“Türkiye’nin İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil olması konusunda ABD farklı görüşte ama ilişkiler zedelenmez”
Türkiye'nin davaya müdahil olma kararını Fidan açıklamıştı
“Türkiye’nin İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil olması konusunda ABD farklı görüşte ama ilişkiler zedelenmez”
WASHINGTON —
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına, Türkiye'nin müdahil olma kararıyla ilgili bir soru üzerine, ABD’nin bu konudaki kararlı tutumuna dikkat çekti.
Türkiye’nin ICJ kararı ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı adres gösteren Kirby, “Bu konuda farklı görüşlere sahip olduğumuz aşikâr ancak bu durum değerli bir NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkilerimizi zedelemez. Bu konuda olduğu gibi bazı konularda aynı fikirde olmayabiliriz ama yine de müttefikimize değer veriyoruz” dedi.
Türkiye'nin davaya müdahil olma kararını Fidan açıklamıştı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çarşamba günü, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına, Türkiye'nin müdahil olacağını açıklamıştı.
İsrail'in Gazze'deki saldırılarının yargıya taşınması gerektiğini belirten Fidan, Türkiye’nin başvurusuna yönelik çalışmaların çok uzun süredir devam ettiğini kaydetmişti.
“Biz bundan sonra bu siyasi karar Cumhurbaşkanımız tarafından alındıktan sonra ve şu anda bütün dünyaya duyurulduktan sonra hukuki çalışmalarımızı tamamlayacağız. Bu esnada bütün dost ve müttefik ülkelerle bu konuda daha fazla ne yapılabilir, daha fazla hangi ülkeler başvuruda bulunabilir onun çalışması içerisinde olmaya devam edeceğiz” diyen Fidan, “Çalışmamızın hukuki metni tamamlandığı zaman da alınmış olan bu siyasi kararı fiiliyata geçirmek için resmi müracaatımızı yapacağız. Türkiye olarak her durumda Filistin halkın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
Güney Afrika'nın Aralık ayında İsrail'i Gazze'de devlet öncülüğünde soykırım yapmakla suçlamasının ardından, Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) Ocak ayında İsrail'e Soykırım Sözleşmesi kapsamına girebilecek her türlü eylemden kaçınması ve askerlerinin Filistinliler’e karşı soykırım eylemlerinde bulunmamasını sağlaması talimatı vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ocak ayında Türkiye'nin Dünya Mahkemesi olarak bilinen ICJ’deki dava için belgeleri sağladığını söylemişti.
İsrail ve Batılı müttefikleri soykırım iddiasını temelsiz olarak nitelendiriyor. Güney Afrika'nın Lahey'de ICJ'de açtığı davada nihai kararın çıkmasının yıllar alabileceği kaydediliyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby'ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyaretini ertelemesinin sebeplerinden birinin bu konu olup olmadığı da soruldu.
Kirby, Erdoğan'ın seyahatine ilişkin söyleyecek herhangi bir şeyi olmadığını belirtti.
Erdoğan’ın olası Beyaz Saray ziyaretini ertelediği haberlerinin ardından Beyaz Saray'dan bir sözcü VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılıklı olarak uygun bir zamanda Beyaz Saray'da ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Ancak programlarımızı uyumlu hale getiremedik ve şu anda duyuracağımız bir ziyaret yok" demişti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de, "Cumhurbaşkanımızın 9 Mayıs günü ABD’ye yapması planlanan ziyaret, programların uyuşmaması nedeniyle, her iki taraf için uygun olacak ileri bir tarihe ertelenmiştir. Türkiye ve ABD arasında üst düzey diyalog devam edecektir" açıklamasını yapmıştı.
VOA