Türkiye'nin Kalbinde Unutulmaz Bir Acı: 6 Şubat Depremi
“Acılarımızı, Kaybettiklerimizi ve Sorumluluklarımızı Unutmayalım”
Türkiye'nin Kalbinde Unutulmaz Bir Acı: 6 Şubat Depremi
YEREL GÜNDEM / MERSİN
Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, ülkemizin yakın tarihinde yaşadığı en büyük yıkım olan 6 Şubat depreminin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“6 Şubat’ta Gaziantep ve Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 deprem ile birlikte 10 ilimizde ciddi bir yıkım meydana gelmiş ve Cumhuriyet tarihimizim en büyük doğal afeti yaşanmıştır. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. Acımız hala taze, unutmadık; kaybettiklerimizi, acılarımızı, geride bıraktıklarımızı ve sorumluluklarımızı…”
Depremin yaralarını hala hisseden ve yaşanan kayıplar nedeniyle tüm toplumumuzun gönlünde derin izler bırakan 6 Şubat Depreminin yıl dönümünde Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci yaptığı açıklamada depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygıyla anarken, toplumun her kesimini deprem risklerine karşı bilinçlendirme çağrısında bulundu.
MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “Topraklarının büyük çoğunluğu deprem kuşağında bulunan ülkemizde maalesef hala depreme hazırlıklı değiliz. Art arda gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonucu 6 Şubat’ta Cumhuriyet tarihimizin en büyük ölümcül felaketini yaşarken, 32 adet atom bombasına eşdeğer büyüklükte olan bu depremler 110 bin metrekarelik bir alanımızı etkiledi. Deprem etkisi çok yıkıcı ve büyüktü ancak işin ehli olmayanların konut üretiminde yanlış malzeme kullanımı, yetersiz denetimler, kontrolsüz doğayla inatlaşmanın da canımızı nasıl yaktığına şahit olduk maalesef” dedi.
“Acılarımızı, Kaybettiklerimizi ve Sorumluluklarımızı Unutmayalım”
Bir doğa olayı olan depremin önüne geçebilmek mümkün olmasa da doğal afete dönüşmesinin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten Nesim Ekinci, şöyle konuştu:
“Marmara Depremi ülkemizde bir milat olarak görülmüş ve ondan sonra her ne kadar güvenli yapılar artmış olsa da bugün ülkemizde milyonlarca konutta halen binaların depreme karşı bir sağlam yapısı bulunmuyor. Yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretebilmenin ve denetlenmenin ne kadar önemli olduğunu son yaşadığımız 6 Şubat depreminde de görmüş olduk.
Artık acılarımızı, kaybettiklerimizi toplumun her kesimi olarak unutmamalı, sorumluluklarımıza sahip çıkmalıyız. Güvenli ve kaliteli yapılaşma anlayışıyla depremi tehlike olmaktan çıkarmak mümkün.
Başta kentimizde de olmak üzere güvensiz yapı stoğunu ortadan kaldıracak olan kentsel dönüşümle ilgili süreçlerde de adım adım risk analizleri yapılmalı ve acilen dönüşümler hayata geçirilmelidir.
Öte yandan on binlerce yapının sorumluluğuna herkes sahip çıkmalı, üreticiden tüketiciye bu bilinçli farkındalığı arttırmalıyız. Güvenli yapılar üretenler kadar ne yazık ki sektörümüzde işinin ehli olmayanlar da konut yapabilmektedir. Son yıllarda yapı denetimler ve müteahhitlik yasası ile bir sistem oluşturulsa da özellikle vatandaşlarımızın da bu konuda daha dikkatli olmasını ev kiralarken, alırken her türlü sorguyu yapmalarını rica ediyoruz. “
Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği olarak müteahhitlik mesleğinin hangi kriterlere sahip olması gerektiğini ve mühendislik hizmetlerinin daha iyi verilebilmesinin nasıl mümkün olacağını, güvenli yapılaşmanın nasıl sağlanacağı, riskli yapıların nasıl dönüştürüleceği, güvenli kentlerin nasıl oluşturulacağı konularında her daim çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Nesim Ekinci, deprem ve afet risklerine karşı toplumsal bilinçlendirmenin artması için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “ 6 Şubat depreminin yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz ve sevdiklerini kaybedenlere sabırlar diliyoruz” dedi.