Ukrayna krizi: Rusya Biden'a 'Gerilimi azaltmaya yardımcı olmuyor' diyerek tepki gösterdi

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 bin askerini konuşlandırdığı tahmin ediliyor.

Ukrayna krizi: Rusya Biden'a 'Gerilimi azaltmaya yardımcı olmuyor' diyerek tepki gösterdi


Ukrayna krizi: Rusya Biden'a 'Gerilimi azaltmaya yardımcı olmuyor' diyerek tepki gösterdi

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını söyledi. "Karşılığında ciddi bir bedel öder" dedi. Bu sözlere Kremlin'den yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Biden'ın sözlerinin durumu daha da istikrarsızlaştırdığını" söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Ukrayna'daki temaslarının ardından bugün Berlin'de Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla, yarın da Cenevre'de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bir araya gelmesi bekleniyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Biden'ın açıklamasıyla ilgili olarak, "Bu sözlerin Avrupa'da yükselen gerginliği azaltmaya düşürmeye bir katkısı olacağını düşünmüyoruz. ABD'nin yaptırım tehditlerinin Kiev'i ülkenin doğusunda yaşanan sorunu güç kullanarak çözme konusunda cesaretlendirmesinden endişeliyiz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba akşamı düzenlediği basın toplantısında, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını düşündüğünü söylemişti. Ancak Biden'a göre Putin geniş çaplı bir savaş istemiyor.

Bir gazetecinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edip etmeyeceğine dair sorusuna Biden, "Tahminim yakın zamanda harekete geçecek, bir şey yapmak zorunda" dedi.

Biden, "Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu test edeceğini düşünüyor muyum? Evet, bence bunu yapacak" yanıtını verdi. Ancak NATO içinde, Moskova'ya verilecek yanıtla ilgili farklı fikirler olduğu; Putin'in atacağı adımların büyüklüğüne göre bir karşılık verilebileceğini söyledi:

"Rusya eğer işgale kalkışırsa bundan kesinlikle sorumlu tutulacaktır. Vereceğimiz yanıt ne yapacaklarına bağlı. Sayın Putin işgalin karşılığında çok ciddi ve büyük bir bedel öder. Bunu yaptığı için pişman olacak"

Biden, Putin'in geniş çaplı bir savaşa girişmek istemediğini, bu yüzden küçük bir alanı işgal edeceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Biden'ın Rusya'nın işgal edeceği alana bağlı olarak yaptırımların büyüklüğünün değişeceğini söylemesi, küçük bir alanın işgal edilmesine göz mü yumulacak sorusunun ortaya çıkmasına neden oldu.

Bunun üzerine Beyaz Saray'dan Putin'in sözlerine açıklık getiren bir açıklama yayımlanarak Rusya'nın herhangi bir şekilde Ukrayna'nın sınırlarını geçmesi takdirinde "ciddi bir misilleme ile karşılaşacağı" aktarıldı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki'nin açıklamasında, "Eğer herhangi bir Rus askeri gücü Ukrayna sınırından ilerlerse, bu yeni bir işgal demektir ve ABD ile müttefiklerinden çok hızlı, sert ve ortak bir yanıt görür." ifadeleri yer aldı.

Rusya ise Ukrayna'yı işgal edeceği iddialarını reddediyor.

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 bin askerini konuşlandırdığı tahmin ediliyor.

Antony Blinken

KAYNAK,REUTERS

Fotoğraf altı yazısı,

Blinken Cuma günü Cenevre'de Lavrov ile görüşecek

Öte yandan yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Moskova'ya ''diplomatik ve barışçıl bir yol seçmesi'' çağrısında bulundu.

Ukrayna hükümetine destek için gittiği Kiev'de açıklamalar yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ''Umarım diplomatik ve barışçıl bir yolda kalabiliriz. Ama sonuçta karar Başkan Putin'e ait'' diyerek ekledi:

"Rusya bölgeye herhangi bir provokasyon ya da sebep olmadan asker yığıyor. Bu gücü ani bir kararla artırma yönünde planları olduğunu biliyoruz, bu da Başkan Putin'e Ukrayna'ya yönelik hızla agresif bir adım atma kapasitesi sağlıyor."

Rusya daha önce defalarca komşusu Ukrayna'yı işgal etme planı olmadığını duyurmuştu. Ancak üst düzey ABD'li yetkililer, Moskova'nın ''her an'' saldırıya geçebileceğini savunuyor.

Rusya, ortak tatbikat için Belarus'a da asker gönderdiğini açıklamıştı.

Rus askerleri

KAYNAK,BELARUS DEFENCE MINISTRY

Fotoğraf altı yazısı,

Rusya ve Belarus askerleri ortak tatbikat yapıyor.

Rusya daha önce Batılı hükümetlerden bir dizi talepte bulunmuştu. Bunlar arasında Ukrayna'nın NATO üye olmaması ve Polonya dahil ittifaka üye ülkelerdeki faaliyetlerin sınırlandırılması da var.

Batılı ülkelerle Rusya arasında geçen hafta yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanı: Ortalık kan gölüne döner

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise Batılı ülkere derhal Moskova'ya yaptırım uygulamaya başlamaları çağrısında bulundu.

BBC'nin HardTalk programına konuşan Reznikov, Rusya'nın işgalinin "ortalığı kan gölüne çevireceğini" ve Avrupa için yeni bir mülteci krizinin patlak vereceğini söyledi.

Erdoğan birkaç hafta içinde Kiev'e gidecek

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için oynayabileceği her rolü üstlenmeye hazırdır. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı (Vladimir) Zelenskiy ile görüşmek üzere Ukrayna'ya gidecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Ukrayna - Rusya gerginliğine ilişkin, "NATO-Rusya / ABD-Rusya arasındaki diyalog belirleyici olacak. Cenevre'de Lavrov ile Blinken bir araya gelecek. Gerginlik devam ediyor. Ciddi temennimiz, bizler de temasları sürdüreceğiz, gerginliğin azaltılması" açıklaması yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, sorunun çözümüne yardımcı olabilecek herhangi bir ülkenin çabalarını memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

Peskov, "Türkiye, Ukrayna'yı Minsk Anlaşmalarını uygulaması konusunda etkileyebilir ve daha önce yapılan anlaşmalara uymaya teşvik edebilirse bunu memnuniyetle karşılarız" dedi.

Peskov ayrıca temasların nerede yapılacağının ikinci planda olduğunu, önceliğin Ukrayna'yı etkilemek olması gerektiğini kaydetti.

BBC TÜRKÇE