Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Derneği Genel Merkezini ziyaret etti
Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasıyla gelecek dönemde ne gibi ortak projelere imza atılabilir?
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Derneği Genel Merkezini ziyaret etti
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar bugün Kırım Derneği Genel Merkezini ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Büyükelçi Bodnar, ataları Kırım’dan göç ederek Türkiye’ye yerleşen Kırım Tatar kökenli vatandaşlardan müracaatları kabul edilenlerin “Ukrayna Diaspora Kimliği”ni takdim etti. Ziyarette gerçekleştirilen toplantıda, ayrıca yeni dönem için planlanan çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. QHA’ya açıklamalarda bulunan Büyükelçi Bodnar, “Her şeyden önce Ukrayna Diaspora Kimliği, Kırım Tatarlarının Ukrayna’ya ait bir topraktan geldiklerini ispat etmektedir. Tabii ki, bu kimlik sahipleri Ukrayna’yı daha rahat bir şekilde ziyaret edebilir. Aynı şekilde Kırım’ı da işgalden kurtulduktan sonra rahatça ziyaret edebilirler. Kırım Tatarları ülkelerimizin gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyor, ileride de Kırım’ın işgalden kurtarılmasında yardımcı olacağını düşünüyorum.” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 3 Kasım 2021 tarihinde güven mektubunu sunarak yeni görevine resmen başlayan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Derneği Genel Merkezine ilk ziyaretini bugün gerçekleştirdi. Genel Merkez binasındaki toplantıya, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Derneği Eski Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mine İmrak, Kırım Derneği Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Ali Olgun Boydak, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinden; Ülkü Aksel, Murat Batur, Sinan Gündemir katıldı.
Büyükelçi tarafından ziyaret kapsamında; “Yabancı Ülkelerde Yaşayan Ukraynalıların Hukuki Durumu” hakkındaki Ukrayna Kanunu uyarınca ataları Kırım’dan göç ederek Türkiye’ye yerleşen ve “Yurtdışında Yaşayan Ukraynalı Kimliği” ya da kısa adıyla Ukrayna Diaspora Kimliği almaya hak kazanan çok sayıda adayın kimlikleri derneğe teslim edildi. Büyükelçi Bodnar, Kırım Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mine İmrak’ın diaspora kimliğini, diğer kimlikleri de temsilen takdim etti. Kırım Tatarlarına verilen kimliklerin karar komisyonunda 4 yıl süre görev aldığını belirten Bodnar, kimliklerin onay sürecine dair bilgilendirmelerde bulundu ve bu süreci devam ettirmeye kararlı olduklarını kaydetti.
Kırım Derneğine ziyaret gerçekleştiren Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar QHA’nın sorularını yanıtladı. QHA’nın Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ile gerçekleştirdiği röportajın tamamı:
Sayın Büyükelçi, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin bir çok boyutu var. Askeri, savunma, ekonomi ve Kırım Tatarları. Büyükelçi olarak gelecek dönemde ne gibi planlarınız var, sizin görev döneminizde hangi konulara ağırlık verilecek?
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar: Ukrayna-Türkiye stratejik ilişkileri çok önemlidir. Benim görevlerimden biri de bu ilişkilerin siyasi boyutunu devam ettirmek uygulamada da bunu göstermek. Önümüzde iki ülkenin cumhurbaşkanlarının katılacağı 10. Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi toplantısı ve yine yakın aylar içerisinde Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanları ile Savunma Bakanlarının “Quadriga” formatındaki toplantısı olacak. Türkiye ve Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması hazırlıklarına da ayrıca önem veriliyor. Diğer yandan Savunma Sanayi teşkilatlarının organizasyonlarına da büyük önem veriliyor. Bu alanda iki ülke birbirini tam anlamıyla tamamlıyor, rekabet ise kesinlikle yok. Bu da her iki ülkenin de savunmasını korumak anlamına geliyor ve her iki ülkenin de ekonomik gelişmesini sağlamanın unsurudur. Türkiye’ye Ukrayna’nın egemenliğini desteklediği ve Kırım’ın işgalini tanımadığı için müteşekkiriz.
Bizim Türkiye ile işbirliğimizin bir başka önemli unsuru da Kırım Tatarlarına yardım sağlamaktır. Bunlardan biri de Kırım’dan çıkan Kırım Tatarlarına konut inşa etmek, Rusya hükumetine esir düşen vatandaşlarımızı kurtarmak ve Kırım Tatarları başta olmak üzere Kırım’ın sorunlarını dile getirmektir. Bu bağlamda Kırım Platformunu oluşturduk. Türkiye’nin de bu platformun kuruluşundan bu yana destekleyicilerinin başında gelmesinden çok memnunuz. Eminiz ki; bu platforma katılan ülkeler, diplomatik yollarla Kırım’ın işgalden kurtarılmasına büyük katkı sağlayacaklar.
Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde Kırım Tatarları önemli bir konu başlığı. Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasıyla gelecek dönemde ne gibi ortak projelere imza atılabilir?
Bugün tam olarak bunu konuştuk. İlk olarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne ilişkin bir ortak program düzenleyeceğiz. Bu etkinliği düzenleme konusunda beraber çalışıyoruz. Aynı zamanda 16-20 Aralık 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan kermes kapsamında da katılımımız bekleniyor. Aynı zamanda konsere katılmak üzere Ukrayna’dan bir ekip gelecek. Seneye de Kırım’daki gerçek durumu Türk toplumuna aktarabilmek için bir dizi etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz. Bizim hem Türkiye’deki derneklerle hem de Ukrayna’daki Milli Meclisle (KTMM) yakın temaslarımız var. İnanıyorum ki; Kırım Tatarları ülkelerimizin gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyor, ilerde de Kırım’ın işgalden kurtarılmasında yardımcı olacağını düşünüyorum.
Aynı zamanda siyasi boyutun dışına çıkarak insanları unutmamız, onlara yardım etmemiz lazım, bunların başında da eğitim ve sağlık konusu gelmektedir. Bilindiği üzere Ukrayna’da Kırım Tatar dilini yaygınlaştırmaya yönelik bazı yasalar kabul edildi. Bu noktada Türkiye’nin belli projelerde katkı sunacağını düşünüyoruz.
Benim için hem şahsi olarak hem de genel anlamda büyükelçilik görevini yürütmek çok önemlidir. Şunu da anlıyorum ki; Türkiye ile işbirliği yaparak Ukrayna daha güçlü olabilir. Bu sadece savunma alanında değil, insani boyutta olan anlaşmalarımız, kültürel projeler daha çok insanları kapsayan projelerdir. Örneğin turizme bakacak olursak Ukrayna, Türkiye’yi ziyaret eden turist sıralamasında en başta yer alıyor. Umuyoruz ki bu rakamlar seneye 2 milyona ulaşacak. Aynı şekilde Ukrayna’yı ziyaret eden Türkiye vatandaşlarının sayısı da artıyor. Ukrayna’daki Türk iş adamlarının da sayısı gün geçtikçe artıyor. Kültürel değişimlere; örneğin kültür günleri gibi etkinliklere, projelere daha çok önem verirsek bu seviyenin daha da yukarılara çıkacağına inanıyorum. Çok fazla perspektifimiz var, hepsini şimdiden söylemeyeyim, ilerisi için sürprizlerimiz kalsın.
Ukrayna Diaspora Kimliğinin önemi hakkında neler söylemek istersiniz?
Her şeyden önce Ukrayna Diaspora Kimliği, Kırım Tatarlarının Ukrayna’ya ait bir topraktan geldiklerini ispat etmektedir. Tabii ki, bu kimlik sahipleri Ukrayna’yı daha rahat bir şekilde ziyaret edebilir. Aynı şekilde Kırım’ı da işgalden kurtulduktan sonra rahatça ziyaret edebilirler. Aynı zamanda, Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarının çocuklarının Ukrayna’da eğitim almaları söz konusu olursa bu kimlik sayesinde açılan kontenjan ile daha rahat eğitim alabilirler. Bu kimlik sahiplerinin Ukrayna’ya daha rahat seyahat edeceklerini ve kendilerini evlerinde gibi hissetmelerine vesile oalcağına eminim.
Toplantıya ilişkin QHA’ya değerlendirmelerde bulunan Mükremin Şahin, sayın büyükelçinin bugün ilk kez derneği ziyaret ettiğini belirterek, “Ukrayna ve Türkiye’nin son zamanlarda pek çok yönden ilişkileri oldukça gelişti. Kırım Tatarlarıyla da Ukrayna’nın ortak çalışarak çözmesi gereken çok fazla ortak problemi var.” dedi. Büyükelçinin ziyareti ile güzel ve samimi bir görüşme gerçekleştiğini ifade eden Şahin, büyükelçilik ve dernek bünyesinde birlikte gerçekleştirilecek programların değerlendirmesinin yapıldığını kaydetti. Şahin, “Dernek faaliyetleri açısından gelecek ay çok yoğun bir programımız var, büyükelçimizi de bu konuda bilgilendirdik. Faaliyetlerimizi önümüzdeki süreçte nasıl yapacağımız konusunda görüş alışverişinde bulunduk, özellikle kültürel çalışmalarımızla ilgili çok sayıda projelerimiz var bunları ele aldık. Bu ziyaret de geleceğe yönelik çalışmalarımıza da vesile olacak.” diye konuştu.
Ukrayna Diaspora Kimliği hakkında da açıklamalarda bulunan Şahin şunları kaydetti:
“Diaspora Kimliği konusu yeni bir konu. Eskiden sadece etnik Ukrainlere verilen bir belge idi. Yeni olduğu için de tam çerçevesi ve tanımı yapılmadı henüz. Fakat önümüzdeki süreçte ise askerlik ve seçme seçilme hakkı haricinde bir Ukrayna vatandaşının sahip olduğu birtakım haklara bu kimliği olan insanlar da sahip olacak. Bu durum aynı zamanda önümüzdeki süreç içerisinde Ukrayna eğer çifte vatandaşlığı kabul ederse, çifte vatandaşlık için de bir vesile ve öncelik olacak bir kimlik bu. Dolayısıyla bu kimlik yeni. Eskiden sadece Amerika’daki, Kanada’daki etnik Ukrainlere verilen bir şeydi. Kırım Tatarlarına verilmesi de derneğimizin öncülüğünde oldu. Uzun bir müracaat sürecinden sonra alınan bu kimlik için diasporamızdan yoğun bir ilgi var.”
Ukrayna Diaspora Kimliği’ni Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’dan teslim alan Kırım Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mine İmrak, şunları ifade etti:
“Ukrayna Diaspora Kimliği aslında çok önemli ve stratejik bir kimlik. Kimliğin hem sosyal, hem siyasal, ekonomi, eğitim ve kültür-sanatla ilgili birçok yansıması olacağını düşünüyorum. Ukrayna Diaspora Kimliğinin bence anlamı çok büyük. Yeni bir uygulama olmasına rağmen bu kimliğin sosyal, siyasi alanda yansımaları olacağı da açık. Beni en çok ilgilendiren kısmı ise sosyal kısmı. Aynı zamanda bizim atalarımızla bağ kurmamızı sağlayan bir kimlik oldu bu. Atalarımızın doğduğu toprakların sınırları o zamanlar çok farklıydı, nereden geldiğimiz ve ne olduğumuz bu geçen zaman zarfındaki köklerimizle köprülerimizi de bu kimliklerle sağlayacağımızı düşünüyorum. Kendi kimliğimizi elbette biliyoruz ancak bu kimliğe sahip olarak ata topraklarımızın neresi olduğunu, Ukrayna devletinin asli unsurlarından olduğumuz resmiyet kazanmış oldu, bu açıdan oldukça önemli. Diğer yandan Türkiye ve Ukrayna arasındaki bağı geliştirmek anlamında da katkısının çok olacağını düşünüyorum. Derneğimize ziyarette bulunan yeni atanan büyükelçimizin Kırım Tatarlarıyla ilgili yapacağı çalışmaları kendi ağzından duymak bizleri son derece mutlu etti.”
QHA