Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği

Ankara ikinci bir Rus nükleer enerji santralinin inşasını planladığını söylüyor.

Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği




Türkiye’den nükleer enerjide Rusya ve Çin’le işbirliği

Rusya'nın resmi nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini tamamlamak üzere ve Ankara ikinci bir Rus nükleer enerji santralinin inşasını planladığını söylüyor.

Analistler nükleer enerjinin, Batılı hükümetlerin giderek daha da artan yaptırımların uygulandığı Rusya’nın mali izolasyonunu kırmasının anahtarı olduğunu dile getiriyor.

Londra Enerji Kulübü’nden Mehmet Öğütçü VOA’ye yaptığı açıklamada, Rosatom’un sadece Türkiye'de değil Macaristan'da, Finlandiya'da, Mısır'da ve Suudi Arabistan'da da faal olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle diğerlerine örnek olması için Türk projesinin başarılı olduğunu görmek istediklerini ve Putin’in, Erdoğan'a elinden gelen tüm baskıyı uygulayacağını söylüyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında derinleşen ilişkinin önemli bir sembolü haline gelmişti.

Ankara ithal enerjiye olan bağımlılığını azaltmaya kararlı olduğunu söylerken, analistler Türkiye’nin 20 milyar dolarlık projeyi finanse etmeye hazır tek ülke olan Rusya'ya başvurmaktan başka çaresi olmadığını belirtiyor.

Türkiye’nin eski Katar Büyükelçisi ve enerji danışmanı Mithat Rende, Batı’nın Türkiye’nin enerji altyapısını inşa etmesi için büyük projeleri finanse etmeye hazır olmadığına dikkat çekiyor.

Ancak uzmanlar Türkiye'nin Rus enerjisine bağımlılığını arttıracak bu kararı sorguluyor.

Mehmet Öğütçü, Türkiye’nin doğalgaz, ham petrol, kömür ve diğer petrokimya ürünlerinde Rusya’ya bağımlı olduğunu belirtiyor, aynı şeyin nükleer enerji için olmasının ise iyi bir fikir olmadığını dile getiriyor. Öğütçü, Putin ile iyi ilişkilerin iki-üç yıl içerisinde değişebileceğine dikkat çekiyor.

Ankara ayrıca Çin ve Güney Kore ile üçüncü bir reaktör inşa etme konusunda görüşmeler yürütüyor. Analistler, Çin için böyle bir projenin Pekin'in büyük altyapı projelerini kolaylaştırmaya yönelik yeni stratejisine uygun olacağını söylüyor.

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çağdaş Üngör, Türkiye’nin Çin’in etkisiyle yenilenebilir enerjiye yatırım yapabileceğine dikkat çekerek, bunun gerçekleşmesi durumunda sadece Türkiye'de değil, bölgedeki en önemli Çin yatırımlarından biri olacağını belirtiyor.

Ancak analistler, Türkiye'nin Batılı müttefiklerinin, Ankara'nın Rusya ve Çin ile büyük enerji projelerine yönelik uzun vadeli taahhütleri konusunda tedirgin olacağı uyarısında bulunuyor.

Dorian Jones / VOA