Ukrayna krizinde son durum: Washington, Moskova, Kiev ve NATO'dan açıklamalar

NATO: Ukrayna'ya asker sevk etmeyi planlamıyoruz

Ukrayna krizinde son durum: Washington, Moskova, Kiev ve NATO'dan açıklamalar




Ukrayna krizinde son durum: Washington, Moskova, Kiev ve NATO'dan açıklamalar

Kiev yönetimi batılı ülkelerden Rusya ile müzakereleri sırasında "sağlam ve temkinli" kalmalarını istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian'la yaptığı görüşmede Ukrayna halkı arasında endişeleri artıracak ve finansal istikrarı bozacak adımlar atılmasından uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Le Drian'ın Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte 7-8 Şubat tarihlerinde Ukrayna'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

ABD'li yetkililer sıcak çatışmadan kaçınmak için diplomatik girişimlerin artırılması çağrısında bulunurken batılı liderlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek krizin şiddetini azaltmaya çalışıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la bir saati aşkın telefon görüşmesi yapan Putin herhangi bir saldırı planı olmadığını yineledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın da önümüzdeki hafta bölgeyi ziyareti öncesi Putin'le görüşmesi bekleniyor.

Buna rağmen batılı ülkeler Rusya'nın olası bir saldırısı halinde Ukrayna'nın yanında olduklarını göstermek için doğu Avrupa ülkelerinde konuşlu NATO güçlerini artırmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden Doğu Avrupa'ya az sayıda askerin sevkedileceğini açıklarken İngiltere de NATO güçlerini asker, silah, savaş gemisi ve uçaklarla iki katına çıkarmaya hazırlanıyor.

Fransa da Romanya'ya yüzlerce asker sevk etmeye hazırlanıyor.

NATO: Ukrayna'ya asker sevk etmeyi planlamıyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya muharip birlik konuşlandırmayı planlamadıklarını ancak destek sağlamaya odaklandıklarını belirtti..

Stoltenberg BBC televizyonuna verdiği mülakatta Rusya'nın Belarus'a asker ve silah sevkiyatını yakından izlediklerini dile getirdi.

Rusya NATO'dan güvenlik açıklaması talep edecek

Diğer taraftan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov NATO'nun bazı kilit güvenlik sözleri vermek isteyip istemediğini soracaklarını söyledi.

Ukrayna krizinde NATO, Rusya'nın Doğu Avrupa'daki askeri varlıklarını çekme ve Ukrayna'yı hiçbir zaman üyeliğe almama talebini reddetmiş fakat karşılıklı güveni tesis etmek için müzakereye açık olduğunu duyurmuştu.

Lavrov devlet televizyonunda yaptığı açıklamada NATO ve AGİT'e başkalarının güvenliğini tehdit edecek şekilde kendi güvenliklerini artırmama sözlerini yerine nasıl getireceklerini açıklamaları için resmi bir talepte bulunacaklarını söyledi.

Batıdan sadece sözler değil tüm Avrupa kıtasındaki güvenliği sağlayacak hukuki bağlayıcılığı olan garantiler istediklerini belirten Lavrov buna göre kendi adımlarını belirleyeceklerini vurguladı.

Ekim ayından bu yana Rusya, Ukrayna sınırı boyuna 100 binden fazla askerin yanı sıra askeri ekipman ve destek ekibi yığdı. Ayrıca bölgedeki hava ve deniz varlıklarının da sayısını ciddi bir biçimde artırdı.

Başta ABD ve diğer batılı ülkeler de Ukrayna'ya silah ve ekipman sevkiyatını hızlandırdı.

EURO NEWS