Ukrayna: “Karadeniz'e Mayını Rusya Döşüyor”

Rus yetkililer konuyla ilgili sorulara henüz yanıt vermedi.

Ukrayna: “Karadeniz'e Mayını Rusya Döşüyor”




Ukrayna: “Karadeniz'e Mayını Rusya Döşüyor”

Ukrayna, Rusya'yı Karadeniz'e mayın döşemekle suçladı. Bu mayınlardan bazıları Türkiye ve Romanya sularında etkisiz hale getirilmişti.

Rus ordusu, 24 Şubat'ta Moskova'nın "özel operasyon"uyla Ukrayna'yı işgal etmeye başladığı zaman deniz yollarının kontrolünü de ele geçirdi.

Son günlerde Türk ve Romanya donanmasına bağlı dalgıç ekipleri, karasularındaki serseri mayınları etkisiz hale getirmeye çalışıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı bir açıklamada, Rusya'nın deniz mayınlarını "kontrolsüz sürüklenen mühimmat” olarak kullandığını belirtti ve şunları kaydetti: "Türkiye ve Romanya kıyılarında 26-28 Mart 2022 tarihlerinde serseri mayınlar tespit edildi. Rusya'nın serseri deniz mayınlarını kasıtlı olarak kullanması, bunları gerçek silahlara dönüştürüyor. Her şeyden önce sadece Kerç ve Karadeniz boğazlarında değil, tüm sularda deniz ticaretini ve insan yaşamını tehdit ediyor.”

Rus yetkililer konuyla ilgili sorulara henüz yanıt vermedi.

Rusya’nın en önde gelen istihbarat birimi, bu ay başlarında Ukrayna’yı limanlarını korumak için mayın döşemekle suçlamış ve yüzlerce mayının kablolarının koptuğunu ve sürüklendiğini belirtmişti. Kiev, bunun dezenformasyon olduğunu bildirerek suçlamayı reddetmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi Reuters haber ajansına deniz mayınlarının “R-421-75” tipi olduklarını ve halen Ukrayna donanmasının bu tip mayınları kullanmadığını ve resmi kayıtlarında dahi bu mayınların bulunmadığını söyledi.

Aynı yetkili, sayıları 372’yi bulan bu tip mayınların önceleri Ukrayna’nın Sivastopol’daki 174’üncü mühimmat deposunda bulunduğunu belirterek, bu üssün Rusya’nın 2014’de Kırım’ı ilhakı sırasında Rus ordusunun eline geçtiğini kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da ayrıca yaptığı açıklamada, “Rusya, Ukrayna’yı kasten tahrik ederek ve uluslararası ortakları nezdinde itibarını düşürmek için 2014’de el koyduğu mayınları kullanıyor” dedi.

Londra’daki deniz nakliyat sigorta piyasasında, bölgede yüksek risk altında gördüğü deniz sahasının sınırlarını genişletince sigorta primleri önemli ölçüde arttı.

Gemicilik kaynaklarına göre, Ukrayna açıklarında beş ticaret gemisi mayınlara çarptı, bunlardan biri battı, iki denizci de hayatını kaybetti.

London P&I Club isimli gemi sigorta şirketinden yapılan tavsiye niteliğindeki bir duyuruda, “Karadeniz’de hareket halinde olan gemiler, mayınlar için gözcüler bulundurmalı ve yerel makamlardan yapılan seyrüsefer uyarılarını dikkatle izlemeliler” denildi.

Karadeniz tarım ürünleri, petrol ve petrol ürünlerinin nakliyesi için önemli bir deniz rotası. Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Türkiye, Ukrayna ve Rusya’nın Karadeniz’de kıyıları var.

VOA