Ukraynalı göçmenler Almanya’ya nasıl uyum sağlıyor?
Halk göçmenlere nasıl davranıyor?
Ukraynalı göçmenler Almanya’ya nasıl uyum sağlıyor?
Rusya’nın işgalinin ardından ülkesini terk eden Ukraynalıların önemli bir kısmının ilk durağı önce Polonya ardından Almanya oldu. Ülkelerinin geleceğiyle ilgili belirsizlik sürerken, Ukraynalı göçmenlerin Almanya’ya uyum sağlama çabaları da sürüyor.
Ukrayna'dan ayrılıp Berlin’e yerleşen Tetiana Chepeliova, daha önce muhasebecilik yaparak geçimi sağlıyordu.
Kendisi dahil 16 Ukraynalı kadınla birlikte başkentteki bir dil kursunda Alman dilini öğrenmeye çalışan 47 yaşındaki Chepeliova, Avrupa Birliği ülkelerine giden 1 milyonu aşkın göçmenden biri.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ülkesine gelen yeni göç dalgasının özellikle yerel yönetimleri zor durumda bıraktığını belirterek, durumu ‘gergin’ olarak tanımladı.
Bununla birlikte 2015 yılında Suriyeli göçmenlerin ülkeye gelişinde aşırı sağcı göçmen karşıtlarının yaptığı protestolar bu kez Almanya’da fazla yaşanmadı.
Almanya Federal Göç ve Göçmenler Kurumu’nda görevli Benjamin Beckmann için Ukraynalı göçmenleri en fazla rahatsız eden konuların başında ülkelerin geleceğiyle ilgili süren belirsizlik oluşturuyor.
Beckmann, çoğunluğu kadın ve çocuk olan bu göçmenlerin savaş bittikten sonra ülkelerine geri dönüp dönmeyeceği konusundaki belirsizliğin hem hükümet hem de bu kişiler için ciddi endişe kaynağı yarattığı görüşünde
Diplomalar tanınmıyor
Chepeliova diğer Ukraynalı göçmenlerle birlikte günlük yaşantısı sürdürebilmek için dil eğitimi alan göçmenler arasında.
Günde üç saatten oluşan kurs, 9 ay boyunca Ukraynalı göçmenler için ücretsiz.
AFP'nin sınıfı ziyareti sırasında öğrenciler, bir doktora gittiklerinde kendilerini Almanca konuşarak nasıl kısaca ifade edebileceklerinin yöntemini öğreniyordu.
Burada ders veren öğretmen Petra Schulte, sadece biri erkek olan öğrencilerinin oldukça “motive” ancak önemli ölçüde “korku ve gerginlik” içinde olduklarını belirtiyor.
Öğrencileri arasında, diş hekimi, doktor, makina mühendisi, hemşire ve piyano öğretmeni gibi mesleklerden göçmenler olduğunu kaydeden Schulte, “Bu insanlar meslek sahibi, yıllarca çalışmış kişiler. Ancak aniden onların diplomaları tanınmıyor ve kendi mesleklerini yapamıyorlar.” diyerek belirli bir kariyer sahibi öğrencilerinin kaygılarını bir anlamda özetliyor.
Ukraynalı göçmenler ülkelerine geri dönecek mi?
Ukrayna’nın Herson kenti Rus işgal kuvvetlerinin eline geçince yaşadığı kenti terk eden Chepeliova, bir daha ülkesine geri dönmek istemiyor ve geleceğini artık Almanya’da görüyor.
Chepeliova, “Burası benim için en iyi yer, Almanlar bizi oldukça iyi karşıladı.” diyerek duygularını ifade ediyor.
Chepeliova’nun 12 yaşındaki oğlu ilk başlarda Almanca öğrenimi konusunda zorluk çekmesine rağmen hafta sonu da ilave dersler almasıyla birlikte artık çekinmeden bu ülkenin dilini konuşmaya başlamış.
Bununla birlikte kurstaki kadınların önemli bir kısmı sevdiklerini ve yakınlarını geride bıraktıkları için savaş bitince ülkelerine geri dönmeyi planlıyor.
Alman öğretmen, “Bu kadınların hiç biri burada ev kadını gibi yaşamaktan hiç mutlu değiller.” diyerek göçmen kadınların endişelerini ve korkularını dile getiriyor.
Almanca dil öğretmeni bu kadınların mesleklerini yapmak yerine evlerinde dönüp, sadece ev kadını olma ihtimalinin kendini üzdüğünü gizlemiyor.
Ukraynalı göçmenler için Avrupa’nın en güçlü ekonomisine sahip Almanya’daki belirsizlik sürerken, dil öğretmenine göre, bu kişilere yardım etme arzusunun azalmaması da yine önemli bir gelişme.
EURO NEWS