Türkiye'nin notunu düşüren Moody's'den 'risk artıyor' uyarısı

'Yetkililer giderek alışılmışın dışında önlemler alıyor'

Türkiye'nin notunu düşüren Moody's'den 'risk artıyor' uyarısı




Türkiye'nin notunu düşüren Moody's'den 'risk artıyor' uyarısı: Giderek alışılmışın dışında önlemler alıyorlar

Türkiye'nin kredi notunu "B2"den "B3"e düşürdüğünü bildiren Moody's, kararına ilişkin "döviz rezervlerinin düşmesi ve cari açığın büyümesi risklerinin artmasını" sebep gösterdi. Analistler, konuyla ilgili "Yetkililer, para birimini istikrara kavuşturmak ve döviz tamponlarını yenilemek için giderek alışılmışın dışında önlemlere başvuruyor" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B2"den "B3"e düşürdüğünü, not görünümünü ise negatiften durağana çevirdiğini açıkladı. Moody’s, Türkiye'nin ödemeler dengesi üzerinde artan baskıları ve döviz rezervlerinin daha da düşme riskini, kredi notunun düşürülmesine neden olarak gösterdi.

Kuruluş, Türkiye'nin cari açığının da muhtemelen önceki beklentileri büyük bir farkla aşabileceğini belirtti. Moody's, Türkiye'nin cari işlemler açığının bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 6'sına yakın olacağını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce beklenenden üç kat daha fazla olacağını tahmin ediyor.

Bloomberg'de yer alan habere göre; analist Kathrin Muehlbronner ve Alejandro Olivo yaptığı açıklamada, yetkililerin para birimini istikrara kavuşturmak ve döviz tamponlarını yenilemek için giderek alışılmışın dışında önlemlere başvurmak zorunda kaldığını ifade etti.

Analistler açıklamada, "Giderek artan karmaşık düzenleyici, mali ve makro ihtiyati tedbirlerin makroekonomik istikrarı geri getirmede etkili olması pek olası değil" ifadelerini kullandı.

KARAR