Ukrayna krizi: Amerikan askerleri Romanya'ya ulaşmaya başladı

İngiltere güçleri Estonya'da

Ukrayna krizi: Amerikan askerleri Romanya'ya ulaşmaya başladı


Ukrayna krizi: Amerikan askerleri Romanya'ya ulaşmaya başladı 

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizde bir yandan diplomatik ve siyasi arenada müzakereler sürerken diğer yandan da sınırlara asker gönderilmesine devam ediliyor.

Romanya Savunma Bakanı Vasile Dincu, NATO güçlerine destek amaçlı ilk Amerika Birleşik Devletleri (ABD) birliklerinin Romanya'ya ulaşmaya başladığını açıkladı.

ABD, Rusya'nın olası bir Ukrayna istilasına karşı Polonya ve Romanya'ya yaklaşık 3 bin fazladan asker gönderiyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, yaklaşık bin kişilik bir filosunu Almanya'nın Vilseck kentinden Romanya'ya taşıyacağını açıklamış ve geçen cumartesinden itibaren Polonya'ya askerler ulaşmaya başlamıştı.

Dincu gazetecilere verdiği demeçte, "100'den fazla uzman ABD askeri, lojistik uzmanlarımızla birlikte hazırlanıyor, bu da birliklerin geri kalanının gelmesi çok uzun sürmeyecek anlamına geliyor" dedi.

Amerikan ordusundan Albay Joe Ewers ise asker gönderme kararının ABD'nin NATO ittifakına "bağlılığının göstergesi" olduğunu söyledi.

Ewers, yapılacak zorlu ve gerçekçi eğitimler sayesinde müttefiklerin "temin edileceğini", düşmanlara "gözdağı" verileceğini ve NATO ittifakını "savunmaya" hazır olacaklarını kaydetti.

İngiltere güçleri Estonya'da

Öte yandan İngiltere'ya bağlı askeri güçler, gerçekleştirilecek NATO tatbikatına katılmak üzere Estonya'ya geldi.

NATO güçleri Kırım'ın ilhakından bu yana Baltık'ta tatbikatlar yapmış olsa da, Birleşik Krallık gönderdiği asker sayısını artırmayı planlıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson bu çerçevede Typhoon savaş jetlerini ve deniz zırhlılarını Güneydoğu Avrupa'ya göndermeyi düşündüklerini açıkladı.

ABD'nin şu anda Romanya'da yaklaşık 900 askeri bulunuyor. 2004'ten beri NATO üyesi olan ülkeye Fransa yönetimi de asker göndermeyi planladığını açıklamış ve farklı ülkelerden yaklaşık bin askerin katılabileceği gelecekteki bir NATO misyonunun lider ülkesi olmayı teklif etmişti. Bu önerinin şubat ortasında yapılacak NATO savunma bakanları toplantısında görüşülmesi planlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg pazartesi günü, NATO'nun savunmasını "güçlendirmek" için Doğu Avrupa'da "daha uzun vadeli bir askeri duruş" düşündüğünü söylemişti.

euro news