Ukrayna’nın Gözdesi Karpatlar’da Hayat

Sevgili Caner, niye Karpatlar?

Ukrayna’nın Gözdesi Karpatlar’da Hayat


Ukrayna’nın Gözdesi Karpatlar’da Hayat (Röportaj)

Ukrayna’nın gözdesi Karpatlar’da yaşayan ve ailesiyle birlikte butik bir otel işleten Caner Acemoğulları ile Mikuliçin’deki evlerinde buluştuk. Hem Karpatlar’ı konuştuk, hem de bu bölgedeki turizmden, günlük hayata dair detaylara kadar çeşitli konulara değindik.

Birkaç aile ile birlikte kış ve kayak tatili için Karpatlar’da bulunuyorduk. Hangi bölgeye gideceğimiz konusunda çeşitli görüşler de vardı. O nedenle gerek bölge, gerekse kalacak yer konusunun ayarlanmasına bu sefer ben karışmadım. Sonra bir baktım ki tam da Bukovel Türk Otel’in yanındaki evi tutmuşlar. Caner Acemoğulları ile yine birkaç sene evvel Bukovel’e gittiğimizde görüşüp, tanışmıştık. Bununla birlikte üçüncü kez ziyaret etmiş oldum. Otellerinde kalmak henüz kısmet olmadı. Biz genelde yüksek sezonda hızlı karar alıp gittiğimiz için o dönemlerde dolu oluyordu. Kaldığımız sürede komşu olduğumuz için 2 akşam uzun uzun oturduk ve sohbet ettik. Onun gözünden Karpatlar, Ukrayna’da yaşam, Türk toplumu gibi konulardan bahsettik.

Sevgili Caner, niye Karpatlar?

Eş durumundan dolayı buradayım. Antalya’da tanıştık, 6 yıldan beri Karpatlar’da Mikuliçin’de yaşıyoruz. 

Soğuk değil mi? Hele ki Antalya sonrasında.

Antalya’nın sıcağından sonra çok fark etti tabi; yüksek derecede sıcaklıklar sonrasında eksilerin yaşandığı bir coğrafyaya geldim. Ama şunu fark ettim ki çok temiz bir havası var, insan burada kolay kolay yaşlanmaz.

Valla ne yalan söyleyeyim, bunu defalarca da farklı ortamlarda ifade ettim, Ukrayna’da yaşanacak en iyi bölge. İnan, Kiev dışında hiçbir şehri beğenmiyorum ülkede. Ama Karpatlar’ın yeri başka. Sen ne dersin bu konuda? 

Ben çok memnunum burada yaşamaktan. Keyif alıyorum. Hatta Antalya’ya ailemi ziyaret ve işlerim için gittiğimde bile çok fazla duramıyor ve çabucak geri dönüyorum.

Otelin adında Türk geçmesi konusunda çevrenden ya da gelen müşterilerden olumlu ya da olumsuz tepki alıyor musun? Türk ve Türkiye algısı nasıl buralarda?

Yoo hayır. Çevremizden hiç tepki olmadı. Hatta bayrağı gördükleri zaman olumlu tepkiler bile aldım. Türkiye’yi seviyorlar.

Evet bizimkiler de bayrağı görünce, şaşırmışlar ve bana ayrı ayrı sordular. Dedim arkadaşım yaşıyor orada. Şaşırdılar biraz. Bize Bukovel Türk Otel’den kısaca bahseder misin? Kaç oda var, nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

12 odamız var, 26 misafir alabiliyoruz. Ahşap ve çevre dostu bir bina. Butik otel. Odalar 2, 3 veya 4 kişilik. Bütün odalarda tuvalet ve banyo mevcuttur. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahildir. Aile işletmesi olarak ev sıcaklığı vermeye gayret ediyoruz.

Müşterilerin ağırlıklı kimlerden oluşuyor? Türkler ne yoğunlukta? 

Son dönemde 50-50 Ukraynalılar ve Türkler diyebilirim. Gruplar olabildiği gibi bireysel olarak gelenler de oluyor.

Peki insanlar neden Karpatlara geliyorlar?

Karpatlar’da yılın 10 ayı turizm sezonu var. Yazın Ukrayna’nın en büyük dağı olan Hoverla’da trekkinge gelenler çok oluyor. Prut nehrinde rafting yapmak isteyenler, dağ havası almak isteyenler, yeşile doymak isteyenler geliyor. 

Kışın ise gelen müşteriler, gezmekten ziyade Ukrayna’nın en büyük kayak merkezi Bukovel’e kayak yapmak için geliyorlar. 

Evet, biz de o sebeple buralardayız zaten. Bukovel’e bu dördüncü gelişim olmalı. Peki Bukovel’in dışındasınız. Biz artık yerel sayıldığımız ve araçla geldiğimiz için bölgeyi biliyoruz. Dil problemi yaşamıyoruz.  Kayak yapmaya gelen özellikle Türkler bunu ilk duyduklarında olumsuz bir etkisi olmuyor mu?

Aslında çok uzak sayılmaz. 18 – 19 km. bir mesafe var. Zaten Bukovel’in içerisinde sınırlı sayıda otel ve kalacak yer olması; sezonda fiyatların yüksekliğinden ötürü Bukovel’e kayak yapmak için gelenler çevredeki diğer yerleşim yerlerinde otel ve evlerde kalıyorlar. Bukovel’in içerisinde de 4 ve 5 yıldızlı oteller haricinde kayak pistlerine yakın otel bulunmamaktadır. Her halükarda kayak merkezine ulaşmak için araç kullanımı gerekmektedir. Bukovel’e 5-6 km mesafedeki bir bölgede kalmakla burada kalmak arasında ulaşım masrafı açısından da pek fark yoktur. Üstelik buradan toplu taşıma olanakları biraz daha geniş. Hatta bizden çok daha uzak olan Yaremçe’de bulunan otellerden bile gidip gelen çok fazla oluyor.

İlk anda bölgeyi bilmedikleri için bunu bir sorun olarak görenler oluyor. Arabayla otelimize gelenler zaten Bukovel’e de arabayla gidip geliyorlar. Onun haricinde müşteriler için toplu ulaşım kullanmak isteyenler için sürekli otobüs seferi var. Arzu eden taksi ile de ulaşım sağlayabilmektedir. 

Karpatlara gelenlerin yaşadığı en büyük sıkıntı olarak neyi görüyorsun?

Öncelikle dil. Misafirler genelde gittikleri otel veya pansiyonlarda İngilizce iletişim kurabileceklerini düşünürler ama büyük otel zincirleri haricinde sıkıntı yaşayanlar çok oluyor. Ayrıca kahvaltı ve yemek Türklerin en önemli diğer bir sorunu oluyor. 

Peki siz Türk misafirlere ayrı yemek ve kahvaltı veriyor musunuz?

Aslında Türk ve Ukraynalı misafirlere tamamen ayrı yemek ve kahvaltı veriyoruz. Müşterilere akşam yemeği sırasında sabah kahvaltısında ne yemek istediklerini soruyoruz. Ukrayna mutfağını denemek isteyenlere ona göre kahvaltı ve yemek de hazırlıyoruz.

Evet bizim en büyük sorunumuz yemek oluyor. Bizim arabanın arkası da ekmek hariç bir haftalık yiyecek ve kimi mutfak eşyalarıyla doluydu. Özellikle çaydanlık. Sen bu konuda yaşadığın örneklerden anlatır mısın?

Ukrayna mutfağı, özellikle de kahvaltısı Türklere çok uymuyor. Zeytin, peynir arıyorlar. Mesela 5 yıldızlı otelde kalıp beni arayıp, Türk kahvaltısı, ekmek arası peynir bile olsa isteyenler oldu.

Peki yıllardır buradasın. Alışmışsındır. Ukraynalıların sana tepkisi nasıl? Ne işin var burada demiyorlar mı?

En çok şaşırdıkları Antalya gibi tatile gittikleri bir yeri bırakarak neden buraya gelip yaşadığımı soruyorlar. Bunun büyük bir cesaret olduğunu belirtiyorlar.

Bizim ev sahibi ile mangal yaparken konuştuk. Türk olduğumu öğrenince övgüye başladı. İstanbul’da bulunduğunu anlattı. Seni sordum, klasna çelovek dedi. Komşular gözünde iyi bir yerin var yani. 

Evet bulunduğum yerde tek Türk olduğumdan dolayı ilk geldiğim sıralarda çok zorlandım. Kimseyi tanımıyorum, tanısam bile konuşmuş olduklarını dili anlamıyordum.

Artık 6 sene bitti ve çok güzel komşuluk ve dostluk ilişkilerimiz var. Bulunmuş olduğum çevrede beni tanımayan kimse yok diyebilirim.

Mesela bana Ukrayna ile alakalı çok soru soran oluyor. Gruplardan ötürü ulaşıp soruyorlar. Karpatlarla veya Bukovel ile ilgili bir durum olduğunda da görüyorum, sürekli seni etiketliyorlar. Bunun harici ulaşanlar da çoktur. Ne düşünüyorsun? Nasıl yardımcı oluyorsun?

Buraya gelecek olan herkese yardım etmek çok hoşuma gidiyor benim otelde kalsın veya kalmasın hiç ayırt etmeden nasıl gelineceği, neler yapacağı, v.s konularda yardımcı oluyorum. Çünkü ben burada para değil, dost biriktiriyorum. 

Evet bunu farkediyorum. Gıyabında birkaç kişiyle konuştuğumuzda senden bahis açıldığında güzel sözler işittim. Hatta seni yakın tanıdığımı da bilmiyorlardı. 

Çok teşekkür ederim. Memnun oldum buna.

Bildiğim kadarıyla bu bölgeye Türkiye’den gelenler genelde Lviv üzerinden geliyorlar? Bukovel’e ya da sizin otele ulaşmak için nasıl bir yol izlemeliler? Havaalanından ya da şehir içinden en uygun nasıl gelebilirler?

Bundan yaklaşık 5 sene önce İvano Frankivsk havalimanına İstanbuldan direk uçuş vardı ve bize uzaklığı 75 km. Yani 1 saat uzaklıktaydı; ama THY sadece 2 uçuş gerçekleştirdi ve bir daha sefer düzenlemedi. Şu anda gelen misafirlerimiz genelde Lviv üzerinden geliyor Bukovel’e uzaklığı ise 235 km. Araç ile 3.5 – 4 saat sürmektedir. Tren ile 5 saat 40 dakika sürmekte. Bizim kendimize ait transfer araçlarımız mevcut, istediklerinde bu transferi gerçekleştiriyoruz. Trenle gelmek isteyen misafirlerimiz olursa da önceden biletlerini alıp, arzu ederlerse tren garında misafirlerimizi karşılıyoruz.

Kayağı saymazsak Karpatlar’a ben bir kere Mayıs ayında gelmiştim. Sence en güzel dönemi ne zaman? Gerek Ukrayna içinden gelecekler, gerek Türkiye’den geleceklere bu konuda ne tavsiyede bulunabilirsin?

Yazı ayrı, kışı ayrı güzel olan Karpatlarda bahar ve yaz aylarında yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Kışın ise bembeyaz karlarla kaplı Karpat Dağları’nın kartpostallık görüntülerine eşlik edebilirsiniz. Gelecek olan misafirlerimiz için bu konuda ki tavsiyem çok fazla kişi tarafından keşfedilmemiş Karpat Dağlarını ziyaret edin.

Yazın Kiev civarında daçaya gittiğimizde benim en büyük şikayetim sinek ve böcekler oluyor. Karpatlar’a da dediğim gibi yazın hiç gelmedim. Burada durum ne?

Burası o açıdan güzel. Yazın bile sinek ve böcek olmuyor. Sıkıntılı bir durum yok yani. Elbette çeşitli sivrisinekler oluyor ama rahatsız edici düzeyde değil.

Karpatlar’ın mutfak kültürü

Karpat mutfağı Ukrayna genelindeki mutfaktan biraz farklı. Benim genel olarak çok aram yok ama bu bölgede dışarıda yemek yeme durumunda hep banuş yerim. Karpatlar’daki yemeklerden bahsetsene, neyi, niye önerirsin? Özellikle Türkler en çok neyi seviyor?

Mutfağımız gerçekten biraz farklı Ukraynalı misafirlerimiz bile çoğu yemeğin ismini ve tadını bilmez.Genelde Türk misafirlerimizin en çok sevdiği yemek ise Boğraç’tır. Ailem ile birlikte doğal ortamda inek, koyun, kuzu ve tavuklarla herşeyi burada kendimiz üretiyor ve doğal besleniyoruz.

Valla ne yalan söyleyeyim, yemedim ya da ismini bilmiyorum. Sizin otelde sauna da var. Hatta penceresinde asılı Türk bayrağı ile dikkat çekiyor? Kimler tercih ediyor saunayı?

Saunayı otelimize gelen misafirlerimizin çoğu tercih ediyor onun haricinde dışarıdan gelen misafirlerde oluyor tabikide. Bu çevrede bulunan en büyük sauna bize ait, 25 kişi misafir kapasiteli, ayrıca odunla ısınıyor. Sauna’dan hariç içeride disko ve karaoke de bulunmaktadır. 

Kısmet olursa bu yaz geliriz. Teşekkürler Caner.

Ben teşekkür ederim.

——————-

Bukovel Türk Otel’e ulaşmak isterseniz aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz. Caner Acemoğulları seve seve size yardımcı olacaktır.
Web: bukovelturkotel.com
Instagram: bukovelturkotel
Facebook: BukovelTürk Otel

Adres: Shevchenka St, 25, Mykulychyn, Ivano-Frankivsk Oblast, 77816
Tel: +38 098 491 71 88 (Whatsapp, Viber, Telegram)