Ukrayna ordusunun Rusya savaşındaki 'son umudu' Amerikan yapımı Javelin füzesi nedir?

Ukrayna ordusu Javelinlerle Rus ordusunu durdurabilir mi?

Ukrayna ordusunun Rusya savaşındaki 'son umudu' Amerikan yapımı Javelin füzesi nedir?


Ukrayna ordusunun Rusya savaşındaki 'son umudu' Amerikan yapımı Javelin füzesi nedir?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın elindeki Javelin tank savar sayısının bazı NATO ülkelerinden fazla olduğunu açıkladı.

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Şoygu Ukrayna'nın silahlandırılmasının "akıl almaz" boyutlarda olduğunu belirtti ve "Bu silahlar savunma silahları dediler, ben Javelinleri savunma silahı gibi görmekte zorlanıyorum. Sayıları bazı NATO ülkelerinkinden fazla" ifadelerini kullandı.

Amerikan yapımı Javelin tank savar sistemleri birçok savunma uzmanı tarafından Ukrayna'nın Rusya'yı durdurabilmesi için elindeki "en büyük umut" olarak değerlendiriliyor

Javelin nedir?

ABD ordusu ve 20 ülke tarafından kullanılan bu sistem "ateş et ve unut" prensibine dayanan üçüncü nesil bir silah olarak tanımlanıyor. 4 bin metrelik etkili atış menziline ve 600-750 milimetre zırh parçalama kabiliyetine sahip bu silahlar omuzda ya da taktik araçlarda kullanılabiliyor.

Javelin füzeleri ilk olarak Irak'ın işgali sırasında Irak'a ait T-72 tanklarına karşı kullanılmış ve savaş esnasında tankları yok etmede başarılı olmuştu.

Ukrayna'nın elinde en güncel modellerin bulunup bulunmadığı konusunda da yeterli bilgi yok. Yine de ordunun son dönemde bu sistemi güncelleme çalışmalarının önemli bir referans noktası olduğuna dikkat çekiliyor.

Javelinlerin bu yıl üretime giren en yenilikçi modelinde saldırı menzilinin iki katına çıkarıldığı, sensor hassasiyetinin arttırıldığı ve hareket halindeyken saldırı kabiliyetini geliştirmek için "hızlı kilit" eklendiği belirtiliyor.

Ukrayna ordusu Javelinlerle Rus ordusunu durdurabilir mi?

Javelinlerin Ukrayna'da başarılı olabilmesi için birkaç faktör öne çıkıyor. Bu faktörlerin başında coğrafi koşullar geliyor.

Ukrayna'nın doğusu daha çok düzlüklerden oluşurken, batısı dağlık bir yapıya sahip. Javelinlerin azami düzeyde etkili olabilmesi için dağlık bölgelerin daha avantajlı olduğu belirtiliyor. Çünkü Javelin füzesini atanın kayalıklar, ağaçlar ve hatta çukurlara saklanması hedef haline gelmemesi için önemli.

Bu açıdan bakıldığında Ukrayna'nın doğusundaki arazinin Javelinlerle yapılan saldırılarda saklanma imkanını zorlaştıracağı ve bu nedenle Rus mekanize tugaylarının ilerleyişini durdurmada yeterince etkili olamayacağı sanılıyor.

Amerikan dış politikası hakkında haber ve analiz yapan The National Interest'e göre Javelinler Ukrayna ordusu için Rus ordularını tamamen durdurmak için olmasa da Rus ordusuna daha fazla zaiyat verdirme ve ilerleme hızını kesme ve hatta yön değiştirme için etkili vur-kaç saldırıları yapma olanağı sağlayabilir.

Javelinlerin etkili olabilmesi için diğer faktörler arasında ise atış menzili, nişan alırken görüntü doğruluğu ve keskinliği sayılabilir. Javelinin hedefleme sistemleri ya da yakındaki araçlarda bulunan uzun menzilli sensörleri güçlendirilmiş bir pozisyondan yaklaşan tankları kesin olara hedef alma kabiliyetine sahipse bir dizi Rus tankını imha etmeyi başarabilir.

Bu esnada her ne kadar Rus tankları da Javelin birimlerini hedefleme kapasitesine sahip olsa da bir tank topunun küçük gruplar halindeki hareketli askerleri kesin hedeflemekte zorlanabilir.

Öte yandan Rus kara kuvvetlerinin daha fazla hava üstünlüğü ve hava desteğine sahip olma ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu durumda ise Javelin füzesi fırlatarak yerini açık eden Ukraynalı askerlerin havadan öldürülme tehlikesi artıyor.

Sonuç olarak Javelinlerin Ukrayna'nın doğusunda yeteri kadar etkili olamasa da, Rus ordusu batıya doğru ilerledikçe ülkeyi savunmak için çok önemli bir koz haline gelebileceği belirtiliyor.

EURO NEWS