Ukrayna'dan Polonya'ya geçen mültecilerin sayısı 2 milyonu aştı
Putin Erdoğan'a Zelenskiy'le görüşebileceğini söyledi, taleplerini sıraladı
Ukrayna'dan Polonya'ya geçen mültecilerin sayısı 2 milyonu aştı
Polonya'da Sınır Muhafızları, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'dan Polonya'ya geçen mülteci sayısının 2 milyonu geçtiğini duyurdu. Gelişmeleri canlı sayfamızda aktarıyoruz.
Ukrayna'dan Polonya'ya geçen mülteci sayısı iki milyonu aştı
Adam Easton
BBC Varşova Muhabiri
Kuruluş, iki milyon sayısının dün Türkiye saatiyle 11:00'de geçildiğini bildirdi ve mültecilerin büyük oranda kadınlar ve çocuklar olduğunu açıkladı.
Varşova Üniversitesi Göz Araştırmaları Profesörü Maciej Duszczyk'e göre 500 binden fazla mülteci Polonya'dan ayrıldı.
Çoğu mültecinin de Varşova ve Krakow gibi büyük kentlere gittiği kaydedildi.
BBC'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşme hakkında edindiği bilgilere göre Putin, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin de Kırım gibi Rusya'ya katılmasını istiyor. Putin ayrıca Zelenskiy ile yüz yüze görüşebileceğini de ifade etti.
Russia Today'in İngiltere'deki yayın lisansı iptal edildi
Ofcom'un açıklamasında"Russia Today'in lisans sahibi ANO TV Novosti'nin, İngiltere'de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık" denildi.
Russia Today'den yapılan açıklamadaysa, "Ofcom, İngiliz hükümetinin bir aracından başka bir şey olmadığını gösterdi" denildi.
Kanal geçtiğimiz günlerde, Avrupa Birliği'nin koyduğu yasak nedeniyle İngiltere'deki yayın platformlarından kalkmıştı.
Kiev'de vurulan bir füzenin enkazı binaya düştü: 1 ölü, 4 yaralı
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de havada vurulan bir füzenin enkazının, kentin kuzeyindeki bir binaya düşmesi sonucu bir kişinin öldüğü, dönt kişinin de yaralandığı açıklandı.
Acil durum yetkilileri, Podilskyi semtindeki dört katlı binadan 12 kişinin kurtarıldığını, 98 kişinin de tahliye edildiğini belirtti.
Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko'nun paylaştığı fotoğraflarda, ağır hasarlı binadaki alevlerle mücadele eden itfaiyeciler görülüyor. Geraşenko, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı: Toplam 14.200 Rus askeri öldürüldü
Ukrayna'daki Rus işgali 23. gününe girerken, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Facebook'taki günlük güncellemesinde, çatışmaların başlangıcından bu yana 14.200 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.
Rusya ise son olarak 3 Mart'ta yaptığı güncellemede 498 askerinin öldüğünü duyurmuştu.
Bu arada AB'li yetkililer ise dün Rus asker kaybının 7 binin çok üzerinde olabileceğini, 14 bin askerin de yaralandığını açıklamıştı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı ayrıca, 450 tank, 93 uçak, 112 helikopter ve 43 uçaksavar sisteminin tahrip edildiğini savundu.
BBC bu iddiaları bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.
Lviv havaalanı yakınlarındaki bina vuruldu, ölü ve yaralı olmadığı belirtiliyor
Rus güçlerinin, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde, havaalanı yakınlarındaki bir uçak bakım tesisinin hedef aldığı belitildi.
Bölgeden gri dumanlar yükselirken, Belediye Başkanı Andriy Sadovyi Telegram kanalında yaptığı açıklamada birkaç füzenin isabet ettiği binada şu ana kadar ölen ya da yaralanan olduğu bilgisi gelmediğini söyledi.
Binanın, bir uçak bakım alanı olduğu kaydedilirken, Sadovyi binadaki çalışmaların daha önce durdurulduğunu bildirdi.
Lviv ülkenin batısındaki en büyük kent ve gözde bir turist mekanı. Polonya sınırına 70 kilometre mesafedeki kent şimdiye dek büyük ölçüde saldırıya uğramamıştı.
Avustralya ve Japonya, Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı
Avustralya, Rus milyarderler Oleg Deripaska ve Viktor Vekselberg ile 11 Rus banka ve devlet kurumunu yaptırım listesine ekledi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, yaptığı açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nı da yaptırımlar listesine ekleyerek devlet tahvili ihraç eden bütün kurumların yaptırım listesine alınmış olduğunu belirtti.
Japonya da 15 Rus ve dokuz kuruma daha yaptırım kararı aldı.
Steve Rosenberg
Rusya Editörü
Rusya iki haftadır Ukrayna'da ölen askerlerinin sayısını güncellemese de ülke genelinde askerler için cenaze törenleri düzenlenmeye devam ediyor. BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg'in haberi.
Nidale Abou Mrad
BBC Dünya Servisi
Avrupa şu anda doğal gazının yaklaşık yüzde 45'ini ve petrolünün dörtte birinden fazlasını temin ettiği Rusya'yla karşı karşıya. Dolayısıyla enerji güvenliğiyle ilgili endişeler arttı. Peki, bu korkular Avrupa'nın tahmin edilenden daha önce yeşil enerjiye geçişini sağlar mı?
İngiltere: Rus askerlerinin gıda ve benzin gibi temel ihtiyaçları eksik
İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna’daki saldırı gücünü korumakta zorlandığını açıkladı.
Bakanlık’ın raporuna göre lojistik sorunlar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin güç kaybetmesine yol açıyor.
Askerlerin ilerlemekte zorluk yaşaması yüzünden öndeki güçlere gıda ve benzin gibi temel ihtiyaçları ulaştıramadığı öne sürüldü.
Ukrayna’nın sürekli karşı saldırıda bulunmasının Rus askerlerini arz hatlarını korumaya ittiği belirtildi.
Daha önce ABD de Rusya’daki askerlerin Ukrayna’daki ilerleyişinin donduğunu dile getirmişti.
Mariupol'de mahsur kalan Türk vatandaşlarından 65'i tahliye edildi
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Ukrayna'nın Mariupol şehrinde, savaş nedeniyle mahsur kalan Türk vatandaşları ve yakınlarından 65'i tahliye edildi.
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 100'den fazla kişinin bu kentte mahsur olduğunu söylemişti.
Lviv'de Ukraynalı mevkidaşı ile bir arayan gelen Çavuşoğlu, bu konuda görüşmeler sürdüğünü açıklamıştı.
Şehirdeki Türk vatandaşları ve ailelerinin büyük bir bölümü Kanuni Sultan Süleyman Camii'nde, bir kısmı da evlerinde bekliyordu.
Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Mariupol'de yüz binlerce sivilin daha mahsur olduğunu aktarıyor.
Örgüt, şehirdeki sivillerin yemek, su ve ilaç gibi en temel ihtiyaçlara erişimde sorun yaşandığını belirtiyor ve taraflara insani koridor için ateşkes çağrısı yapıyor.
Şehirde geçtiğimiz günlerde insani koridor amaçlı ilan edilen ateşkesler bozulmuş, bu konuda taraflar birbirini suçlamıştı.
Erdoğan - Putin görüşmesi: BBC'nin öğrendiğine göre, Putin Ukrayna'nın doğusundaki tartışmalı bölgeyi de talep ediyor
BBC’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşme hakkında edindiği bilgilere göre, Putin, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin de Kırım gibi Rusya’ya katılmasını istiyor.
BBC’den John Simpson’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin’in Erdoğan’a dile getirdiği dört talebin üzerinde anlaşılabilir olduğunu aktarıyor.
Bunlar arasında, Ukrayna’nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO’ya üye olmayacağını açıklaması gibi bilinen maddeler bulunuyor.
Putin’in ülkenin “nazi düşüncesinden arındırılması” olarak adlandırdığı bir madde anlaşma talepleri arasında yer alıyor. Bu madde, Ukrayna’da Rusça’nın kullanımının koruma altına alınmasını kapsıyor.
Ancak Simpson bu maddeler sonrasında tartışmalı talepler geldiğini aktarıyor.
Buna göre, Putin Doğu Ukrayna’nın bir bölümünün Rusya’ya katılmasını ve Zelenskiy’nin Kırım’ın Rusya toprağı olduğunu kabul etmesini istiyor.
İbrahim Kalın, Putin’in, bunların ancak Zelenskiy ile yüz yüze konuşarak çözülebileceğini söylediğini de aktarıyor.
Volodimir Zelenskiy böyle bir görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.
John Simpson, Kalın’a Vladimir Putin’in sesinin nasıl geldiğini sorduğunu ve “normal, net bir ses tonuyla” konuştuğunu söylediğini aktarıyor.
Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki lideri İstanbul veya Ankara'da bir araya getirmeyi teklif etti.
Aynı açıklamada, Erdoğan'ın Putin'e "bazı konular üzerinde uzlaşıya varmanın liderler düzeyinde görüşmeler gerektirebileceğini" ifade ettiği aktarıldı.
Batılı yetkililer, Rusya'nın durakladığını söylüyor
Paul Adams
BBC Muhabiri
Batılı yetkililer, Ukrayna'daki durumda kayda değer bir değişiklik olmadığını, Ukrayna'nın Rusya ile duraklama noktasına kadar çatışmasının mümkün olduğunu ifade ediyor.
Basın açıklamasında konuşan bir yetkili, "Rus birliklerin ufak ilerlemeler katettiğini görüyoruz ama henüz stratejik bir atılımları olmadı" dedi ve devam etti:
"İşgal, Rusya'nın planladığı gibi gitmemekle beraber çok daha ağır bir hal aldı ve bunun bile durakladığına şahit oluyoruz."
Yetkililer 7 bin Rus askerin hayatını kaybettiği tahminlerinin doğru olabileceğini ifade etti, Putin'in bu noktadan sonra ne tür bir karar vereceğinin önemli olduğunu söyledi.
Yetkililer aynı zamanda şu noktalara değindi:
- Rus savaş uçakları, Ukrayna savunmasına karşı çok dikkatli hareket etmek durumunda
- Rusya, asker takviyesi yapmayı planlamıyordu, bu da Rusya'nın ne kadar zorlandığının göstergesi
- Rus birlikleri arasında moraller çok düşük
Rusya'nın savaş çıkarlarını gözden geçirmesi konusunda yetkililer henüz bir fikirleri olmadığını belirtti.
Öte yandan yetkililer, Ukrayna'nın da ağır kayıplar yaşadığını ve "ne kadar dayanabileceğinin" belli olmadığının altını çizdi.
Barış müzakereleri konusunda ise yetkililer her iki tarafın da çok ciddi şekilde yaklaştığını, ancak arada henüz katedilecek çok mesafe olduğunu ifade etti.
Batılı yetkililer, Rusya'nın durakladığını söylüyor
Paul Adams
BBC Muhabiri
Batılı yetkililer, Ukrayna'daki durumda kayda değer bir değişiklik olmadığını, Ukrayna'nın Rusya ile duraklama noktasına kadar çatışmasının mümkün olduğunu ifade ediyor.
Basın açıklamasında konuşan bir yetkili, "Rus birliklerin ufak ilerlemeler katettiğini görüyoruz ama henüz stratejik bir atılımları olmadı" dedi ve devam etti:
"İşgal, Rusya'nın planladığı gibi gitmemekle beraber çok daha ağır bir hal aldı ve bunun bile durakladığına şahit oluyoruz."
Yetkililer 7 bin Rus askerin hayatını kaybettiği tahminlerinin doğru olabileceğini ifade etti, Putin'in bu noktadan sonra ne tür bir karar vereceğinin önemli olduğunu söyledi.
Yetkililer aynı zamanda şu noktalara değindi:
- Rus savaş uçakları, Ukrayna savunmasına karşı çok dikkatli hareket etmek durumunda
- Rusya, asker takviyesi yapmayı planlamıyordu, bu da Rusya'nın ne kadar zorlandığının göstergesi
- Rus birlikleri arasında moraller çok düşük
Rusya'nın savaş çıkarlarını gözden geçirmesi konusunda yetkililer henüz bir fikirleri olmadığını belirtti.
Öte yandan yetkililer, Ukrayna'nın da ağır kayıplar yaşadığını ve "ne kadar dayanabileceğinin" belli olmadığının altını çizdi.
Barış müzakereleri konusunda ise yetkililer her iki tarafın da çok ciddi şekilde yaklaştığını, ancak arada henüz katedilecek çok mesafe olduğunu ifade etti.
İtalya hükümeti, Mariupol'da bombalanan tiyatroyu yeniden inşa etmeye hazır olduğunu söyledi
İtalya hükümeti, Ukrayna'nın kuşatma altına alınan Mariupol kentinde Rus birlikleri tarafından bombalanan tiyatroyu yeniden inşa etmeye hazır olduğunu açıkladı.
İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini kabine toplantısının ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya tiyatroyu yeniden inşa etmek için gerekli tüm desteği verme teklifim kabine tarafından kabul edildi. Dünyadaki tüm tiyatrolar insanlığa aittir" ifadelerini kullandı.
Ukrayna, dün ülkenin güneyindeki Mariupol şehrinde sivillerin sığınak olarak kullandığı tiyatro binasının Rusya tarafından bombalandığını bildirdi.
Rus haber ajansı RIA, Rusya Savunma Bakanlığı'nın tiyatro binasına hava bombardımanı yapılmasıyla ilgili iddiaları reddettiğini söyledi.
Social embed from twitter
Mariupol'den şimdiye kadar 30 bin kişi tahliye edildi
Reuters'ın haberine göre, Mariupol yetkilileri şehirden şimdiye kadar 30 bin kişinin tahliye edildiğini bildirdi.
Rusya güçleri tarafından kuşatma altına alınan liman kentinde halen 350 binden fazla kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.
Ukraynalı yetkililer şehirde kalanların geçtiğimiz iki hafta boyunca ısınma, elektrik ve sudan çoğunlukla mahrum bırakıldığını ekliyor.
Reuters, şehrin kuzeyine doğru uzun araç kuyruklarının oluştuğunu, bazı arabaların camlarında Rusça "çocuk" yazan uyarılar bulunduğunu belirtiyor.