Ukrayna: Trump Barış Diplomasisini Devreye Sokabilecek mi?

Robert Skidelsky, Trump’ın barış diplomasisiyle Ukrayna savaşını sonlandırma potansiyelini değerlendiriyor. Batı’nın Ukrayna politikası nasıl değişiyor?

Ukrayna: Trump Barış Diplomasisini Devreye Sokabilecek mi?


Ukrayna: Trump Barış Diplomasisini Devreye Sokabilecek mi?

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

İngiliz Lordlar Kamarası üyesi ve Warwick Üniversitesi Profesörü Robert Skidelsky, Ukrayna savaşında Trump’ın ikinci başkanlık döneminin, savaşı barış diplomasisiyle sonlandırma potansiyelini değerlendirdi. Trump’ın politikaları, barış müzakerelerinin yeniden başlaması için bir fırsat sunabilir mi?

Trump’ın Seçilmesi ve Yeni Dinamikler

Kasım 2024’te Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferi, Ukrayna savaşında önemli bir değişim sinyali verdi. Batı’nın daha önceki yaklaşımı, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarını geri alması için sınırsız destek sağlamak üzerine kuruluydu. Ancak Trump’ın liderliği, bu stratejiyi aktif barış diplomasisi lehine değiştirme vaadini beraberinde getirdi.

Trump yönetimi, Ukrayna’yı diplomatik müzakereler yoluyla Rusya ile bir ateşkese yaklaştırmayı planlıyor. İlkbahara kadar bir ateşkes sağlama ihtimali konuşulurken, Trump’ın barış diplomasi anlayışı ölüm makinesini durdurmaya odaklanıyor.

Diplomasi Neden Başarısız Oldu?

Robert Skidelsky, savaşın başlamasından önce diplomasiye başvurulmamasını ve savaş sırasında barış müzakerelerinin etkisiz kalmasını eleştirdi. Diplomasi, çıkar çatışmalarını çözmekte etkili olsa da değer çatışmaları karşısında yetersiz kalıyor. Ukrayna’daki savaş, iki farklı ahlaki hikayenin çatışmasının bir sonucu olarak görülüyor.

Skidelsky, 2022’de NATO’ya Rusya ile yeni bir güvenlik anlaşması yapması çağrısında bulunduğunu ve barışın gecikmesinin gereksiz acılara yol açtığını belirtti. “Barışa ulaşmak için neden bu kadar çok can kaybı yaşanması gerekti?” sorusunu gündeme taşıdı.

Rusya ve Batı’nın Çelişen Hikayeleri

Putin’in savaş gerekçeleri arasında NATO’nun doğuya genişlemesini önleme ve Ukrayna’daki Rus nüfusunu koruma iddiaları yer aldı. Ancak Batı, bu iddiaları düzmece olarak nitelendirerek Rusya’nın eski topraklarını geri alma girişimi olarak değerlendirdi.

Skidelsky, Rusya’nın güvenlik endişelerinin Batı tarafından göz ardı edildiğini savunuyor. NATO’nun genişleme politikalarının Rusya’daki geleneksel korkuları tetiklediğini ve bu durumun Batı ile Moskova arasında güven bunalımını derinleştirdiğini vurguladı.

Barış Umudu

Batı’nın Ukrayna’yı koşulsuz destekleme politikası, savaşın uzamasına neden oldu. Robert Skidelsky, Ukrayna’nın Mart 2022’de Rusya ile barış görüşmelerine devam etmesini engelleyen faktörlerden birinin Batı’nın “ne gerekiyorsa” destek vaatleri olduğunu söyledi.

Trump’ın pragmatik diplomasi anlayışı, savaşın sona ermesi için bir umut ışığı olabilir. Skidelsky, barışın ahlaki bir hedef olduğunu vurgulayarak, “Barışın sağlanması, savaş yanlısı siyasetçilerin retoriğini alt edebilir,” dedi.

www.yerelgundem.com