Türkiye’nin alanında ilk uzmanlık derneği olan TÜSAD, 50. yaşını kutluyor.
9 kurucudan 4 bin 500 üyeye uzanan yarım asırlık dev çınar
Türkiye’nin alanında ilk uzmanlık derneği olan TÜSAD, 50. yaşını kutluyor.
9 kurucu hekim ile yola çıkan derneğin bugün yaklaşık 4 bin 500 üyesi ile ile tıp bilimine ve halk sağlığına katkı sağlamak için çalıştığını vurgulayan TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Coronavirüs pandemisi gibi olağanüstü bir dönemde kutladığımız 50. yılımızda üstlendiğimiz görev ve sorumluk bilinci ile halkımıza hizmet etmeyi sürdürüyoruz” dedi.
Türkiye’nin alanında ilk uzmanlık derneği olarak 22 Haziran 1970 yılından bu yana akciğer ve solunum sağlığı hekimlerini bünyesinde toplayan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), yarım asırlık bilgi ve deneyimi ile meslektaşlarına ve içinde bulunduğu topluma katkı sağlamak için var gücüyle çalışıyor. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Yarım asırlık bir dernek olmanın heyecanı kadar, içinde bulunulan olağanüstü dönemin yüklediği sorumluluk bilinci ile tıp bilimine ve halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.
Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, TÜSAD’ın 50. yılına ilişkin açıklamasında, şu görüşlere yer verdi: “TÜSAD’ın 50’nci yılına denk gelen coronavirüs pandemi süreci, tüm dünyada olduğu gibi bizim de hayatımızın odağına yerleşirken, varoluş amacımız doğrultusunda hızla aksiyon almamızı gerektirdi. Evrensel bir kriz karşısında, toplumsal ve mesleki eğitimi ve araştırmaları destekleyerek halkımızın akciğer sağlığını korumak olarak belirlediğimiz ana hedefimiz doğrultusunda hızla aksiyon aldık. Üyelerimiz pandemi sürecinde sahada mücadele ederken aynı zamanda yoğun bir literatür paylaşımında bulundular, hatta yorgun meslektaşlarımıza kolaylık amaçlı video sunumlar hazırlayarak paylaşmaya devam ediyorlar.”
Açıklamasında TÜSAD’ın kuruluş yıllarından bugüne yaptığı çalışmalara da değinen Yılmaz, şu bilgileri aktardı: “TÜSAD, 22 Haziran 1970’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bir odasında bir araya gelen 9 akademisyenin çabası ile kurularak, alanında Türkiye’nin ilk uzmanlık derneği oldu. İlk başkanlığını da Türkiye’nin ilk kadın öğretim üyesi ve öncü kadınlarından Prof. Dr. Meliha Terzioğlu üstlendi. Derneğin amacı; tıbbi-sosyal çalışmalarla toplumu bilinçlendirmek. Hedefi ise; toplumsal ve mesleki eğitimi ve araştırmaları destekleyerek Türk halkının akciğer sağlığını korumak. 50 yıl sonra bizler de aynı sorumluluk bilinci ile tıp bilimine ve toplum sağlığına katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”
TÜSAD, bugün 4 bin 300’ü aşan üyesi ile yoluna devam ettiğini belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Tarihine 41 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ve yüzlerce farkındalık projesi sığdıran TÜSAD; kurucularının izinde gidiyor. ‘Tükenmeyen Nefesle’ anlayışı ile faaliyetlerimizi sürdürürken yıllardır aynı heyecan, özveri ve meslek örgütü olmanın getirdiği büyük sorumlulukla yeni projeler hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. 50. yıldönümümüzde her yıl olduğu gibi Anıtkabir’i ziyaret ederek, büyük önderimiz Atatürk’e olan minnet ve şükran duygularımızla sevgi ve saygılarımızı ilettik. Henüz 100’üncü yılını kutlayamaya hazırlanan bir ülkede 50 yıldır faaliyet gösteren bir dernek olmanın sorumluluğunu biliyor, kurucularımız gibi ait olduğumuz topluma hizmet etmenin bilinci ile hareket ediyoruz. Yeni yaşımızı kutlarken bir taraftan bizi bugünlere getiren hekimlerimizi saygı ile anıyor diğer yandan bizi geleceğe taşıyacak gençlerimize gururla sahip çıkacakları bir miras bırakmak istiyoruz.”
SOLUNUM KONGRESİ İLK KEZ DİJİTAL
TÜSAD’ın bu yıl bir ilke daha imza atacağını açıklayan Yılmaz, bu konuda şu bilgileri verdi: “TÜSAD’ın en önemli özelliği kurulduğu günden beri tüm camiayı kavramak, kapsamak ve birlikte yol almak olmuştur. Bu önemli yıl dönümünü yüz yüze, bir arada görsel ve bilimsel bir şölen havasında kutlamak uygun olmayınca 50. yılımızı 2020 yılının ikinci altı ayına dağıtarak derneğimize yakışan bilimsel bir şölen olarak kutlamaya karar verdik. Bu doğrultuda derneğimizin en önemli bilimsel aktivitesi olan ve bu yıl 42’ncisini düzenleyeceğimiz Solunum Kongresi ile bir ilke imza atacağız. 2-8 Ekim tarihlerinde düzenlenecek SOLUNUM 2020, göğüs hastalıkları alanında ilk dijital kongre olacak. SOLUNUM 2020, özel oturumlar, canlı sunumlar ve dijital stantlar gibi zengin içeriği ile katılımcılarını müthiş bir deneyime ortak edecek.”
GEÇMİŞTEN BUGÜNE TÜSAD BAŞKANLARI
Prof. Dr. Meliha Terzioğlu, (1970 - 1994)
Prof. Dr. Müzeyyen Erk (1994 - 2000)
Prof. Dr. Mustafa Yaman (2000 - 2006)
Prof. Dr. Can Öztürk (2006 - 2011)
Prof. Dr. Mecit Süerdem (2011 - 2013),
Prof. Dr. Filiz Koşar (2013 - 2016)
Prof. Dr. Arzu Mirici (2016 - 2019)
Prof. Dr. Ülkü Yılmaz (2019 - )