"Türkiye’yle Uydu Görüntülerini Paylaşıyoruz"

Suriye’de Şam rejimince henüz AB’ye başvuru olmadı

"Türkiye’yle Uydu Görüntülerini Paylaşıyoruz"


"Türkiye’yle Uydu Görüntülerini Paylaşıyoruz"

Avrupa Birliği (AB) Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, Türkiye’nin arama-kurtarma ekipleri gönderilmesi talebine 10 AB üyesi ülke tarafından olumlu yanıt verildiğini belirterek, Kopernik (Copernicus) uydu sistemi aracılığıyla hasar tespiti için görüntü paylaşımı yapıldığını açıkladı.

Lenarcic, Brüksel’de AB’nin Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut eşliğinde aralarında VOA Türkçe’nin bulunduğu basın mensuplarıyla buluştu.

AB’nin sivil koruma ve yardım mekanizmasına Türkiye’nin 2016 yılında katıldığını ve AB üyesi ülkeler dışındaki 8 katılımcı üye ülkeden birisi olduğunu kaydeden Lenarcic, Türkiye’nin bugün yerel saatle 04.00 itibariyle AB mekanizmasından arama-kurtama ekibi gönderilmesi talebinde bulunduğunu ifade etti.

Bu kapsamda Türkiye yerel saatiyle 11.30 itibariyle 10 AB üyesi ülke tarafından arama-kurtarma ekipleri gönderilmesi kararı alındığını açıklayan Lenarcic, “Türkiye ise bugüne kadar üç kez talepte bulunmuş durumda ve bugünkü talebi üçüncü talebi. Şu anda AB üyesi ülkeler bu talebe yanıt veriyor. Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa ve İtalya şimdilik yardım gönderdi. Ancak diğer AB üyesi ülkeler de ilerleyen saatlerde bu talebe olumlu yanıt verecektir. Bu ülkeler arama kurtarma ekiplerini gönderiyor. Çünkü Türkiye, yerleşim yerlerinde acilen arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç duyduğunu iletti. Bu çağrısına yanıt veriliyor. Bu çağrıya yanıt veren ülke sayısı eminim ki gün içinde artmaya devam edecektir” dedi.

AB Kopernik Uydu Sistemi’yle Türkiye’nin depremden etkilenen tüm yerleşim bölgelerine ilişkin detaylı görüntüleri Ankara merkezli AFAD ile paylaştıklarını belirten Lenarcic, “Bu gayet kullanışlı bir sistem. Depremden etkilenmiş uydu fotoğraflarını görüyor. Açık şekilde hasarın boyutunu yakından görebiliyorsunuz. Bu da arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyor. Türkiye’deki yetkililere yardımcı oluyor. Buradaki uydu görüntülerini paylaşıyoruz” diye konuştu.

AB yardım mekanizmasına dünyadaki tüm ülkelerce başvurulabildiğini işaret eden Lenarcic, Türkiye’nin 2016 yılında bu mekanizmaya katıldığını ve etkin görev alan, yardım ileten bir katılımcı ülke olduğunu söyledi. “Türkiye, anlamlı bir kapasite katkısında bulundu, desteğini esirgemedi” diyen Lenarcic, “Ukrayna şu anda mekanizmamızda en uzun süreli ve en geniş kapsamlı desteği alıyor. Ukrayna’nın farklı kategorilerde 130 talepte bulundu, Rusya’nın biliyorsunuz acımasız savaşına maruz kalıyor” bilgisini de aktardı.

AB üyesi Rum tarafıyla (Kıbrıs) ilgili soru üzerine Lenarcic, şu aşamada Kıbrıs’ın yardım gönderme yönünde bir bilgi iletmediğini ve dolayısıyla Türkiye’nin bunu reddetmesi gibi bir durum da ortaya çıkmadığını belirterek, bu aşamada Kıbrıs – Türkiye ilişkileri bağlamında bir sonuç çıkarmamak gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Suriye’de Şam rejimince henüz AB’ye başvuru olmadı

Türkiye’de yaşanan depremden Suriye’nin etkilendiği bilgisi bulunduğunu ancak sınır ötesinde tam olarak ne olduğuna ilişkin bilgi ulaşmadığını anlatan Lenarcic, henüz Suriye’nin AB mekanizmasına bir başvurusu olmadığını da dile getirdi.
AB Komiseri Lenarcic, Suriyeliler'e yardım yapılması noktasında Türk devletine yardım yapılması gibi bir girişim olamayacağını da işaret etti.

Türkiye’de depremden etkilenen bölgede Suriyelilerin de yoğun yaşadığını bildiklerini vurgulayan Lenarcic, “AB’nin yürüttüğü yardımlar içerisinde Türkiye’ye yönelik mülteciler nedeniyle sağlanan yardım programı en kapsamlısı. Kahramanmaraş’ta bu yardım organizasyonlarıyla ilgili ECHO ofisi de var. Bölgedeki Suriyelilere yardım konusunda ise insani yardımda biz hükümetlerle muhatap olmuyoruz. BM kuruluşlarıyla, Kızılay, Kızılhaç ile uluslararası yardım kuruluşlarıyla gerekli yardımı oluşturuyoruz. Suriyeliler neredeyse yardımı oraya ulaştırıyoruz” ifadesini kullandı.

Yıldız Yazıcıoğlu / VOA