken 12 aylık enflasyon yüzde 121,62

Yaklaşık 2 buçuk yıldır Türkiye’de aylık enflasyonu ölçen Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’ın Ocak ayına ilişkin açıkladığı veride aylardır gözlenen TÜİK’le negatif ayrışmayı koruduğu görülüyor.

ENAG, 2023’ün ilk ayında enflasyonda yüzde 9,26 artış ölçerken TÜFE’deki 12 aylık artışın yüzde 121,62 olarak kayıtlara geçirdi.


İTO: 12 Aylık Enflasyon Yüzde 79,68

1 Şubat’ta “İstanbul enflasyonu” olarak kabul edilen İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’ni açıklayan İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2023 Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 79,68 olduğunu duyurmuştu.

İTO aylık artışı da yüzde 5,94 olarak ilan etmişti.

voa