Ukrayna İstanbul Başkonsolosundan 18 Mayıs mesajı: Kırım, hiçbir zaman işgalcilerin yurdu olmayacak

“KIRIM İŞGALDEN KURTARILACAK!”

Ukrayna İstanbul Başkonsolosundan 18 Mayıs mesajı: Kırım, hiçbir zaman işgalcilerin yurdu olmayacak




Ukrayna İstanbul Başkonsolosundan 18 Mayıs mesajı: Kırım, hiçbir zaman işgalcilerin yurdu olmayacak

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanlarını andı.

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yıl dönümü dolayısıyla Kırım Haber Ajansına özel mesaj yayımladı.

79. yıl önce Kırım Tatarlarını anavatanları Kırım’dan sürerek Sovyet yönetiminin korkunç bir suç işlediğinin altını çizen Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, "Uluslararası hukuk normlarını ihlal eden Sovyet yönetimi, soykırım eylemi gerçekleştirdi. Amaçları, Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının milli kimliğini yok etmekti" ifadelerini kullandı.

“KIRIM İŞGALDEN KURTARILACAK!”

Son dokuz yılda Rusya’nın Kırım’ı bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve işgalci yönetimin baskıları nedeniyle yine binlerce Kırım Tatarının vatanını terk etmek zorunda kaldığını kaydeden Nedilskıy, "Ama Kırım, hiçbir zaman işgalcilerin yurdu olmayacak! Bu konuda hayal kurmasınlar…Kırım işgalden kurtarılacak! Kırım üzerinde Ukrayna bayrağı dalgalanacak. Ukrayna hiçbir zaman topraklarının işgalini kabul etmeyecektir. Kırım Ukrayna’dır! Kırım’ın işgalden kurtarılması nihai amacımızdır" değerlendirmesini yaptı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Orta Asya, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdılar.

QHA