Ukrayna ekonomik özgürlük sıralamasında 165 ülke arasında 129. Türkiye 114. sırada
165 ülke ve bölge arasında Ukrayna 129. sırada yer aldı.
Ukrayna ekonomik özgürlük sıralamasında 165 ülke arasında 129. Türkiye 114. sırada
Kanadalı düşünce kuruluşu Fraser Enstitüsü tarafından Bendukidze Serbest Piyasa Merkezi ile birlikte yayınlanan “Dünyada Ekonomik Özgürlük-2021” yıllık raporunda yer alan 165 ülke ve bölge arasında Ukrayna 129. sırada yer aldı.
Geçen yıl, Ukrayna 131. sıradaydı. Rapora şuradan ulaşabilirsiniz.
Bendukidze Serbest Piyasa Merkezi müdürü Natalya Melnik “Ukrayna, dünyanın ekonomik açıdan en özgür ülkeleri grubundan ayrılmaya çok yakın. Beş gösterge grubuna dayalı toplam puanımız 6.20’dir. Karşılaştırma için, ekonomik özgürlükte Madagaskar bile ekonomik olarak daha özgür ve reytingde 6.33 puanla 124. sırayı aldı.” dedi.
Türkiye ise 6.54 puanla 114. sırada yer aldı.
Rapora göre tüm dünyada ekonomik özgürlükte bir artış görülmektedir. Ancak, burada önemli bir nokta var ki göstergeler 2019 yılına ait. Bu nedenle, gelecek yıl rakamların “pandemi” düzenleyici kısıtlamalar ve hükümet harcamalarında keskin artış sebebiyle durumun daha kötüye gitmesi beklenebilir.
Rapor, Florida Eyalet Üniversitesi’nden James Awartney, Southern Methodist Üniversitesi’nden Robert Lawson ve Ryan Murphy ve Batı Virginia Üniversitesi’nden Joshua Hall tarafından hazırlandı. 165 ülke ve bölgenin politikalarını ve kurumlarını analiz ederek ekonomik özgürlüğü (kişisel tercih düzeyi, pazarlara girme yeteneği, özel mülkiyetin güvenliği, hukukun üstünlüğü vb.) ölçtüler.
Hong Kong ve Singapur , sırasıyla 1. ve 2. sıradaki serilerini devam ettirerek endekste yeniden lider durumdalar.
Raporun editörü ve yazarı Fred McMahon, “Pekin’in ekonomik özgürlüğün temeli olan hukukun üstünlüğüne müdahalesi Hong Kong’un ekonomik özgürlüğünü olumsuz yönde etkileyecek” dedi. “Durumu izlemeye ve özgürlükteki herhangi bir düşüşü bildirmeye devam edeceğiz.”
İlk on içinde Yeni Zelanda, İsviçre, Gürcistan, ABD, İrlanda, Litvanya, Avustralya ve Danimarka da yer alıyor.
En düşük on ülke ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Suriye, Kongo Cumhuriyeti, İran, Zimbabve, Cezayir, Libya, Sudan ve Venezuela.
En iyi hakemli akademik dergilerde yapılan araştırmalara göre, ekonomik özgürlüğün yüksek olduğu ülkelerde yaşayan insanlar daha zengin, daha fazla siyasi ve sivil özgürlüğe sahip ve daha uzun yaşıyor.
Örnek olarak, ekonomik olarak en özgür ülkelerde kişi başına ortalama GSYİH 50 bin 619 dolar iken, bu oran ekonomik olarak en az özgür ülkelerde 5 bin 911 dolardır.
Son olarak, özgür ülkelerde ortalama yaşam beklentisi 81.1 yıl ve en az özgür ülkelerde 65.9 yıl.
McMahon, “İnsanlar fırsatlarını takip etmekte ve kendi seçimlerini yapmakta özgür olduklarında, daha zengin, daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam sürüyorlar” dedi.
ukrhaber.com